a rovat írásai

Online együtt Van Gogh öt napraforgója

Rendhagyó módon, egynapos online kiállítás keretében mutat be Vincent van Gogh napraforgós festményei közül ötöt a londoni nemzeti galéria hétfőn.

Zseniális kismester az ágyneműtartóban

Vannak még csodák, ilyen például hogy előkerült a teljes hagyatéka Stein János Gábornak, Lotz Károly első számú tanítványának. Bizony, 150 festmény, rengeteg vázlat, fénykép, okmányok és még a mester palettája is. Első nekirugaszkodásként a Kieselbach Galériában nézhetjük meg augusztus 20-ig bravúrosan megfestett aktjait

Egy életmű nemezből

Vidák István népművész, textilművész, nemezművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának életmű-kiállítása nyílt meg Noé bárkáján címmel szerdán a Pesti Vigadóban a művész 70. születésnapja alkalmából.

Sanghajban a magyar Caravaggio

Egy magyar festő Párizsban címmel nyílik kiállítás Csernus Tibor festői életművéből pénteken a sanghaji Liu Haiszu Művészeti Múzeumban.

Borromini a szent szenvedély építésze

Háromszázötven éve, 1667. augusztus 3-án halt meg Francesco Borromini, az itáliai barokk építészet meghatározó egyénisége.

80 éves az első fotós Kossuth-díjas

Korniss Péter Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes művész, a Nemzet Művésze, a kortárs magyar fotográfia kiemelkedő alakja augusztus 4-én nyolcvanéves.

Szobrász, aki együtt vadászott Ferenc Józseffel

Minden idők talán legtöbbet foglalkoztatott magyar szobrásza volt, ma is tündérpalotának tűnő villaműtermet épített a Stefánia és az Ajtósi Dürer sor sarkán. Harminc évig vadászott együtt Ferenc Józseffel, akit feleségével együtt többször meg is mintázott. Ami a Hősök terén ma látható, az túlnyomó részt az ő munkája. Aztán fordult a kocka, számos műve nemkívánatos lett, a Döbrentei térre is csak 1986-tól látható a szomszédos híd névadójának szobra.

Eljött a Hejettes Szomlyazók ideje is

Úgy látszik, eljött az idő, hogy megemlékezzünk a Hejettes Szomlyazókról is. És akkor mindjárt két kiállítással is, az Új Budapest Galériában május végétől szeptember elejéig a csapat első három évét, a Ludwig Múzeumban pedig 1987-től a megszűnésükig tartó időszak mától kerül terítékre.

Művész dolgozik a Mexikót elszeparáló falon

Az Egyesült Államok és Mexikó között húzódó, sokat vitatott falra egy mexikói művész festett képet, amely egy pillangók közül kinyúló baráti kezet ábrázol.

A szebeni kőfaragóktól a tihanyi bivalyokig

Szobrokat, grafikákat és festményeket vonultat fel Borsos Miklós szobrászművész gyűjteményes kiállítása, amely péntektől látható Budapesten, a Várkert Bazárban.

Mondrian elbűvöli a babákat?

Kisgyermekes családokat hívott meg tárlatlátogatásra a hágai Gemeentemuseum, amely a világ legnagyobb gyűjteményét mondhatja magáénak Piet Mondrian holland festő alkotásaiból. A geometrikus absztrakció holland mesterének művei elbűvölték a kicsiket.

Művészet összes cikke »

Nagy csend a Horánszky utcában

leadhoranszkySomos Miklós A csend szava című kiállítása látható a Párbeszéd Házában.

