Filmhíradók


A kezdetektől 1945-ig

referens: Kurutz Márton

A 20. század tízes éveiben Magyarországon is meginduló rendszeres híradófilmkészítés új műfajt hozott létre. Az évtizedből az 1913-ban alapított Kinoriport dokumentum-felvételein és híradó jellegű tudósításain kívül egy-egy alkalmi híradó (a tízes évek végéről, húszas évek elejéről a Schwarzenberg, a Star, a Corvin és a Concordia filmgyárak, illetve a Pesti Napló híradói jelentetik számunkra az első ránk maradt magyar filmhíradókat. Teljes egészében ránk maradt két rövid életű híradósorozat, az Est Film húsz száma (1918 szeptembere és 1919 márciusa között), illetve a Vörös Riport Film húsz száma a Magyar Tanácsköztársaság idejéből. Az első államilag finanszírozott rendszeres filmhíradófolyam a Magyar Távirati Iroda kebelében 1923-ban alapított Magyar Film Iroda Rt. műhelyében készült, amely a következő év februárjától jelent meg Magyar Híradó néven.

Az MFI 1931 októberében, a 398. híradó elkészítésével áttért a hangos technikára, s ezzel Anglia, Németország és Franciaország után Európában a negyedik állam volt, amely hangos filmhíradót állított elő. A technika korszerűsítésével egy időben a híradószerkesztési-elv is megújult: fele részben külföldi eseményeket mutatott be, immár Magyar Világhíradó címen. A Kozma Miklós és Tőrey (Taubinger) Zoltán vezette médiabirodalom a háború befejezéséig összesen 1084 híradószámot és megszámlálhatatlanul sok dokumentum-felvételt, kultúrfilmet és mozireklámot készített. Jól megszervezett filmcsere-osztályt működtetett, amely tömegével jutatta a világ országaiba a magyar politika eseményeiről, hírességekről és nemzeti sajátosságokról készült filmfelvételeit. Részben ennek, részben pedig az MFI legendásan gondos archiválási rendszerének köszönhetően, csak nagyon kis részben pusztultak el e két fontos évtizedet megörökítő híradófilmek.

1945–1991 között

referens: Nagy Levente

A koalíciós években több cég gyártott híradókat. Az egykori MFI jogutódja, a Magyar Központi Híradó Rt. (MKH) 1945-ben készítette a Heti Híreket, összesen tíz számot. 1945 után rövid időre több párt is jelentkezett híradóval (Kisgazdapárt, Szociáldemokrata Párt), majd ez év júniusában a Kommunista Párt égisze alatt megindult a Mafirt Krónika (a Magyar Filmipari Rt. heti híradója), amelyből folyamatos számozással összesen 112 jelent meg. 1948-tól helyét és szerepét a Magyar Filmhíradó vette át, az Új Magyar Filmiroda készítésében. Ebben az évben államosították a filmipart, a Magyar Filmgyártó Nemzeti Vállalat egyesítette a filmszakma minden ágazatát – itt készültek a híradók is. A sorozatból folyamatos számozással 55 készült el, 1949 márciusáig. 1949 áprilisától jelent meg hetente a Magyar Filmhíradó évenként újraszámozott 52 száma. 1950-től a Magyar Híradó- és Dokumentumfilmgyárban készültek a magyar filmhíradók (kivételt csak az 1956 október vége és decembere közötti időszak jelentett, amikor a híradófilmgyártás szünetelt), egészen 1991-ig. A heti híradókon kívül az elmúlt évtizedekben tematikus sorozatok (pl. sporthíradó, világhíradó, ifjúsági, megyei, bányászhíradó) és különkiadások is készültek. Ez utóbbiakat azonban a dokumentumfilmek között tartjuk nyilván. A magyar szerkesztésű anyagokon kívül az archívum állományában külföldi híradók is megtalálhatók (legnagyobb számban szovjet, de német, francia, amerikai, koreai híradószámok is).

Külföldi híradók

referens: Kolozsi Lajos

Az archívumban számos külföldi gyártású híradósorozat is megtalálható. Ezeknek a dokumentumoknak a szisztematikus feltárása, archiválása és kutathatóvá tétele az 1945 előtti időszakra vonatkozóan már évekkel ezelőtt megkezdődött. Az 1945 utáni anyag feldolgozása jelenleg is folyik. A szocialista korszakban a külföldi és a magyar gyártó cégek közötti filmcsere-egyezményeknek köszönhetően, az 1960–1990 közötti időszakból jelentékeny mennyiségű, elsősorban a KGST-országokban készített híranyag került az archívum állományába. Az orosz, csehszlovák, lengyel, bolgár, jugoszláv és NDK-beli híradó mellett NSZK, angol, amerikai, olasz, koreai és iraki híradókat is őrzünk, ezek feldolgozása folyamatban van.

• Publikálva: 2012.12.05. 09:38 • Címke: filmhíradók, film, manda