Tevékenység

manda_leadA kormány 2011 nyarán hívta életre a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézetet (MaNDA), az 1957-ben alapított Magyar Nemzeti Filmarchívum utódjaként.

Terveink szerint egy központi online felületen tesszük közzé a már összegyűjtött, digitalizált és feldolgozott értékeket a legnagyobb állami gyűjteménytől a legkisebb magánmúzeumig. Célunk az eddig zártan, szétszórtan működő digitális archívumok rendszerének összekapcsolása, hogy e gyűjteményi tételek ne csupán archívumok mélyén őrzött láthatatlan és hallhatatlan, így a közönség számára nem létező értékek maradjanak, hanem a jövőben kíváncsi gyerekek és érdeklődő felnőttek számára is tudást, szórakozást jelentő mindennapi kincsek legyenek. Jelenkorunk művészei, újságírói, szerkesztői is jobb, érdekesebb munkát végezhetnek, ha sorban állás és várakozás helyett egy kattintással eljutnak arra a helyre és abba a korba, ahová szeretnének, s meg is találják azt, amit keresnek – mindezt akár otthonról, a nap 24 órájában.

kincsvadaszat

Az elmúlt években Magyarországon jelentős mennyiségű nemzeti kultúrkincs digitalizálása történt meg állami források felhasználásával. Ez a hihetetlen érték jelenleg többnyire a közgyűjtemények zárt, belső rendszereiben, a nagyközönség számára elzárt felületeken lelhető csak fel. Az egyes gyűjtemények adatbázisainak kialakítása és archiválási módja jellemzően eltérő, hatékony kereshetőségük sok esetben nem megoldott. A MaNDA rendszere arra ad lehetőséget, hogy ezt a folyamatosan bővülő, hatalmas kincset egységesített szabvány szerint digitalizáljuk, őrizzük és tegyük közzé. A www.kulturkincs.hu címen olyan struktúrát építünk, amely képes lesz bemutatni a magyar kulturális örökséget egységes formában és címszavakkal a szegedi paprikától a Jáki templomig.

Filmintézet – Az ország egyetlen, egyedülálló filmes közgyűjteménye

mnfa_460

A korábbi Filmarchívum páratlan filmgyűjteménye átalakul, kinyílik és felzárkózik a 21. századi technikai sztenderdekhez. Pályázatok útján felfejlesztjük elavult gépparkját, és rövid időn belül megtörténik itt is a digitális átállás, amelynek során már nem a filmszalagokat kell mozgatni egy-egy archív filmrészlet elérése érdekében, hanem elég csupán a fájlok lejátszás ikonjára kattintani. A gyűjtés és a hagyományos filmfelújítás is folytatódik, a sikerdarabokat saját kiadású DVD-sorozat formájában igyekszünk eljuttatni a nagyközönséghez.

Archívum 16.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet az ország egyetlen filmes közgyűjteménye. Működésének fő célja, hogy a magyar és egyetemes filmkultúra tárgyi, írásos és egyéb dokumentumainak gyűjtésével, megőrzésével, felújításával és archiválásával, valamint kutatási tevékenységgel hozzájáruljon a magyar filmkultúra fejlődéséhez. Filmgyűjteményünkben mintegy 64 000 leltári tétel szerepel. A magyar filmállomány felújítása, restaurálása és digitalizálása 1989 óta folyamatosan és tervszerűen zajlik. Könyvtárunk az ország egyetlen filmes szakkönyvtára, plakáttárunk 26 000 plakátot, fotótárunk pedig több mint 350 000 fotót őriz. A Magyar Nemzeti Filmarchívum régi honlapja

Filmfelújítás – restaurálás – digitalizálás
Az Archívum fontos feladata a magyar filmkultúra fennmaradt értékeinek hozzáférhetővé tétele, megőrzése az utókor számára. Ehhez hozzá tartozik a filmek szakszerű tárolása, rendszeres felújítása és restaurálása is. A korai filmek felújítását sürgeti, hogy bomlékony, tűz- és robbanásveszélyes nitro-nyersanyagra készültek. Filmfelújítás 1989 óta szisztematikusan folyik: ekkor hozta létre az Magyar Nemzeti Filmarchívum a Magyar Film Múltja és Jövője Alapítványt, amelynek keretében állami támogatással kezdett neki a rongálódott filmállomány szisztematikus felújításához, restaurálásához.

