a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Belső zene a színpadon

dieordnungderdingeleadAz Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál zárókoncertjén jártunk. Nem, inkább záróelőadásán. Vagy mégis inkább koncertjén?

A négy napos Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon az érdeklődők koncerteket és előadásokat hallhattak, amelyek segítségével az újzenei alkotások talán közelebb kerültek mindenkihez.

dieordnungderdinge
Mit is ír a kotta? (forrás: trafo.hu)

A fesztivál zárókoncertjét a berlini DieOrdnungDerDinge együttes adta elő. A svájci, német és magyar származású zenészekből és előadóművészekből álló csapat hat kortárs újzenei szerzeményre komponált egy sajátos szcenírozott koncertet Musique d`Interieurs címmel. Az együttes tagjai a svájci zeneszínházi rendező és zeneszerző, Rudi Häusermann műhelyében ismerték meg egymást. Nem hagyományos koncertelőadást alkottak, hanem egyfajta színházi produkciót, amely szórakoztató, játékos és innovatív egyszerre. Szinte zárójelben megjegyezhető, hogy Cage 4’33 című műve után (amelyet már-már közhelyes emlegetni) már nem is csodálkozunk, ha az előadótermi zajt is alkotásként éljük meg. A január 14-i koncerten a közönség talán a saját maga által keltett zajokban is gyönyörködhetett. Vagy legalább megtapasztalta, hogy a mögötte ülők susmorgása is mennyire bele tud simulni egy koncert hangzásába.

dieordnungderdinge
A magyar származású hegedűművész, Vera Kardos  (forrás: trafo.hu)

A produkció érdekessége, hogy a hat zenemű közötti, „nem zenei” részeket is a zeneszerző, Iñigo Giner Miranda írta. Az első előadott művek még hangszeresek (Cecilia Arditto: El libro de los gestos és a rendező, Giner Miranda The president's speech). De a zenészek nem csak zenélnek, hanem játszanak, előadnak. Van, aki jelenlétével „játszik", van, akik hangszereket használ: hegedűn, zongorán (amely léggömbökkel van kitömve) felakasztott kolompokon, csellón. Majd a zeneszerző kottákat válogat és mindegyiket a földre dobja – a papírlapok susogása is zene. Ezután pedig felrohan a világítópultoshoz és a koncert végéig ott marad.

dieordnungderdinge
A zeneszerző épp hozzányúl a kottákhoz (forrás: trafo.hu)

Ezután jönnek a játékos, szcenírozott részek. Egy-egy állólámpa világítja meg a hegedűst, a csellistát vagy a zongoristát, felváltva játszanak, és csak őket lehet látni az állólámpa fényében. Egy színházhoz szokott nézőt viszont igazából az ezután következő etűdök dobják fel: a három zenész egy porcelánokkal megterített asztal körül ül és mindenki köröz egy csészével vagy tányérral, majd néha egy-egy leesik és összetörik. A következő, Jessie Marino Rotblau című darabjában a hegedűs és a csellista egy asztalnál ülve fehér kesztyűben kopogtat, összhangban. Majd sötét, és elkezdenek énekelni, szájukban piros és kék fények. Mintha két rajzfilmfigurát látnánk a sötétben.

dieordnungderdinge
(forrás: trafo.hu)

Az utolsó etűd három asztalnál játszódik és a színpadon keltett vagy bejátszott hangok kísérik. Ha egy koreográfus alkotta volna meg ezt az utolsó részt, akkor Anne Teresa De Keersmaeker lett volna, a belgiumi Rosas alapítója. Szinte teljesen összehangolt, de mégis egymáshoz képest elcsúsztatott mozdulatoksorokat látunk, amelyek hagymaevéshez, olvasáshoz kötődnek. Egyszerre csak egy játékos mozog, a többi félhomályba kerül. A kar- és törzshajlításaikat pedig roppanó hangok kísérik. Ez főleg az ujjpercropogtatásra érzékeny nézők fülét sérti. Összhangban játszanak, néhol egy-egy pillanatnyi szünet is van. Aztán a nézők közül véletlenül valaki pont beletüsszent a szünet közepébe, ezzel megszületett az egység a játszók és a nézők között. A rövid koncert után mindenki mosolyogva és dobolgatva távozhatott.

A produkció mozgóképes összefoglalója itt látható.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.01.17. 15:22 • Címke: színház, zene

Kapcsolódó írások