a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Elment a fővárostervező

Oscar Niemeyer

niemeyer_leadKevés embernek adatott meg a történelemben egy város komplett megtervezése. Az 1907-ben született brazil Oscar Niemeyer olyan szerencsés volt, hogy mindjárt kettőt is tervezhetett.

Belo Horizonte átrajzolása után új fővárost alkothatott hazájának, amely kezdetben nem is volt annyira megelégedve munkájával. Őt viszont ez a munka világhírűvé tette, elhalmozták megrendelésekkel, az utolsó napokig dolgozott. 104 éves korában szülőhelyén, Rio de Janeiróban meghalt minden idők egyik legismertebb építésze.

niemeyer_parlament
Parlament, Brasília (fotó: Enrico Zimbres)

Nagy építészek, városrendezők és átrendezők mindig voltak az emberiség történetében. Haussmann báró eltakarította a középkorit és megcsinálta a modern Párizst, Alvar Aalto keze nyomát jócskán rajta hagyta Helsinkin, Le Corbusier Marseille-ben tervezett egy városrészt, Frank Lloyd Wright külvárosfejlesztési koncepcióval jelentkezett, Albert Speer pedig átszabta volna Berlint, de végül a szövetségesek bombázói és a Vörös Hadsereg nehézágyúi alakították át. Niemeyer tehetsége mellett nagyon jókor volt jó helyen: korábbi főnökével, Lúcio Costával „zöldmezős” beruházásként 1957-től egy teljesen új fővárost alkothatott.

niemeyer_katedralis
Katedrális, Brasília (fotó: Victor Soares)

Az is igaz, hogy Brazíliaváros legfontosabb épületei, a nemzeti színház, a katedrális, az elnöki palota, a kongresszus épülete, az igazságügyi palota kezdetben nem arattak osztatlan sikert. A helyiek, mint sokszor megtörténik, először idegenkedtek az újtól, a vasbetontól, de végül is minden a helyére került, ő pedig 2006-ban, 99 évesen, ráadásként egy nemzeti múzeumot is tervezhetett az általa megálmodott városba. Soha nem volt nála megállás, hazája mellett dolgozott Franciaországban, Indiában, Algériában, Izraelben, Angliában és Portugáliában és valahol azt mondta, hogy hatvanéves kora óta nem számolja születésnapjait. Így is volt, a századik születésnapja előtt ismét megnősült, évtizedekkel fiatalabb titkárnőjét vette el.

niemeyer_mac
A niterói Kortárs Művészeti Múzeum

Az utóbbi években betegeskedett, de erre is csak a munka közben kerülhetett sor. A letisztult, egyedülálló formavilágú, vasbetonból légieset alkotni képes művészetén kívül a szegények melletti kiállásáról és ebből adódó szenvedélyes baloldaliságáról volt híres. Az építészet feladata szerinte az, hogy küzdjön egy jobb világért, amelyben mindenkit, nem csak kiváltságos csoportokat kell szolgálnia.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2012.12.06. 10:45 • Címke: hír, épület, képzőművészet