a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Makk Károly-életműkiállítás nyílik a Paksi Képtárban

makkleadA 87 éves filmrendező, Makk Károly életművét mutatja be pénteken nyíló új tárlatán a Paksi Képtár.

A kiállítás különlegessége, hogy a termekben az alkotó általa készített nyolc mozit, illetve négy róla szóló mozgóképet vetítenek egy időben, folyamatosan. Magyarországon egyedülálló az a megközelítés, ahogy a Paksi Képtár megjeleníti a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező szűkített életművét – hangsúlyozta Prosek Zoltán, a képtár vezetője. Magyarországi kiállítóhelyek általában nem foglalkoznak filmmel, illetve ha igen, akkor videoinstalláció keretében. A Paksi Képtár a Nyugaton már elterjedt gyakorlatot követi azzal, hogy több filmet párhuzamosan, vágatlanul „loopolva”, végtelenítve vetítenek. A termekben bokszokat alakítottak ki, ezekben helyezték el a projektorokat, amelyeken szünet nélkül mennek a kiválasztott filmek, többek között a Ház a sziklák alatt (1958), a Megszállottak (1961) vagy Az utolsó előtti ember (1963). A kiállítóhely Makk Károllyal közösen választotta ki a legfontosabb műveket, egyfajta szereplői, történeti, időbeni párhuzamok alapján, egy szálra felfűzve.

makkkaroly
Makk Károly a Macskajáték forgatása idején (forrás: paksikeptar.hu)

Prosek Zoltán kiemelte: kezdeményezésükkel múzeumi környezetbe kerülnek a filmek, ami azért fontos, mert jelenleg komoly szakmai dilemma, miként lehet filméletműveket múzeumban elhelyezni nemcsak kiállítási, hanem gyűjteményi darabként.

A vezető elmondta, hogy a Paksi Képtár gyűjteményében sok film van, az intézmény kiállítási profiljában is szerepel a film. Fliegauf Bence, Kardos Sándor és egy képzőművész, Nemes Csaba Balázs Béla Stúdióban készült filmjeit korábban már bemutatták, ezt követi a Makk Károlyról szóló anyag, a következő Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező munkásságának megjelenítése lesz.

A tárlatot pénteken 18 órakor az alkotó jelenlétében Mészáros Márta és Pálfi György filmrendező nyitja meg. A kiállítás november 3-ig látogatható. További részletek a képtár honlapján olvashatók.

MTI

• Publikálva: 2013.09.27. 09:45 • Címke: filmtörténet, kiállítás

Magyar játékfilmek