a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

A drámairodalom rosszfiúja

marloweleadChristopher Marlowe-t az Erzsébet-kori irodalom rosszfiújának is nevezték. Kétségbe vont számos vallási, társadalmi, etikai szabályt, amelyek akkoriban érvényben voltak. 1564. február 26-án keresztelték meg Canterburyben és csak 29 évet élt. De Doktor Faustus tragikus történetével örökre beírta magát az irodalomtörténetbe.

Marlowe édesapja cipész volt, fia viszont nagyon szeretett volna tanulni, ezért beiratták a Corpus Christi Collegeba. Később a Cambridge-i Egyetem ösztöndíját nyerte el, ahol 1580 és 1587 között volt hallgató. Végzettségét már 1584-ben meg kellett volna szereznie, az egyetem viszont 1857-ig nem adta meg neki, egyesek szerint azért, mert túl sokat hiányzott. Végül a királyi tanács azt javasolta az egyetemnek, hogy hagyják jóvá a végzettségét, mivel Marlowe ezidőben „magasrangú állami ügyekkel” foglalkozott. Titkosügynöki tevékenységéről rengeteg spekuláció megjelent. Tény, hogy nagyon sokat hiányzott az egyetemi órákról, többet, mint amennyit a szabályzat megengedett. Ugyanakkor a fennmaradt fogadói számlái is azt bizonyítják, hogy jóval több ételt és italt fogyasztott, mint amennyit az ösztöndíjából megengedhetett volna magának, tehát valószínűleg volt mellékkeresete is. Azonban semmilyen direkt bizonyíték nem támasztja alá azt a feltételezést, hogy titkos állambiztonsági ügyekben vett volna részt. Az viszont tény, hogy miután megkapta tudományos fokozatát, Londonba költözött és szinte csak az írásnak szentelte magát.

marlowe1

Ekkoriban kezdődött az írásnak, mint foglalkozásnak az elismerése Angliában. Első színművét, a Dido, Karthágó királynőjét sokáig nem adták ki, de 1587-től 1593-ig játszották. Rákövetkező évben jelent meg – valószínűleg addigra sikerült lejegyezniük a színműírnokoknak (ha a Shakespeare-nél érvényes gyakorlat volt érvényben). Második drámáját, A nagy Tamerlánt már színházi körülmények között mutatták be. Ez volt az első angol nyelvű színmű, amely blank verse-ben, azaz rím nélküli sorokban írodott. Az irodalomtudósok számára ez a mű jelenti az Erzsébet-kori angol dráma felnőttkorát.

Marlowe ezután szinte futószalagon írta következő darabjait. Tudta, mit akar a közönsége: erőszakot és szenzációs történeteket. Mint például A máltai zsidót, A párizsi mészárlást vagy a II. Edwardot. Az is látható, hogy Marlowe rendkívüli hatással volt Shakespeare-re, már sokszor történetei is visszaköszönnek „utódjánál”, például a Máltai zsidóból a Velencei kalmár lesz, a Doktor Faustus tragikus történetéből pedig Macbeth.

folioparizsimeszarlasmarlowe
Egy oldal a Párizsi mészárlás című színműből

A doktor Faustus tragikus története a saját korában hatalmas vihart kavart. Ekkor kezdődött a színház, mint színműveket bemutató intézmény elterjedni, és a középkor utáni vallásos szigor még mély nyomot hagyott az emberekben. Marlowe dolgozta fel először színházi cselekménnyé a német legendát, a rengeteg hókuszpókusz, az ördög és különböző vallási szimbólumok megjelenítése a színpadon rendkívül erőteljesen hatott a nézőkre, főképp, mivel a főhős, doktor Faustus esendő emberi mivoltában képtelen volt a bűnbánatra.

faustusdoktor 

Marlowe-t a halálig üldözte a hitetlenség vádja. 1593. május 20-án az ateizmus vádjával letartóztatták és eretnekséget akartak rábizonyítani. Ezért máglyán is elégethették volna. De mindezek ellenére mindenféle kínzás nélkül hamar kiengedték, azzal a feltétellel, hogy naponta jelenjen meg a „tartótisztje” színe előtt. A drámaíró pár nappal később megjelent egy fogadóban három másik férfival. Mindnyájuknak közük volt Sir Francis Walsinghamhez, akiről úgy tudni, hogy ő szervezte kormányközeli munkába Marlowe-t. A lakomájuk után Marlowe és az egyik férfi, Ingram Frizer között veszekedés tört ki az egyik számla kapcsán. Frizer fejbeszúrta Marlowe-t, aki meghalt. Egyes feltételezések szerint Marlowe-t kémkedés vagy az ateizmusa miatt ölték meg, de egyik sem bizonyított tény. Műveivel viszont örökre beleírta magát az irodalomtörténetbe, A doktor Faustus... című drámája pedig mai napig az egyik legvérfagyasztóbb előadások alapanyaga.

Bakk Ágnes 

• Publikálva: 2014.02.26. 13:58 • Címke: színház, évforduló