a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Élet mások portréján keresztül

csatholeadCsathó Kálmán nevét talán sokan ismerik, de konkrét műveket kevesen tudnának sorolni. Nagy életigazságokat tartalmazó, „békebeli” történeteket írt, az akkori ízlésnek megfelelően kicsit vidáman, kicsit fanyaron, regényben, drámában és portréban egyaránt. Gyermekkoromban a nagymamám polcán álló kék borítójú Csathó-sorozatot többször is végigolvastam. Happy-enddel végződött szinte mindegyik.

Csathó Kálmán Budapesten született 1881-ben, majd a családja Marosvásárhelyre, később Szegedre költözött. Debrecenbe járt kollégiumba, ahol többek között Móricz Zsigmonddal is egy padban ült. Már kiskorában vonzotta az írás, fogalmazáspályázatokon vett részt és szinte biztos lehetett a díjazott helyezésekben. Például az Ágai Adolf, Forgó bácsi által szerkesztett Kis Lap pályázatán is indult, ahol legnagyobb, későbbi életét is meghatározó csalódás érte: csak második helyezést kapott. Miután leérettségizett, felköltözött Budapestre és beiratkozott a jogi egyetemre, de már akkor kacsintgatott az írói pálya felé. Nem messze lakott Gyulai Páltól, akivel rendszeresen találkozott az utcán, aztán egyszer összeszedte minden bátorságát és köszönt neki. Következő héten pedig elment Gyulaihoz a fogadóórájára, odaadta az Arany stílusában készült műveit és várt. Gyulai két nappal későbbra visszahívta magához és végül két versét leközöltette a Budapesti Szemlében, amelyet akkoriban ő szerkesztett.

herczegescsatho
Középen Herczeg Ferenc és Csathó Kálmán (forrás: szinhaziadattar.hu)

Csathó rengeteg írótársát ismerte. Furcsa kapcsolata volt például Herczeg Ferenccel, aki nála idősebb volt, Csathó felnézett rá. Hirtelen felindulásból egyszer megkérte Herczeg menyasszonyának, Csillag Juliskának a kezét. Csathó ekkor még nem tudta, hogy bármilyen gyengéd szál is összefűzné őket. Ráadásul, nem is igazán volt szerelmes a menyasszonyjelöltjébe, csak egy pillanatnyi érzés kerítette a hatalmába. Amikor megtörtént a lánykérés és Csathó hazament, elkezdte Herczeg egyik művét olvasni és rájött az igazságra: hogy Juliska csak féltékennyé akarta tenni Herczeget. Másnap felháborodva elmondta Juliskának az elméletét, aki igazat adott neki, viszont kérte Csathót, hogy még járjon hozzájuk, mert sok szóbeszédre adna okot, ha hirtelen elmaradna a háztól. Cserébe Csathó csak azt kérte, hogy Herczeg is kérje tőle el Juliska kezét, ami meg is történt. Csathó pedig megírta a történetet a Varjú a toronyórán című regényében (amelyet később Keleti Márton vitt filmre). Legsikerültebb regénye talán a Földiekkel játszó égi tünemény, amely Csokonai szomorú szerelmeiről szól.


 földiekkeljátszóégitünemény

Rendezői pályáját Tóth Imrének, a Nemzeti Színház egykori igazgatójának köszönhette. Még írnok volt a minisztériumban, de már ismerte Tóth Imrét, aki egyszer Csathó előadáselemzét és bírálatát hallván megkérdezte: „Mit faragod te ott az aktákat a minisztériumban? Gyere a színházhoz, szerződtetlek.” A fiatal Csathónak egy pillanatra a szívverése is megállt, hiszen mindig is erre vágyott, de aztán fél év haladékot kért, hogy kimenjen Párizsba, hogy ott még mélyebben megismerkedjen a színházművészet rejtelmeivel. 1909. május 1-én kezdte el rendezői pályáafutását.

Tecsakpipáljladányibajoraczélgömöry
Aczél Ilona, Bajor Gizi és Gömöry Vilma a Te csak pipálj, Ladányi című Csathó-színműben. (Forrás: szinhaziadattar.hu)

A színházban sokféle vezetői és rendezői attitűdöt láthatott, nem csak Tóth Imrét, hanem Bánffy Miklóst, Hevesi Sándort, Ambrus Zoltánt és Paulay Edét. Ugyanígy írókat, nem csak Gyulai Pált és Móricz Zsigmondot, hanem Krúdy Gyulát, Tömörkény Istvánt, Molnár Ferencet és másokat is nagyon jól ismert. Ismeretségeinek köszönheti az utókor azokat a szinte testközeli portrékat, amelyeket Csathó írt róluk. Az emberi oldaláról mutatott be mindenkit, türelemmel és szellemesen. Nem csak más drámáit, hanem kivétel nélkül szinte az összes saját színművét is maga vitte színre, nem csak a Nemzeti Színházban, hanem a későbbi Magyar Színházban is. Sok tehetséges fiatalt is próbált drámaírásra ösztökélni, például Fekete Istvánt, akinek később a Hajnalodik című drámáját is ő rendezte meg. Négy vaskos kötet telt meg a visszaemlékezéseivel: Írótársak között, A régi Nemzeti SzínházTavasztól tavaszig és Ilyeneknek láttam őket címmel.

video

Az egyedüli fennmaradt mozgókép Csathó Kálmánról

Későbbi feleségét, Aczél Ilona színésznőt még a Nemzeti Színházban ismerte meg, kezdő rendező korában, 1911-ben pedig feleségül is vette. Boldogan és békében éltek együtt, nem volt keringett körülöttük színházi pletyka. Miután 1940-ben felesége betegségben elhunyt, Csathó Kálmán jókedve alábbhagyott és utána már mindent sokkal keserűbbnek látott.

aczél ilona
Aczél Ilona

Drámát is írt, mindazonáltal soha nem volt biztos, és nem is értette, hogy igazából mi is hozhatja meg egy darab számára a sikert. Ezt az egyik legtitokzatosabb faktornak találta. Látta Krúdy Zoltánka című darabját megbukni, rendezte valamikori iskolatársa, a szerény Móricz Zsigmond darabjait. Utoljára a Magyar Színházban rendezte meg a Kerek Ferkó című drámáját, többek között Bajor Gizi főszereplésével, később a Kismadár című drámájának megírásába is segített és úgy volt, hogy ő is fogja rendezni, de aztán Móricz a Madách Színháznak adta el darabját.

csathoesbajorgizi
Bajor Gizivel egy premiervacsorán (forrás: szinhaziadattar.hu)

Rendkívül jó képessége volt arra, hogy minden apró történésből anekdotát faragjon. Valószínűleg ennek a képességének volt köszönhető, hogy bármilyen témáról tudott írni, bár kritikusai szerint ez gyakorta írásai minőségének a rovására ment.

csathó
Csathó a negyvenes években

A negyvenes évek elején is Budapesten maradt. Felesége halála utáni keserűsége abban is megnyilvánult, hogy szinte mindegy volt neki, hol éri az ostrom. A háború után, mikor megjelent az első két portrékötete, elkezdett rohamosan öregedni, addig senkinek sem tűnt fel kora. Fekete István Csathó Kálmántól búcsúzó novellájában azt írja, hogy memóriája utolsó pillanatig se hagyta cserben, de már nagyon várta a véget. Talán dramaturgiai érzékkel volt ez az utolsó kívánsága: „Fáradt vagyok... elég volt, csak ne legyen nagyon kínos”. 1964. február 14-én egy budai szanatóriumban hunyt el.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.02.14. 11:37 • Címke: irodalom, színház, évforduló