a rovat írásai

Vetíthetik a Miklós cár szerelméről szóló filmet

Engedélyezték az orosz hatóságok a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazását, noha vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok a nagyszabású, látványos produkció betiltását követelték.

Filmvászonra került Ötzi

A 70. Locarnói Filmfesztiválon tartják szerdán az Ötzi, a gleccsermúmia halálának fiktív történetét feldolgozó Der Mann aus dem Eis (A jégember) című német játékfilm premierjét.

Már néhány hónaposan kamera előtt állt

Augusztus 9-én lesz hatvanéves Melanie Griffith Golden Globe-díjas amerikai színésznő, akinek mozgalmas magánéletével legalább annyit foglalkoztak az újságok, mint filmes pályafutásával.

Meghalt az első Godzilla

Meghalt 88 éves korában Nakadzsima Haruo, az első, 1954-es Godzilla-film címszerepét alakító japán színész.

Leforgatták a harmadik Valami Amerikát

Befejeződött a Valami Amerika harmadik részének forgatása szerdán. A rendkívül népszerű filmsorozat legújabb része február 15-én kerül a mozikba.

Zeffirelli kórházban

Tüdőgyulladás gyanújával kórházba szállították kedd este Franco Zeffirelli világhírű olasz színházi, opera- és filmrendezőt. A 94 éves mester már a neki szentelt firenzei kulturális központ hétfő esti felavatásán sem tudott részt venni gyengélkedése miatt, nem tudott lakóhelyéről, Rómából a toszkánai városba utazni.

Nem mind arany, ami fénylik

Pontosan a 27. percnél untam meg nagyon Matthew McConaughely új filmjét, de aztán hősiesen végignéztem a maradék másfél órát, talán csak azért, hogy ez a cikk megszülethessen. Pedig úgy hallottam, hogy titokban abban is bíztak a készítők, hogy ott lesz majd a Gold a február végi Oscar-gálán. Hát nem lett ott, pedig van benne néhány dolog, ami erre predesztinálná. Mindjárt legelőször a főszereplő színész teljesítménye. Csak hát hiába minden, olyan hamar fog elsüllyedni a semmiben ez a film, hogy kettőt pislantani sem érünk rá.

Drakulics elvtárs 2018 őszétől a mozikban

Drakulics elvtárs címmel az 1970-es évek Magyarországán játszódó romantikus vámpírtörténetet rendez Bodzsár Márk. Az állam 449 millió forintos támogatásával, Nagy Zsolt főszereplésével készülő film forgatása októberben kezdődik.

Meghalt az író, aki jeles színész is volt

Hetvenhárom éves korában meghalt Sam Shepard Pulitzer-díjas amerikai író, forgatókönyvíró, színész, filmrendező.

​Meghalt Jeanne Moreau

Meghalt Jeanne Moreau színésznő, a francia filmművészet kiemelkedő alakja, a francia Művészeti Akadémia első női tagja.

124 millió egy filmplakátért

Rekordot jelentő, vagyis egész pontosan a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron, 478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca című filmklasszikus olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Film összes cikke »

Minden, ami egy régi mozi volt

mozitortenetlead

A Budapesti Mozitörténeti Alapítvány 2002-ben alakult. Sokáig a Tabán moziban, mint Budapesti Mozitörténeti Gyűjtemény működött, de 2013. december 31-én a Tabán mozi bezárt. Ennek apropóján ültünk le beszélgetni a gyűjtemény gondozóival, Kalcsú Évával és Vékás Magdolna fotóművésszel.

Milyen ötlettől vezérelve hozták létre a Budapesti Mozitörténeti Alapítványt?

Vékás Magdolna
: Egyre csak gyarapodott az gyűjteményünk és úgy éreztük, valamit tennünk kell. Éles határvonalat húztunk, amikor elkezdett kirajzolódni a gyűjtemény. Filmtörténettel nem foglalkozunk és filmplakátot sem gyűjtünk, csak olyasmi kerül be a gyűjteménybe, amire rá van írva, hogy valamelyik mozié. Ezt sem tudjuk teljesen kézben tartani, nem hogy a filmgyártáshoz kapcsolódó dolgokat.

Kalcsú Éva
: Ekkoriban a Tabán mozi takarítónője pénzt örökölt és látta, hogy igyekszünk formai keretet adni a gyűjteménynek, de nehezen indul be az alapítás. Azt mondta, hogy szívesen segítene egy adott pénzösszeggel. Így elmondhatjuk, hogy az alapítványt Gacsádi Lászlóné, Erzsike, a Tabán mozi takarítónője hozta létre. Így ez egy teljesen civil kezdeményezés, a működése is.

