​Esik az eső, támad a botritisz!

szuretMég a kezdő szőlősgazdák is tisztában vannak azzal, hogy az érett borszőlőnek bizony nem használ a tartós esőzés. Ezért is szokták szeptember elejétől gondterhelten fürkészni az eget és fohászkodni a szelíd, szőlőt érlelő napsütésért.

Mert míg a bőnek ígérkező termés must formájában eljut a boroshordóig, addig még sok baj történhet. A jégverés mellett például az, hogy megtalálják az ekkorra már hatalmas rajokba összeálló seregélyek. Ha egy ilyen, több ezer példányt számláló csapat lecsap a védtelen szőlőre, bizony óriási pusztítást tudnak művelni az amúgy bizonyos rovarok pusztításával hasznot is hajtó madarak. No de a seregélyek ellen ott voltak az ócska duplapuskákkak durrogtató csőszök és a kereplős unokáik, a szeptemberi, hosszan tartó hideg esők ellen viszont nem lehet duplapuskával, kereplővel védekezni.




És a csapadék végzetes hatással van különösen a vékony héjú, korán érő fehérszőlőkre (Cardinal, Ezerjó, Leányka, Rizlingszilváni). A megrepedt héjú, de az egészséges bogyókon is megtelepednek a Botrytis cinerea gomba spórái és beindul a szürkerothadás (botritisz), ami néhány nap alatt semmivé teheti a gazda egész éves munkáját. Az érett fürtöket teljesen belepi a szürke, penésszerű valami, a gombaölő permetezés ilyenkor már nem segít, minél gyorsabban le kell szedni a szőlőt. Ez a kényszerszüret biztosan kevesebb vidámsággal jár, mint az igazi, és nagyon oda is kell figyelni, hogy a puttonyokba legfeljebb öt százalék rothadt szem kerülhet. Ilyen, esős időjárás és a gombásodás miatt indított korai szüretet mutat a Magyar Világhíradó 1937. szeptemberi összeállítása.


1943 novemberében került a mozikba egy másik tudósítás, ami egy mátraalji szőlőtermelő nagyüzem szüreti munkálatairól szól. A 400 holdas szőlőgazdaságban már speciális, billenthető lovaskocsikba öntik a puttonyosok a szőlőt. Amit már gépekkel darálnak és préselnek. A kisfilm a szőlők felé tartó több száz napszámos bemutatásával kezdődik, majd a szőlőszedés képei után megmutatják feldolgozás jobbára gépesített fázisait is. A narráció szerint a mintaszerű nagygazdaságban a legkorszerűbb felszereléssel dolgoznak, láthatóan sok embert is tudnak mozgósítani a szüretre, de a hetes szeptemberi eső után induló szürkerothadással – ha nem permeteztek előtte – nem sok mindent tudnának kezdeni.

PL

• Publikálva: 2013.09.12. 08:21 • Címke: filmhíradók