a rovat írásai

Gulácsy-kép lett az árverés bajnoka

Gulácsy Lajos Séta a régi olasz városban című olajfestménye kelt el a legmagasabb áron a Virág Judit Galéria hétfő esti tavaszi árverésén, amelyen többek között Szinyei-Merse Pál, Nemes Lampérth József, Tihanyi Lajos és Mednyánszky László műveire licitálhattak az érdeklődők a Budapesti Kongresszusi Központban.

Az összecsomagolható, kiteríthető szobrok mestere

A Mexikóban élő és alkotó Kepenyes Pál szobrászművész műveit bemutató kiállítás nyílt Káosz címmel a Pesti Vigadóban.

Nyit a magyar pavilon Velencében

Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című kiállításával nyílik meg pénteken az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonja.

Aki meghallotta a csend szavát - Emlékkiállítás Somos Miklósnak

Somos Miklós Munkácsy-díjas festőművész művészetét bemutató emlékkiállítás nyílik csütörtökön Budapesten, a Pesti Vigadó galériájában. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) szervezésében megvalósuló tárlatra a családi hagyatékból olyan műveket válogattak az 1960-as évektől 2009-ig, Somos Miklós haláláig terjedő időszakból, amelyek jól reprezentálják művészeti korszakainak jellegzetességeit – hangsúlyozta Somos Éva jogörökös, a festőművész lánya az MTI-nek.

Dürert is látni Szombathelyen

A Szombathelyi Képtár háromezer grafikából álló, több ritkaságot is tartalmazó gyűjteményéből nyílik tárlat, tájékoztatta az MTI-t a kiállítás kurátora.

A vizualitás nyelvén ő beszél magyarul a legszebben

Korniss Dezső (1908-1984) képzőművész alkotásaiból látható válogatás szerdától Tücsöktánc a lét határán címmel a Szentendrei Képtárban.

Üvöltővé festette át X. Ince pápát

Huszonöt éve, 1992. április 28-án halt meg Francis Bacon ír-angol festő, a múlt század egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb autodidakta művésze.

Kalapács alatt Schiele első jegyzett munkája

Egon Schiele osztrák festőművész első jelentős, női aktot ábrázoló olajfestményére licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's aukciósház május 16-ára meghirdetett New York-i árverésén.

Deim Pálra emlékezik városa

Kiállítás nyílt In Memoriam Deim Pál címmel kedden a szentendrei MANK Galériában, a tárlaton Deim Pál 17 alkotása látható. Egy éve halt meg Deim Pál (1932-2016), a kortárs magyar képzőművészet egyik meghatározó alakja – emlékeztetett köszöntőjében Hóvári János, a MANK főigazgatója, aki köszönetét fejezte a családnak a kiállításra kölcsönzött képekért.

Bejelentették, ki megy a biennáléra

Várnai Gyula képzőművész és Petrányi Zsolt kurátor Peace on Earth! (Békét a világnak!) című projektje lesz látható május 13-tól az 57. Velencei Képzőművészeti Biennále magyar pavilonjában, a seregszemle központi kiállításába pedig Hajas Tibor és Csörgő Attila munkái kaptak meghívást.

Munch és a poláris sztratoszférikus felhők

A sztratoszférikus felhőknek az északi szélességi köröknél látható ritka formája, a poláris felhők inspirálhatták Edvard Munch Sikoly című híres képét és az azon látható színes légörvényeket, vélik kutatók.

Művészet összes cikke »

Nagy csend a Horánszky utcában

leadhoranszkySomos Miklós A csend szava című kiállítása látható a Párbeszéd Házában.

