Nem hullottak az égből robbanó töltőtollak

teli_bpA tél 1942-ben is megérkezett Budapestre. A Magyar Világhíradó januári felvételein semmi sem érződik a háborúból, amibe ekkorra már Magyarország is belesodródott. Kassa, Munkács és Rahó bombázása és géppuskázása miatt hadat üzentünk a Szovjetuniónak, de a szövetségi rendszerből adódóan itt nem állhattunk le: hadat üzentünk az USÁ-nak is.

A némi valóságalappal bíró történelmi anekdotát (királyság tengernaggyal, tengernagy tenger nélkül) biztosan sokan ismerik, de az már egyáltalán nem volt vicces, amikor az olaszországi bázisokról felszállva bombázni kezdték Magyarországot az amerikai repülő erődök. Amik a különféle romboló- és gyújtóbombák és röplapok mellett a korabeli sajtóhírek szerint robbanó töltőtollakat és gyermekjátékokat is szórtak az országra. Az ugyan elég valószínűtlennek tűnik, hogy a 6-7 ezer méteres magasságból ezek a holmik épen kerültek volna le a földre, de a csendőrségi és rendőri jelentésekben mégis előfordulnak olyan kézfejroncsolásos robbanásokról szóló leírások, amiket töltőtoll méretű fém hengerek okoztak.

A repülőgépekről a bombák mellett hátországot elbizonytalanító röplapokat szórták inkább, ezeket a kis, halálos sérülést nem okozó robbanóeszközöket inkább a Magyarország területén is bizonyítottan jelenlévő angol SOE (Special Operations Executive) ügynökei dobálhatták el. Az 1940-ben megszervezett ügynökség dolga Winston Churchill utasítása szerint az volt, hogy borítsa lángba Európát. Az ügynökök leginkább a németek által megszállt országokból érkeztek, de fogtak el a hatóságok ejtőernyővel ledobott magyar SOE ügynököt is. Nekik állítottak elő töltőtollnak, termosznak, cigarettatárcának álcázott robbanó eszközöket. Amiket aztán fel is használtak, ha erre lehetőségük adódott. A magyar hatóságok pedig a sajtó útján, vagy plakátokon tájékoztatták a lakosságot erre a veszélyre.

De 1942 januárjában még nem jöttek a bombázók és az ejtőernyővel ledobott ügynökök sem. Az égből hó hullott, amit el kellett akkor is a járdákról lapátolni, mint ezt a Magyar Film Iroda operatőre a Vajdahunyad váránál fel is vette. Akkoriban hidegebbek voltak a telek, a Dunán sem voltak ritka vendégek a jégtáblák, ahogy a Citadellához felcipelt kamera rögzítette is a látványt. A Normafánál pedig általában nem olvadt el egy-két nap alatt a hó, lehetett síelni is. Ami a korabeli eszközökkel, különösen a bokát csak részlegesen rögzítő bakancsokkal nem is lehetett annyira könnyű dolog.

PL

• Publikálva: 2018.12.31. 13:30 • Címke: filmhíradók