a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Egy újranyitott dosszié

Moziajánló: Nyomtalanul

nyomtalanulA skandináv krimik az elmúlt években, lassan évtizedekben sorozatosan ostromolják a könyves bestseller-listák csúcsait, sőt a 2000-es évek első évtizedének végére a ’scandinavian crime’ label immár kilépett a nyomtatott műfaj keretei közül s meghódította a kis képernyőt éppúgy, mint a mozivásznat.

A Wallander-licensz Kenneth Branagh-gel is nagyot szólt, de a legnagyobb siker, amely még hollywoodi remake-t is ért, a kifejezetten televízióra készült dán Egy gyilkos ügy három szériája. Mozivonalon is egy adaptáció, a Tetovált lány filmváltozata aratott hetedhét országra szóló sikert.

nyomtalanul

A Tetovált lány svéd alapanyagból gyúródott, dán rendező keze nyomát viseli, ami ugyan dicséretes, de a legkisebb skandináv ország regionális nagyhatalom filmgyártója, a Zentropa ennél többre vágyott, saját sorozatra, lehetőleg irodalmi alapanyagból. Így hát kapóra jött Jussi Adler-Olsen könyvsorozata, melyről már az első kötet (ez a Nyomtalanul) megjelenésekor sejthető volt, hogy sikeres lesz. Azóta hét kötet jelent meg, összesen 1 750 000 példányban. A Zentropa aránylag hamar megvásárolta az első négy kötet megfilmesítési jogait és az üzletemberből íróvá lett Adler-Olsen is elégedett lehetett: még jelöltjét a főszerepre, Nikolaj Lie Kaast is elfogadták. Aztán néhány héttel a hazai bemutató előtt robbant a bomba: a derék Jussi megmérgesedett, hogy túl sokat változtattak a filmjén és a négy film után újabb regényjogokat nem ad el. A kissé reklámszagú történet azért tűnt meglepőnek, mert a film forgatókönyvét az a Nikolaj Arcel jegyzi, aki a Tetovált lányt is adaptálta, és 2012-ben Berlinben forgatókönyvírói díjat nyert az általa is rendezett Egy veszedelmes viszonyért.

nyomtalanul
A pincébe száműzik s beosztják mellé a bevándorló Assadot

A Nyomtalanul főszereplője a noir-világból itt maradt, beszélő nevű Carl Mørck (sötét), aki egy tragikusan végződő bevetést követően parkolópályára kerül, az eltemetett ügyeket vizsgáló Q-ügyosztályt bízzák rá. A pincébe száműzik s beosztják mellé a bevándorló Assadot. Az első előásott akta az öt évvel korábban eltűnt politikai üstökös, Merete Lyngaard ügye. A sikeres, csinos nő szellemi fogyatékos öccsével él és egy családi hajókiránduláson vész nyoma. Elrablója borzalmas sorsot szán a nőnek, aki előtt sokáig rejtve marad hosszú kínzásának oka.

nyomtalanul
Sokáig rejtve marad hosszú kínzásának oka

A Nyomtalanul filmként sótlan, erőtlen, néhol indokolatlanul erőszakos és főleg sematikus. A nyomozó kedvetlen, depressziós, csupán segítője képes kommunikálni a külvilággal. A felderíteni kívánt bűn a múlt homályába vész és bár irtózatos, mégis bizonyos fokig érthető, mi váltotta ki a tettet. Sok apró változás érhető tetten a filmváltozatban az alapanyagul szolgáló műhöz képest, ezek jó része indokolt, bár a sztori lecsupaszítása néha mintha dekára ment volna, így tűnik el a gyilkos remek karakterű édesanyja, néha pedig mintha baltával egyszerűsítenének, így a nyomozó és a rendőrpszichológusnő kapcsolata se jelenik meg a vásznon. A könyv párhuzamos szerkezete is csak nyomokban lelhető fel, az áldozat bosszú terveinek is lőttek. Vicces a koprodukció megkövetelte svéd szál beemelése, viszont lényegi különbség, hogy a regényben sokkal sötétebb lelki tényezők vezetnek el a racionálisan egyáltalán nem indokolható bűntényhez. Vagyis az áldozat a könyvben bűntelen, a filmben okolható.

nyomtalanul
Az áldozat a könyvben bűntelen, a filmben okolható

A legnagyobb gond azonban nem ez. A Nyomtalanul című film átlagos nyomozós alkotás, amit fűszerez a skandináv esélyegyenlőség megjelenése a segítő szerepében, ám teljes mértékben hiányzik belőle a regény áradó, sokszor csipkelődő humora. Azt pedig nem helyettesítheti vagy pótolhatja a gyönyörű fényképezés és a húszéves színészi pályájának minden rutinját bevető Lie Kaas játéka.



Annak ajánlom, aki:
• szereti az agyalós, nyomozós filmeket
• szeret borzongani agyament kínzásokon

Nem való annak, aki:
• olvasta a regényt
• többet vár egy skandináv filmtől, mint rutinos szórakoztatást


Nyomtalanul
(Kvinden i buret)
színes, magyarul beszélő, dán thriller, 97 perc, 2013, rendező: Mikkel Norgaard, forgatókönyvíró: Jussi Adler-Olsen, Nikolaj Arcel, zeneszerző: Patrik Andrén, Uno Helmersson, Johan Söderqvist, operatőr: Eric Kress, szereplők: Nikolaj Lie Kaas (Carl Mørck), Fares Fares (Assad), Sonja Richter (Merete Lynggaard), Claus Maack Bahnsen (Meret apja), Anton Honik (Jesper)

Bemutató: 2014.03.13.
Forgalmazó: Vertigo Média

Galambos Attila

• Publikálva: 2014.04.07. 16:39 • Címke: moziajánló