a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Zene és színház a Rózsavölgyi Szalonban

rozsavolgyileadTizenegy bemutatóval várja második teljes évadában a közönséget a budapesti Rózsavölgyi Szalon. Szeptember 17-én tartják az első premiert, ez a 150 éve született Gárdonyi Géza előtt tiszteleg: kevéssé ismert regényéből, az Ábel és Eszterből Selmeczi Bea írt színdarabot.

Az ősbemutató rendezője Léner András, szereplője Danis Lídia, Őze Áron, Pogány Judit és Gula Péter. Fontos szempont, hogy minél több olyan művet mutassanak be, amelyet hazai színpadokon még nem játszottak – mondta Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon alapító művészeti vezetője a hétfői sajtótájékoztatón.

Tom Kempinski Magyarországon kevéssé ismert angol drámaíró Távolsági szerelem című művét október végén tűzik műsorra. A történet hősei az Atlanti-óceán két partján élnek, a New York-i színésznőt Tóth Ildikó, a londoni írót Lukács Sándor formálja meg.

Thomas Mann Halál Velencében című művének dramatikus feldolgozásában novemberben szerepet kap Benjamin Britten utolsó, a novella alapján készült operája. Ugyancsak novemberben lép pódiumra önálló estjével a szalonban a 75 éves Sándor György humoralista.

sandorgyorgyhumorista
Sándor György humorista

Jerome Kilty sokat játszott, Kedves hazug című darabját, amely George Bernard Shaw Nobel-díjas ír drámaíró és egy angol színésznő, Mrs. Patrick Campbell több mint negyven éves levelezéséből keletkezett, újrafordította Nádasdy Ádám. A darab Tisztelt hazudozó címmel december 10-től látható a Szalon műsorán Valló Péter rendezésében, Shaw-t Jordán Tamás, Mrs. Campbellt Molnár Piroska személyesíti meg.

Az elmúlt évadban a Rózsavölgyi Kiadó által 1912 és 1940 között kiadott dalokból és korabeli kabarétréfákból, jelenetekből, újságcikkekből készítettek összeállítást. Az idei válogatásban A legvidámabb barakk címmel az 1945–1989 közötti időszak legismertebb slágerei és legkedveltebb kabaréjelenetei elevenednek meg. Az estet Kalmár Tibor rendezi, a zenei irányító Szilassy Nelly – emelte ki Zimányi Zsófia.

Az évad második felében, januárban mutatják be Forgách András Szorul a hurok – A Oktogontól a Kútvölgyi útig egy Pobjeda hátsó ülésén című művét a szerző rendezésében. A színmű Nádas Péter Párhuzamos történetek című regényének két fejezete (Egy úri ház, Szorul a hurok) alapján íródott.
A Gyilkosság telefonhívásra című Alfred Hitchcock-thriller alapjául Frederick Knott azonos című színdarabja szolgált, amely évekig nagy sikerrel futott a Broadway-n. Az izgalmas krimit most Dicső Dániel rendezi Szervét Tiborral a főszerepben.

szervettibor
Szervét Tibor

Márai Sándor írására, A szegények iskolájára épül a jövő áprilisi bemutató. Az évad egyik legizgalmasabb vállalkozásának ígérkezik május elején Émile Ajar (Romain Gary) Előttem az élet című, 1975-ben megjelent kultikus regényének kamaraszínházi változata. Lőrinczy Attila adaptációja négy főalakra szűkíti a szereplők körét. Alföldi Róbert, az előadás rendezője valamennyi figurát 70 év körüli színészekre osztotta. Így Momót, a 14 éves arab kisfiút Margitai Ági formálja meg.

Az évad utolsó premierjét május végén Réthly Attila rendezi. Hindi Brooks amerikai írónő Romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt. Ugyancsak Réthly Attila jegyzi a júliusban Szentendrén bemutatott Könnyű préda című komédiát. Lőrinczy Attila darabja, amely a Szentendrei Teátrum és a Pentaton Koncert- és Művészügynökség közös projektjeként valósult meg, ősztől felkerül az Átrium Film-Színház műsorára.

MTI

• Publikálva: 2013.09.09. 15:27