a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Újabb koncertfilmek az Urániában

Rock klasszikusok 3.

urania

Folytatódik az Uránia Nemzeti Filmszínház könnyűzenei koncertfilmsorozata. Az immár harmadik széria keretében például a Muse, a Dream Theater, a Rolling Stones és Peter Gabriel egy-egy fellépéséről készült alkotást vetítik.

A programsorozat első részeként február 1-jén Jimi Hendrix 1969-es woodstocki koncertje látható az Uránia mozivásznán. A valaha élt legnagyobb gitárosnak tartott Hendrix a legendás Woodstock Fesztivál zárókoncertjén olyan ismert számokat játszott el, mint a Voodoo Child, a Hey Joe, a Purple Haze vagy a Foxy Lady, és előadta az amerikai himnusz, a Star Spangled Banner sajátos változatát is. A koncert teljes egészében, eredeti formájában kerül a mozi közönsége elé, digitálisan felújított HD képpel és térhatású hanggal.

jimi

Február 6-án a Muse Live at Rome Olympic Stadium című tavalyi stadionkoncertje lesz műsoron. A közlemény szerint a Grammy-díjas brit rockzenekar látványos színpadi show-ja hipnotikus utazásra invitálja a közönséget a gigantikus digitális kivetítők és pirotechnika segítségével. A legmodernebb, Ultra High Definition technikával rögzített koncert több mint húsz számot vonultat fel, köztük a The 2nd Law-t, az Uprising-ot, Supermassive Black Hole-t, Time Is Running Out-ot, a Starlight-ot vagy a Madnesst.

A következő film február 14-én a progresszív metál egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb együttese, az amerikai Dream Theater Live at Luna Park című stadionkoncertjét mutatja be, amely a Dramatic Turn of Events című világ körüli turné utolsó, Buenos Aires-i állomása volt. A mintegy háromórás alkotás a teljes koncertműsort magában foglalja, többek között a Metropolis Pt. 1, a The Silent Man, a Pull Me Under, a The Root of All Evil és az On The Backs of Angels című dallal.

Február 21-én a Rolling Stones Sweet Summer Sun című tavalyi londoni, Hyde Park-i koncertje látható az Uránia mozivásznán. Az 50 éves zenei pályafutását százezres rajongótábor előtt ünnepelt Stonesban a hetvenes éveiket taposó zenészek kirobbanó formában adták elő slágereiket, köztük a Start Me Up-ot, Honky Tonk Womant, Jumpin' Jack Flash-t, Brown Sugart vagy az I Can't Get No Satisfactiont.

A válogatásban a hazai vonalat február 26-án Ákos Turné 2084 című koncertfilmje képviseli. Március 9-én újra műsorra kerül a Queen legendás, 1986-os Népstadion-koncertjéről készült film, digitálisan felújított képpel és hanggal.

A széria zárásaként március 18-án Peter Gabriel legújabb, Back to Front című 2013-as koncertfilmjét vetítik, amelyen a több mind negyedszázada megjelent legendás lemez, a So dalait adták elő a londoni O2 Arénában. A koncert – és az idén májusban Budapestet is érintő Back to Front turné – különlegessége, hogy Peter Gabriel azzal a turnézenekarral lép fel, amellyel az eredeti, 1987-os lemezbemutatón is együtt játszott. A repertoáron mások mellett a Solsbury Hill, a Digging in the Dirt, a Sledgehammer, a Mercy Street és a Don't Give Up szerepel.

MTI

• Publikálva: 2014.01.15. 15:34 • Címke: zene, hír