a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

​Ma van a színházi világnap

szinhazivilagnapleadMa van a színházi világnap, ebből az alkalomból az esti előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Brett Bailey dél-afrikai drámaíró, díszlettervező, rendező fogalmazott meg.

Az 52. színházi világnapon számos programmal várják a közönséget országszerte és szakmai elismeréseket adnak át. Az idén a MASZK Országos Színészegyesület a Szegedi Nemzeti Színházban tartja színházi világnapi gáláját, amelyet már 14. éve rendeznek meg a világnapon. A jótékonysági gálaest bevételéből a rászoruló, idős színészeket támogatják. A gálaesten szakmai díjakat is átadnak, köztük a Gobbi Hilda-életműdíjat, a pályakezdőknek odaítélhető Soós Imre-díjakat, a Vámos László-, a Kállai Ferenc- és a Hevesi Sándor-díjat, valamint a Szabadtéri Színházak Szövetségének Amfiteátrum-díját.

gobbihildasirja

A programhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok is csatlakozik: kétnapos tudományos konferenciát rendeznek Tér, művészet, szellemiség címmel a fesztivál újraindulásának 55. évfordulója alkalmából. A Békéscsabai Jókai Színházban az esti előadás előtti sorsolással megkezdődik a vasárnapig tartó XIX. Magyar Drámaíró Verseny, amelyen az idén három bábdarab is születik a már hagyományosan egy éjszaka alatt elkészülő három színdarab mellett.

A budapesti Katona József Színház művészei a világnapra olyan animgifeket készítettek, amelyekkel üzeneteiket, kommentjeiket színesíthetik az internetezők. Csütörtökön 33 százalékos kedvezménnyel lehet jegyet vásárolni az áprilisi és májusi előadásokra, a jegypénztárban pedig a társulat művészeivel találkozhatnak a nézők. A Bárka Színházban miniegyetemet és nyílt próbát tartanak az Odüsszeusz szemeteslapáton című készülő produkcióból csütörtökön, a programra a gyerekeket is várják. Az Óbudai Társaskör felolvasószínházi estet tart a 100 éve született cseh író, Bohumil Hrabal Szigorúan ellenőrzött vonatok című kisregényéből, a Pinceszínház pedig színfalak mögötti bejárást tart.

animgif

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.

MTI

• Publikálva: 2014.03.27. 08:55