a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Nagy csend a Horánszky utcában

leadhoranszkySomos Miklós A csend szava című kiállítása látható a Párbeszéd Házában.

Törékenyek, légiesen finomak és sejtelmesek. Ilyenek mostanában a vallásos festők, akik Molnár C. Páltól egészen Patay Lászlóig már modern korunk gyermekei. Közéjük tartozik Somos Miklós is, akire még fokozottabban vonatkoznak a fenti jelzők. És akkor hová tűnt a barokk reformációval szemben felvonultatott szenvedélye, hol vannak El Greco extázisai – kérdezhetnénk. A válasz talán a világ változásában, a hit háttérbe szorulásában van. Mert a felpörgő, szekularizálódó világunknak egyre kevésbé van szüksége belső meggyőződéssé vált hitelvek alapján, önálló ítéleteket alkotó emberekre. Csak bezavarnának a képbe, rombolnák a megállíthatatlan gazdasági fejlődés, és az ehhez elengedhetetlenül szükséges fogyasztás mítoszát.

horanszky4
Háttérbe szorult a hit (részlet a Szíria című triptichonból)

És emlékszünk, először csak azt követelték, hogy a vallás vonuljon vissza a templomokba, most már hajléktalanszállót rendeznének be az Istenházákba, vagy éppen alkalmi vásárcsarnokokat, mint Hollandiában. Ahol az első számú katedrális érdeklődés hiányában koncertteremként funkcionál jó ideje már, persze imádkozhat is a betévedő, ha akar. Esetleg furcsán néznek rá, de nem mondják, hogy kívül tágasabb. Ezek a vallásos festők is valahol talán ezért vonultak vissza a zajból, az első vonalból.

horanszky3
Visszavonulás a zajból (részlet a Szíria című triptichonból)

A '33-as születésű Somos Miklós mondjuk már a 70-es években a gyönyörű és jól eldugott Zsennyére. Igaz ő már ifjúkorában is a Bükköt járta, Miskolc bombázását például ott élte túl. 1957-ben, elvégezvén a Képzőt, papírja is volt róla, hogy festő lett, 1973-ra eljutott a Munkácsy-díjig, de az évtized végén éles fordulatot vett pályafutása. Aminek eredménye az a bizonyos vele kapcsolatban mostanában emlegetett nagyon is expresszív lírai realizmus lett, no és 11 templom szekkóinak elkészítése után, 2003-ban a Szent Miklós Érdemrend Aranykeresztje. Most a Párbeszéd Háza ad ízelítőt a 2009-ben eltávozott mester utóbbi 20 évben festett munkáiból.

horanszky444
Ködökben templomba igyekvők (Mindenszentek)

A negyvenkettő, a ház díszteremében kiállított, nagyobbrészt magántulajdonban lévő olajkép között ott van természetesen Szent Miklós myrai püspök tetteinek bemutatása, központi helyet kap a kereszténység egyik legizgalmasabb helyszínét, Szíriát ábrázoló triptichon a sejtelmes hegyoldali templomaival, kolostoraival, kötélen táplált remetékkel és oszlopszentekkel. Vagy a csodálatos toszkán tájba helyezett kis figurák a zöldeskék lánggal égő ciprusokkal, a hegytetőre rakott időtlen városokkal. És ott vannak a hideg novemberi ködben, az Erdélyben hasznát fakeresztekkel megrakott temetőn át a templomba igyekvők is. Az erdélyi Mindenszentek mellett Boldog Özsébet is odafestette a kékekben, zöldekben játszó erdőkbe, ahol különleges füstök vagy tüzek sejlenek fel a fák között. És ott vannak a kereszténység nagy alakjainak keresetlen portréi is, az elmerengő Johannes (Duns) Scotustól egészen a szeretett tanítvány, János kerekded, életvidám ábrázatáig.

hornszky1
Boldog Özséb - távoli füstök vagy tüzek

A csend szava – ez lett Somos Miklós Horánszky utcai kiállításának címe, amelyet a „ravasz" jezsuiták éppen a katolikus Nagyböjtre időzítettek. Mert ilyenkor, akárcsak advent idején, egyesek kicsit csendesebbek lesznek. Csavarnak a hangerőn, lelépnek a gázpedálról, talán nem fogyasztanak annyit és olykor ilyen képeket is nézegetnek.

Pálffy Lajos

A csend szava – Somos Miklós kiállítása
Párbeszéd Háza
2013. március 8. – április 3.

• Publikálva: 2013.03.19. 11:31 • Címke: kiállítás, kritika, képzőművészet