Tudomány és módszer: Mandalat

Mozi: Örökmozgó Filmmúzeum
Az Erzsébet krt. 39. alatt 1991. október 3-tól 2015. augusztus 7.-ig működő art mozink, az Örökmozgó Filmmúzeum évtizedekig filmhetek, fesztiválok, filmklubok közkedvelt színhelye volt. A MaNDA közleménye az Örökmozgó megszűnéséről itt olvasható

Honlap: mandarchiv.hu
Ahogy a MaNDA mint közgyűjtemény a tervek szerint összegyűjti, és az interneten megjeleníti a magyar kultúrkincs digitalizált és jövőben digitalizálandó tartalmait, úgy a mandarchiv.hu honlap ezeket a tartalmakat ismerteti, népszerűsíti írásaival, interjúival, multimédiás tartalmaival. Különösen fontos terület számunkra a közgyűjteményekben folyó munka ismertetése – hiszen a megvalósuló rendezvények és projektek bárki számára érdekesek, mégis sokszor rejtve maradnak a nagyközönség előtt. A mandarchiv.hu szeretne közös felületet adni a közgyűjtemények népszerűsítéséhez. Kiemelt témánk a különböző területeken folyó digitalizálási munka ismertetése, az ezzel kapcsolatos elméleti álláspontok és a gyakorlati helyzet megjelenítése.

Filmes magazin: filmkultura.hu
A Filmkultúra Online, a MaNDA filmes magazinja 1996 óta van jelen a világhálón. Megjelenése fontos mérföldkő volt a magyar nyelvű kulturális sajtó történetében: ez volt az első kulturális tematikájú internetes folyóiratot. A lap filmes vonatkozású összeállításokat közöl, rovataiban tematikusan elkülönítve a kritikákat, interjúkat, elméleti és történeti, illetve technikai jellegű cikkeket, valamint a kép- és videóanyagokat. Fókuszban a magyar film története áll, kitekintéssel Európára és a tengerentúlra, a nemzetközi trendekre, meghatározó filmalkotásokra és alkotókra. Fontosnak tartja a lap a mozgókép lehetőségeinek, a fejlődés irányainak feltérképezését, az aktuális helyzet bemutatását is. Az online verzió elődje az 1965-ban alapított, 1996-ig nyomtatásban megjelenő Filmkultúra. A szerkesztőség a MaNDA munkatársaiból áll, szerzői között külsős, mozgóképtörténettel és -elmélettel, valamint a társművészetekkel foglalkozó szakemberek is megtalálhatók.

Kulturális GPS


Kulturális GPS ajánlókép

A Kulturális GPS egy iPhone-ra és androidos okostelefonokra letölthető ingyenes alkalmazás, amely egyesíti egy GPS és egy kulturális útikönyv tudását. Az applikáció terveink szerint a történelmi Magyarország több tízezer látványosságát tartalmazza majd: műemléket, várat, templomot, múzeumot, kulturális intézményt, rendezvényhelyszínt, köztéri alkotást. A leírásokat képekkel és naprakész hasznos információkkal (nyitva tartási idő, megközelítés) egészítjük ki. A „kiterjesztett valóság” funkció révén a mobiltelefon kamerájával szétnézve feltérképezhetjük, hogy közelünkben milyen látványosságok találhatóak, az aktuális pozícióból útvonaltervezésre is lehetőség nyílik. A fejlesztés jelenlegi, előkészítő fázisában mintegy ezer kulturális és turisztikai célpontot tárolunk rendszerünkben Magyarországról, illetve a határon túli területekről.

Magyar történelmi csaták – Játszd újra!

csatajelenetpiski

Online játékainkkal életre kel a történelem. A Magyar történelmi csaták sorozat egy olyan stratégiai játék, amely közép-európai hatalmi környezetben a Magyar Királyság vezetését bízza a játékosra, aki csatákon keresztül, diplomáciai, gazdasági, politikai problémákat megoldva arathat fényes győzelmet, vagy szenvedhet fájó vereséget. A csaták kimenetelét kultúrtörténeti, művészettörténeti események is befolyásolják: 1222-ben az Aranybulla-mozgalom hatására gyengül meg központi hatalma, a nagy pestisjárvány pedig valóban az 1347-es játékévnél pusztítja a játékos seregét. Játék, mely izgalmat, kalandot kínál és tudást csempész a fejekbe – játszd újra!

Az Europeana

europeana_logo

Feladatunk a magyar nemzeti kultúrkincs elérhetővé tétele az Európai Digitális Könyvtár, az Europeana oldalán keresztül is, hogy értékeinket határainkon túl, nyelvünket nem beszélő, de a kultúránk iránt érdeklődők is megismerhessék. Feltett szándékunk, hogy a napjainkban oly szerény magyar részvételt mielőbb megsokszorozzuk.

Nemzetközi kapcsolatok
A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet tagja a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének (FIAF).

• Publikálva: 2012.12.03. 12:34 • Címke: manda