a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál

atlatszohanglead

2014. január 11–14. újzenei fesztivál a Zeneakadémián, a Fugában, a BMC-ben és a Trafóban.

Hogyan válik két összekoccintott kávéscsésze hangja a zenei kompozíció részévé? Hiba-e, ha a dobos leejti a dobverőket a darab közben? Milyen hangzás szelidítheti gyönyörű zenévé a Martin Luther King életét kioltó lövések hangjait? Mi a zenei következménye annak, hogy 12 emigráns zeneszerző leül Bécsben beszélgetni?

Ezekre a kérdésekre is kaphatunk választ valamint számos új bemutatót is meghallgathatunk a négynapos újzenei fesztivál előadásain – a Zeneakadémián, a Fugában a BMC-ben és a Trafóban – 2014. január 11–14. között.
Hangszeres színház, hagyományos kortárszenei darabok, műfaji határtalanság – mindez színtiszta átlátszó hangon!
 
Az előadások előtti műhelyfoglalkozásokon – kreatív részvétellel, irányított gyakorlatok által – a közönség megismerheti az elhangzó darabokat, azok zeneszerzői elgondolásait. Testközelből megtapasztalható lesz a kortárs kompozíciós zene sokszínű és innovatív világát.

 

Részletes program:


2014. január 11. 19 óra, Zeneakadémia, Solti terem
 
Horváth Balázs: Férfiszemmel / Női szemmel           
narratív dalciklus magyar költők és fordítók szövegeire, Herczku Ágnesnek
                       
A Változás Anatómiája szcenírozott előadás  Anahita Abbasi, AngélicaCastelló, Margareta Ferek Petric, Tamara Friebel, Gryllus Samu, Mirela Ivicevic, Kami Marques, Suk Ju Na, Fernando Riederer, Simon Vosecek, Yukiko Watanabe, Ruei-Ran Wu 12 rövid tanulmánya alapján, amelyek Hong-Kai Wang What's the musical consequence of change? című installációjához születtek.
 
Közreműködik: Herczku Ágnes, Theresa Dlouhy, Tomasz Pietak és a THReNSeMBle
Vezényel: Horváth Balázs

horvathbalazs
Horváth Balázs (forrás: balazshorvath.com)

Az elhangzó darabok kottái megtekinthetők az Osztrák Kulturális Fórum kiállításán 2014. január 10-én délután 5 órától a hónap végéig (1068 Budapest, Benczúr u. 16.).
A Magyar Soundpainting Társaság szervezésében az előadás előtt, 17 órától az esti darabokhoz kapcsolódó, interaktív műhelyfoglalkozást tartunk, amire várunk minden érdeklődőt!
 
 
2014. január 12. 18 óra, Fuga
 
Bujdosó Márton: ...read the unshapeable shock night... (Hopkins)
Matthias Kranebitter: stop and change
Luciano Berio: O King
Elliott Carter: GRA
Eötvös Péter: Dances of the Brush-footed Butterfly
 
Közreműködik: Bodrogi Éva és a THReNSeMBle
Vezényel: Horváth Balázs

THReNSeMBle
A THReNSeMBle és Horváth Balázs (forrás: muzsikalendarium.hu)

Az est folyamán az elhangzó művekhez kapcsolódva rövid elemzések és interaktív gyakorlatok segítik a közönséget a darabok megismerésében.

 
2014. január 13. 18 óra, Budapest Music Center, Könyvtár
 
A kompozíció hangzó és optikai rétegei
Iñigo Giner Miranda előadása a hangszeres színház történetéről és saját munkáiról.  Az előadás a budapesti Goethe Intézet támogatásával jött létre.
 
ujzenefeszt

2014. január 14. 20 óra, TRAFÓ Kortárs Művészetek Háza
 
Cecilia Arditto: El libro de los gestos (2012)
Iñigo Giner Miranda: The president's speech (2012),
Mauricio Kagel: Con Voce (1973)
Peter Streiff: Hors d`oeuvres (1977)
Jessie Marino: Rotblau (2009)
Iñigo Giner Miranda: El orden de las cosas (2012)
Közreműködik: a DieOrdnungDerDinge (GER) együttes

Az előadás előtt, 18 órától az együttes tagjai bevezető műhelyfoglalkozást tartanak az előadáson szereplő darabokhoz kapcsolódóan.

Részletek és jegyinformáció itt.

Forrás: trafo.hu

• Publikálva: 2014.01.05. 01:29 • Címke: fesztivál