Törékenyek, légiesen finomak és sejtelmesek. Ilyenek mostanában a vallásos festők, akik Molnár C. Páltól egészen Patay Lászlóig már modern korunk gyermekei. Közéjük tartozik Somos Miklós is, akire még fokozottabban vonatkoznak a fenti jelzők. És akkor hová tűnt a barokk reformációval szemben felvonultatott szenvedélye, hol vannak El Greco extázisai – kérdezhetnénk. A válasz talán a világ változásában, a hit háttérbe szorulásában van. Mert a felpörgő, szekularizálódó világunknak egyre kevésbé van szüksége belső meggyőződéssé vált hitelvek alapján, önálló ítéleteket alkotó emberekre. Csak bezavarnának a képbe, rombolnák a megállíthatatlan gazdasági fejlődés, és az ehhez elengedhetetlenül szükséges fogyasztás mítoszát.

horanszky4
Háttérbe szorult a hit (részlet a Szíria című triptichonból)

És emlékszünk, először csak azt követelték, hogy a vallás vonuljon vissza a templomokba, most már hajléktalanszállót rendeznének be az Istenházákba, vagy éppen alkalmi vásárcsarnokokat, mint Hollandiában. Ahol az első számú katedrális érdeklődés hiányában koncertteremként funkcionál jó ideje már, persze imádkozhat is a betévedő, ha akar. Esetleg furcsán néznek rá, de nem mondják, hogy kívül tágasabb. Ezek a vallásos festők is valahol talán ezért vonultak vissza a zajból, az első vonalból.

horanszky3
Visszavonulás a zajból (részlet a Szíria című triptichonból)

A '33-as születésű Somos Miklós mondjuk már a 70-es években a gyönyörű és jól eldugott Zsennyére. Igaz ő már ifjúkorában is a Bükköt járta, Miskolc bombázását például ott élte túl. 1957-ben, elvégezvén a Képzőt, papírja is volt róla, hogy festő lett, 1973-ra eljutott a Munkácsy-díjig, de az évtized végén éles fordulatot vett pályafutása. Aminek eredménye az a bizonyos vele kapcsolatban mostanában emlegetett nagyon is expresszív lírai realizmus lett, no és 11 templom szekkóinak elkészítése után, 2003-ban a Szent Miklós Érdemrend Aranykeresztje. Most a Párbeszéd Háza ad ízelítőt a 2009-ben eltávozott mester utóbbi 20 évben festett munkáiból.

horanszky444
Ködökben templomba igyekvők (Mindenszentek)

A negyvenkettő, a ház díszteremében kiállított, nagyobbrészt magántulajdonban lévő olajkép között ott van természetesen Szent Miklós myrai püspök tetteinek bemutatása, központi helyet kap a kereszténység egyik legizgalmasabb helyszínét, Szíriát ábrázoló triptichon a sejtelmes hegyoldali templomaival, kolostoraival, kötélen táplált remetékkel és oszlopszentekkel. Vagy a csodálatos toszkán tájba helyezett kis figurák a zöldeskék lánggal égő ciprusokkal, a hegytetőre rakott időtlen városokkal. És ott vannak a hideg novemberi ködben, az Erdélyben hasznát fakeresztekkel megrakott temetőn át a templomba igyekvők is. Az erdélyi Mindenszentek mellett Boldog Özsébet is odafestette a kékekben, zöldekben játszó erdőkbe, ahol különleges füstök vagy tüzek sejlenek fel a fák között. És ott vannak a kereszténység nagy alakjainak keresetlen portréi is, az elmerengő Johannes (Duns) Scotustól egészen a szeretett tanítvány, János kerekded, életvidám ábrázatáig.

hornszky1
Boldog Özséb - távoli füstök vagy tüzek

A csend szava – ez lett Somos Miklós Horánszky utcai kiállításának címe, amelyet a „ravasz" jezsuiták éppen a katolikus Nagyböjtre időzítettek. Mert ilyenkor, akárcsak advent idején, egyesek kicsit csendesebbek lesznek. Csavarnak a hangerőn, lelépnek a gázpedálról, talán nem fogyasztanak annyit és olykor ilyen képeket is nézegetnek.

Pálffy Lajos

A csend szava – Somos Miklós kiállítása
Párbeszéd Háza
2013. március 8. – április 3.

• Publikálva: 2013.03.19. 11:31 • Címke: kiállítás, kritika, képzőművészet