Szamarak a tokaji szüreten

tokajBorok királya, királyok bora – mondta a tokaji aszúról XIV. Lajos, aki nem szokott a levegőbe beszélni.

És hosszú, több mint 70 éves uralkodása alatt minden bizonnyal több gönci hordónyi (136,6 liter) mennyiséget elfogyasztott a kitűnő italból. Amelynek alapanyagát a Tokaj környéki hegyoldalakon, völgyekben termesztik állítólag már a római időktől fogva. A tokaji szüretre 1942 novemberében megérkezett a Magyar Világhíradó kamerája is.

A súlyos, ormótlan 35 mm-es kamerát (talán Debrie) csak nagy fáradsággal lehetett felcipelni a nyitó képsorokhoz az 512 méteres tokaji hegy oldalába – amelyet manapság egy méretes tévétorony csúfit el, a jóérzésű emberek nagy bosszúságára. A felvételeken egy ötcsillagos, kiváló évjáratot szüretelnek éppen, ami köszönhető volt az akkori hosszú, meleg és száraz ősznek is. Előtte 1937-ben volt csak hasonló minőségű a termés, a következő ötcsillagos évre pedig még öt évet kellett várni. Persze a 42-es évjárat boltokba kerüléséig is eltelt némi idő, hiszen korábban is ragaszkodtak a mára már törvénybe foglalt szabályhoz: ahány puttonyos az aszú, annyi évet kell a palackban érlelni, csak azután kerülhet kereskedelmi forgalomba.



A tokaji, szüretkor használatos puttony pedig 27,2 literes, az aszú attól lesz mondjuk ötputtonyos, hogy 136 liternyi töppedt szemet áztatnak be egy gönci hordónyi mustba. Az ázalékból aztán aszútésztát készítenek, amelyet préselnek, palackoznak és pihentetnek. Az aszú alapanyagát adó szőlőket (furmint és hárslevelű) a borvidéken igyekeznek minél később leszüretelni, hogy a töppedt szemeken működésbe tudjon lépni a botrytis cinerea nevű gomba által produkált nemesrothadás. Ami nem nagyon látszik a Magyar Filmiroda operatőrének felvételein. A szüretelők jól láthatóan csupa egészséges, lédús szemű fürtöt tesznek a puttonyokba, vagy öntenek vidáman a taposókádakba.

A rövid szüreti tudósítás másik érdekessége, hogy a munkafolyamat szereplői között a fürtöket levágó lányok, asszonyok és a puttonyozó férfiak mellett megjelennek a szamarak is. A hegyi szállításnál világszerte előszeretettel használt állatok két-két puttonnyal a hátukon érkeznek meg a kádakhoz.

PL

• Publikálva: 2013.11.14. 10:03 • Címke: filmhíradók, történelem