Csillagosok katonák

The Red and the White

fekete-fehér, magyar játékfilm, 1967

csillagosok

Az 1917-es forradalmat követő oroszországi polgárháborúban vörös egységek, köztük egy volt magyar hadifoglyokból is álló internacionalista század kerül a fehérek gyűrűjébe. A kegyetlen megtorlások elől menekülő harcosok egy kis folyóparti katonai kórházban találnak menedéket. Itt várják a felmentő seregeket... De alighanem a történet árulja el a legkevesebbet az 1960-as évek megújuló európai filmművészetének remekéről, amelyet sokan a Szegénylegények mellé sorolnak Jancsó Miklós életművében. Az első szovjet–magyar koprodukció eredeti szemléletmódja, merészen formabontó szerkezete a szovjet kultúrpolitikát azonban óvatosságra intette, ezért a film lerövidített, átvágott változatban került az ottani közönség elé. A kiadvány ennek egy fellelhető kópiáját is tartalmazza.

video

rendezte: Jancsó Miklós, forgatókönyv: Georgij Mdivani, Jancsó Miklós, Hernádi Gyula, operatőr: Somló Tamás, szereplők: Kozák András, Juhász Jácint, Mihail Kozakov, Anatolij Jabbarov, Bolot Bejsenaliev, Szergej Nyikonyenko, Madaras József, Molnár Tibor, Krystyna Mikolajewska, Tatyjana Konyuhova, gyártó: Mafilm 4. Játékfilmstúdió, Moszfilm I. Alkotócsoport

extrák:
1. lemez:
Kamerával Kosztromában (werkfilm, 1967, Mafilm RDS, rendezte: Kézdi-Kovács Zsolt, ff, 13 perc)
Szovjet–magyar koprodukció (Dokumentumfilm a Csillagosok katonák születéséről, 2011, Veneras, készítette: Forgács Iván, Kodolányi Sebestyén, színes, 50 perc)
2. lemez:
Csillagosok katonák (Zvjozdi i szoldati, szovjet változat, 1967, Moszfilm, Mafilm 4. Játékfilmstúdió, ff, 67 perc)

hossz: 87 perc
feliratok: magyar, angol, orosz
nyelv: magyar, orosz
képarány: 16:9 anamorf 2.35:1

Készült a Demján Sándor Alapítvány támogatásával.
Kiadja és forgalmazza: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet, 2011
Ára: 2990 Ft

Sajtó:
Filmvilág
Filmkultúra

• Publikálva: 2013.12.02. 16:56