Törékenyek, légiesen finomak és sejtelmesek. Ilyenek mostanában a vallásos festők, akik Molnár C. Páltól egészen Patay Lászlóig már modern korunk gyermekei. Közéjük tartozik Somos Miklós is, akire még fokozottabban vonatkoznak a fenti jelzők. És akkor hová tűnt a barokk reformációval szemben felvonultatott szenvedélye, hol vannak El Greco extázisai – kérdezhetnénk. A válasz talán a világ változásában, a hit háttérbe szorulásában van. Mert a felpörgő, szekularizálódó világunknak egyre kevésbé van szüksége belső meggyőződéssé vált hitelvek alapján, önálló ítéleteket alkotó emberekre. Csak bezavarnának a képbe, rombolnák a megállíthatatlan gazdasági fejlődés, és az ehhez elengedhetetlenül szükséges fogyasztás mítoszát.

horanszky4
Háttérbe szorult a hit (részlet a Szíria című triptichonból)

És emlékszünk, először csak azt követelték, hogy a vallás vonuljon vissza a templomokba, most már hajléktalanszállót rendeznének be az Istenházákba, vagy éppen alkalmi vásárcsarnokokat, mint Hollandiában. Ahol az első számú katedrális érdeklődés hiányában koncertteremként funkcionál jó ideje már, persze imádkozhat is a betévedő, ha akar. Esetleg furcsán néznek rá, de nem mondják, hogy kívül tágasabb. Ezek a vallásos festők is valahol talán ezért vonultak vissza a zajból, az első vonalból.

horanszky3
Visszavonulás a zajból (részlet a Szíria című triptichonból)

A '33-as születésű Somos Miklós mondjuk már a 70-es években a gyönyörű és jól eldugott Zsennyére. Igaz ő már ifjúkorában is a Bükköt járta, Miskolc bombázását például ott élte túl. 1957-ben, elvégezvén a Képzőt, papírja is volt róla, hogy festő lett, 1973-ra eljutott a Munkácsy-díjig, de az évtized végén éles fordulatot vett pályafutása. Aminek eredménye az a bizonyos vele kapcsolatban mostanában emlegetett nagyon is expresszív lírai realizmus lett, no és 11 templom szekkóinak elkészítése után, 2003-ban a Szent Miklós Érdemrend Aranykeresztje. Most a Párbeszéd Háza ad ízelítőt a 2009-ben eltávozott mester utóbbi 20 évben festett munkáiból.

horanszky444
Ködökben templomba igyekvők (Mindenszentek)

A negyvenkettő, a ház díszteremében kiállított, nagyobbrészt magántulajdonban lévő olajkép között ott van természetesen Szent Miklós myrai püspök tetteinek bemutatása, központi helyet kap a kereszténység egyik legizgalmasabb helyszínét, Szíriát ábrázoló triptichon a sejtelmes hegyoldali templomaival, kolostoraival, kötélen táplált remetékkel és oszlopszentekkel. Vagy a csodálatos toszkán tájba helyezett kis figurák a zöldeskék lánggal égő ciprusokkal, a hegytetőre rakott időtlen városokkal. És ott vannak a hideg novemberi ködben, az Erdélyben hasznát fakeresztekkel megrakott temetőn át a templomba igyekvők is. Az erdélyi Mindenszentek mellett Boldog Özsébet is odafestette a kékekben, zöldekben játszó erdőkbe, ahol különleges füstök vagy tüzek sejlenek fel a fák között. És ott vannak a kereszténység nagy alakjainak keresetlen portréi is, az elmerengő Johannes (Duns) Scotustól egészen a szeretett tanítvány, János kerekded, életvidám ábrázatáig.

hornszky1
Boldog Özséb - távoli füstök vagy tüzek

A csend szava – ez lett Somos Miklós Horánszky utcai kiállításának címe, amelyet a „ravasz" jezsuiták éppen a katolikus Nagyböjtre időzítettek. Mert ilyenkor, akárcsak advent idején, egyesek kicsit csendesebbek lesznek. Csavarnak a hangerőn, lelépnek a gázpedálról, talán nem fogyasztanak annyit és olykor ilyen képeket is nézegetnek.

Pálffy Lajos

A csend szava – Somos Miklós kiállítása
Párbeszéd Háza
2013. március 8. – április 3.

• Publikálva: 2013.03.19. 11:31 • Címke: kiállítás, kritika, képzőművészet