VM: Ha van pályázat, és ha van ötletünk, akkor megpróbálunk pályázni, illetve ha kérnek tőlünk egy kis kiállítási anyagot, akkor azért szoktunk egy kis pénzt kérni. De bevételeink nincsenek, és nem szeretnénk nyomulni az önkormányzatok felé. Bár szeretnénk egy helyiséget, ahol a Mozitörténeti Alapítvány anyagát tárolhatnánk, és esetlegesen bemutathatnánk, de nem biztos, hogy lenne anyagi fedezetünk arra, hogy fenntartsuk azt a helyiséget. Időnként beadunk az NKA-hoz egy pályázatot, amelyből a fenntartásunk bizonyos költségeit állni tudjuk, de infrastruktúránk és alkalmazottaink nincsenek. Erzsébetvárosban most van egy kezdeményezés, ki akarnak alakítani egy helytörténeti múzeumot, azon belül lenne mód arra, hogy mozis kiállítás is legyen. Mi szívesen odaadnánk a gyűjteményünket egy állandó kiállításra, talán úgy, hogy maradjon nálunk is annyi, amennyivel más kiállításokba is beszállhatnánk. Nagyon örülnénk, ha normális és méltó körülmények között tarthatnánk az összegyűjtött darabokat. Amikor a Gyetvai fivérek megépítették a lakótelepet a Star Stúdió lejtőjén a Pasaréti úton, akkor őket kötelezték, hogy építsenek meg egy múzeumot, de később kiderült, hogy mégsem tudják vállalni ezt a kötelezettséget.

kalcsukrebanvekas
 Krebán Judit, Kalcsú Éva, Vékás Magdolna (forrás: bp-mozitortenet.hu)

Milyen kiállításokon vettek részt eddig?

VM
: A Tabán moziban volt egy kiállítás a film 100. születésének évfordulóján, 1995-ben. 1997-ben a Corvin moziban volt kiállításunk egy nagyobb pályázat keretében. Illetve volt az Örökmozgó Filmmúzeumban is, amelyet Lencsó László közreműködésével szerveztünk,  2003-ban a Mozis napok alkalmával. A Metró moziban is volt egy egynapos kiállítás, 2010-ben a Múzeumok éjszakáján.

szikramozi
A Szikra/Metro mozi (Az alapítvány további kiállításai itt)

Miből áll a gyűjtemény?


: Van egy kollégánk, Botond, aki mozigépészként dolgozott sokáig, ő gyűjtötte össze a kiselejtezett dolgokat. Vannak a hangosítási berendezéseink, illetve egy olyan technikai gyűjtemény, amelyben mindenféle megtalálható, ami egy gépházhoz tartozik. Tartunk üvegtáblákat, olyanokat, amelyek régen kint voltak a pénztárak előterében, oda írták ki, hogy mi a következő műsor és mi a korhatára, vagy hogy a soroknak mi a helyára. De szereztünk ruhatár vagy a büfé irányítótáblákat is, ezek nagyon hangulatosak és jók tudnak lenni. A Toldi mozi régi üvegpénztárablakát korábban „elcsórtam” a Budapest Film Zrt.-től, amikor az Attila úti irodájukból költöztek – a kidobás előtti utolsó pillanatban kérdeztem meg, hogy szükségük-e van még rá. A gépházakban is voltak hasonló kifüggesztések. Amikor bezártak egy mozit, odamentünk és ahonnan el lehetett hozni, elhoztunk egy-egy székpárt. A legkorábbi székeink a negyvenes-ötvenes évekből származnak. Van két hatalmas vitrinünk is a Kőbánya moziból, amely a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményben van. Jelenleg ebben sorakozik a Helytörténeti Gyűjtemény DVD-tára.

fejrevigyazni
Egy figyelmeztető üvegtábla

Nagyságrendileg hány tárgy van a gyűjteményben?

VM
: Most készülünk a katalogizálásra, hogy mi is felmérjük az állományt, de minimum 500 darab. Plusz van egy hatalmas iratanyagunk, például igazolványok, amelyek régen a gépészeknek voltak. Van egy 4-500 darabot számláló fotógyűjteményem, amelyet 78-79-ben fényképeztem, amit pedig digitálisan fotóztam, az ugyanennyi. Időről időre igyekszünk újból végigjárni a mozikat, fényképezőgéppel. Utoljára 2006-ban voltam, szóval nagyon itt volna az ideje.

vetitesiengedely
Egy filmvetítési engedély 1974-ből

Mely mozikat érintette ez a bejárás?

VM
: A hetvenes években még több mint 80 mozi működött. Nem is gondoltam volna, hogy ezzel bármi történhet, de ma már gyakorlatilag nincs mozi. Abban az időben a 100 fős moziba nem lehetett jegyet kapni. Két napra előtte lehetett előre jegyet foglalni, amelyet fél órával a vetítés kezdete előtt át kellett venni. Persze teltházzal mentek a mozik, elképzelhetetlen volt, hogy ketten ülnek egy vetítésen.

