A tanú

A tanu_oktatás

Sorozatunk első válogatása az 1947-1968 között betiltott filmekből készült. A legtöményebb, legpontosabb, legkegyetlenebb és mindezzel együtt a legszórakoztatóbb politikai szatíra Bacsó Péter A tanú című filmje.

Hamisítatlanul idézi meg az 1950-es évek hatalmi szervezetének működését és a koncepciós pereket. A tanú egy enyhülési folyamat végén született, amelynek az 1968-as prágai tavasz és a csehszlovákiai bevonulás vetett véget. A film hivatalosan nem került forgalmazásba 1979-ig, de filmklubokban, zárt körben vetítették addig is. Kultuszfilm lett, az ÁVH-s terror nevetéssel feloldott esszenciája.

A tanú (1969, rendezte: Bacsó Péter)

video

1. rész
szempontok: szereplők: Pelikán József és gyerekei; karhatalmisták; a miniszter, akit Pelikán 1944-ben rejtegetett; a bonyodalom: tiltott disznóvágás, házkutatás, „szabályos névtelen” feljelentés, lebukás

2. rész
szempontok: szereplők: Bástya elvtárs teljhatalmú vezér, a koncepciós per szövegírója, Virág elvtárs a politikai rendőrség vezetője (hasonlóság Péter Gáborral), Pelikán mint leendő koronatanú; a koncepciós per előkészítése, a koronatanú „meggyőzése” (temetői jelenet)

3. rész
szempontok: a megrendezett bírósági tárgyalás, a koncepciós per; Pelikán József koronatanú öntudatra ébredése

Deák-Sárosi László

• Publikálva: 2020.04.09. 10:27 • Címke: betiltott filmek