a rovat írásai

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

A fogason marad a surdasapka

Meghalt Ljubisa Samardzic szerb színész, akit a magyar közönség leginkább a Forró szél című jugoszláv sorozat Surdájaként ismerhet. A 81 éves színész halálhírét péntek éjjel jelentette a szerb sajtó.

Arany Oroszlánt ért A víz alakja

Guillermo del Toro The Shape of Water című filmje – egy nő és egy tengeri teremtmény kapcsolatának története – nyerte el a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Oroszlánt szombat este.

Nem egészen két hónap és itt a Budapest Noir

2017. november 2-án mutatják be a magyar mozik a Budapest Noir c. nagyjátékfilmet. A Budapest Noir Gárdos Éva rendezésében, a Pioneer Pictures gyártásában, Kemény Ildikó vezető producer irányításával készült, főszereplői Kolovratnik Krisztián, Tenki Réka, Kulka János, Kováts Adél, Dobó Kata, Anger Zsolt és Törőcsik Franciska.

Csak nem akar összejönni az a dákóromán sorozat

A stábon belüli viták miatt ismét elakadt a román történetírás által a románok őseinek tekintett géto-dákokról készülő első történelmi filmsorozat forgatása.

Film összes cikke »

​Makk Károly-életműkiállítás nyílik a Paksi Képtárban

makkleadA 87 éves filmrendező, Makk Károly életművét mutatja be pénteken nyíló új tárlatán a Paksi Képtár.

A kiállítás különlegessége, hogy a termekben az alkotó általa készített nyolc mozit, illetve négy róla szóló mozgóképet vetítenek egy időben, folyamatosan. Magyarországon egyedülálló az a megközelítés, ahogy a Paksi Képtár megjeleníti a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező szűkített életművét – hangsúlyozta Prosek Zoltán, a képtár vezetője. Magyarországi kiállítóhelyek általában nem foglalkoznak filmmel, illetve ha igen, akkor videoinstalláció keretében. A Paksi Képtár a Nyugaton már elterjedt gyakorlatot követi azzal, hogy több filmet párhuzamosan, vágatlanul „loopolva”, végtelenítve vetítenek. A termekben bokszokat alakítottak ki, ezekben helyezték el a projektorokat, amelyeken szünet nélkül mennek a kiválasztott filmek, többek között a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961) vagy Az utolsó előtti ember (1963). A kiállítóhely Makk Károllyal közösen választotta ki a legfontosabb műveket, egyfajta szereplői, történeti, időbeni párhuzamok alapján, egy szálra felfűzve.

makkkaroly
Makk Károly a Macskajáték forgatása idején (forrás: paksikeptar.hu)

Prosek Zoltán kiemelte: kezdeményezésükkel múzeumi környezetbe kerülnek a filmek, ami azért fontos, mert jelenleg komoly szakmai dilemma, miként lehet filméletműveket múzeumban elhelyezni nemcsak kiállítási, hanem gyűjteményi darabként.

A vezető elmondta, hogy a Paksi Képtár gyűjteményében sok film van, az intézmény kiállítási profiljában is szerepel a film. Fliegauf Bence, Kardos Sándor és egy képzőművész, Nemes Csaba Balázs Béla Stúdióban készült filmjeit korábban már bemutatták, ezt követi a Makk Károlyról szóló anyag, a következő Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező munkásságának megjelenítése lesz.

A tárlatot pénteken 18 órakor az alkotó jelenlétében Mészáros Márta és Pálfi György filmrendező nyitja meg. A kiállítás november 3-ig látogatható. További részletek a képtár honlapján olvashatók.

MTI

• Publikálva: 2013.09.27. 09:45 • Címke: filmtörténet, kiállítás

Magyar játékfilmek