: Manapság működik a Corvin, a Cirkó-Gejzír, a Művész, a Puskin, az Örökmozgó, az Uránia, a Vörösmarty, az Átrium... és még néhány helyen vetítenek, de már nem moziszerűen.

regemozi
A Rege mozi (fotó: Vékás Magdolna, forrás: bp-mozitortenet.hu)

Az Ön fotóit is láthattuk a kiállításokon?

VM
: Volt egy az Örökmozgóban, majd később a Tabán moziban. Eredetileg így is kerültünk össze: Éva felhívta a fotószövetséget, hogy tudnak-e valakit, aki mozikat fotózik. A Fotóművészek Stúdiójában akkoriban volt olyan lehetőség, hogy évente kétszer meg lehetett pályázni egy-egy anyag költségét. Ekkor találtam ki, hogy lefotózom a budapesti mozikat, hiszen akkor nagyon sokat jártam moziba, megfogott az, hogy függetlenül attól, hogy milyen elegáns mozi az Uránia vagy a Puskin, ugyanazt a dizájnt lehetett látni, ugyanazok a színészfotók és plakátok függtek a falon mindenhol, nagyjából egységes képe volt az egésznek. Ezért gondoltam azt, hogy ezt lefotózom.  

sportmozi
A régi Sport mozi (fotó: Vékás Magdolna, forrás: bp-mozitortenet.hu)

Mit lehet még tudni a Tabán mozi történetéről? 1910-ben alakult…

VM
: Nem nagyon van adat, nem véletlenül nem írt róla senki többet, mivel nem lehet róla sok mindent tudni. De sok mozi volt Budán, nemcsak a Tabán, hanem az Ugocsa, a Bem, az Alkotás, a Csillag, az Óbuda, a Flórián, a Kárpát mozi (a Csillaghegyi HÉV-megállónál), a Kultúra, Rege (a Fogaskerekűnél), a Bartók, a Haladás (amelyben ma a Karinthy Színház van) vagy a Kelen mozi a Kelenföldi pályaudvarnál. Kb. olyan 20-30 mozi lehetett. Most a Tabán bezártával Budán nincsen mozi. Talán csak az Átrium Film-Színház.

A Tabán mozit Pécsi Manó az 1910-es években alapította, az első mozgóképszínház volt Budán. Kezdetben Palotának, 1948 és 1949 között Krisztinának, 1954-től Diadalnak, majd 1990-től Tabánnak hívták.

Az Átriumból sikerült Önöknek valamit megmenteni?

VM
: Elhoztuk egy nagy órát, amelyik sokáig kinn függött, később a raktárba került. Hoztunk még piros műanyagból kivágott betűket is, amikkel kitették az aznapi programot. Persze nem hoztuk el mindet, de már ott próbáltunk szavakat kitenni belőle. Voltak köztük töröttek is.

A Tabán mozi bezárt 2013. december 31-én. Mi lesz most? Önök folytatják a harcot, hogy újra kinyisson, vagy már elfogyott a lelkesedésük?

VM
: Tulajdonképpen a Grant Film Kft. bérelte a Tabán mozit a Budapest Filmtől. Tartoztak is valamennyi pénzzel, de bizonytalannak érezték a szándékot is, hogy akarja-e a Budapest Film őket tovább ott tartani. Emiatt inkább gyorsan kipakolták a cuccaikat. A Grant Film Kft. igazgatója, Szabó István talán még egy kicsit reménykedik. Mi tavaly pályáztunk arra, hogy lecseréljük azt a 95 mozi külső képét tartalmazó kihelyezett lapozható installációt. Ezt frissen le is cseréltük, de most bezárt a mozi.

tabanbelulrol
Tabán mozi belülről

Ennek nem keresnek esetleg egy másik helyet?


VM
: Gondolkoztunk már ezen, hogy hova esetleg az Átrium Filmszínházat meg lehetne kérdezni, hogy érdekli-e őket.

Kik alkották a Tabán célközönségét?

: Talán leginkább az értelmiségiek és diákok. Több gimnázium és középiskola szervezett hozzánk filmklubot. Voltak olyan vetítések, amiket a filmklubosok szerveztek vagy volt olyan pályázati lehetőség is, amely támogatta, hogy a diákokat moziba vigyék, a tanárok pedig ne projektorral kivetítve az iskolában mutassák be a filmeket. A Petőfi Gimnázium és a Katolikus Gimnázium mindvégig ott tartotta meg ezeket az eseményeket. És ezek a filmklubok nagy népszerűségnek örvendtek.

Új hír, hogy a Budavári Önkormányzat 2014-ben 5 millió forinttal tervezi támogatni a Tabán mozit, a további együttműködésről február végén tárgyalnak a Budapest Film Zrt.-vel.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.02.18. 13:06 • Címke: rejtett kincsek

Magyar játékfilmek