​Dézsából, vödörből, patakból

husvetA húsvéti ünnepkör egyetlen a mai napig is tömegeket megmozgató szokása a hétfő hajnali, termékenységet, megtisztulást biztosító locsolkodás.

A szokás egyre inkább mértéktelen alkoholfogyasztással jár együtt, nem állunk távol a valóságtól, ha azt mondjuk, hogy mára már talán az ivásra tevődött át a hangsúly. A Magyar Világhíradó 30-as és 40-es években készült felvételein sem szomorúan maguk elé meredő legényeket látunk, de azért tapinthatóak a különbségek. A locsolkodás kivitelezésében is, mert a parfümök, kölnivizek és szódásüvegek helyett van ahol dézsából, bádogvödörből, de olyan is van, ahol egyenesen a patakból locsoltak.

1932 húsvétján, egy szép áprilisi napon Mezőkövesdre látogatott el a kamera, ahol az igazán színpompás és egyedülálló népviseletbe öltözött fiatalemberek hétfő kora reggel dalolva közelítették meg a lányos házat. Majd ennek gémeskútjából vizet nyerve megpróbálták bádogkannából leönteni a tornácos lakóházból színlelt ellenkezés után elővezetett leányzókat. Akik a forgó kamera előtt nagyon ügyesen tértek ki a feléjük löttyintett víz elől. Az események hátterében, a deszkakerítésen túli utcán eközben többen a hétfő reggeli istentiszteletre tartottak, ügyet sem vetve a meglehetősen hangos eseményekre.


Mezőkövesd

1940 márciusában a nógrádi Buják húsvétjáról készítettek kicsit sántító összefoglalót a Magyar Filmiroda szakemberei. Itt a korai, hófoltos tavaszban a nagyhetet megelőző virágvasárnapi miséről induló körmenetről láthatunk egészen profi összeállítást, amin szokatlanul hosszú barkaágakat vittek magukkal a szintén jellegzetes népviseletükbe öltözött résztvevők. Az operatőr néhány rövid snittel megismertet bennünket (és a korabeli moziba járókat) Buják háziállataival is. A hegyek még havasak, az udvarokat és földeket is jórészt hó borítja, így nem lehetett valami kellemes hőmérsékletű az a fadézsából borított víz sem, amit a kamera kedvéért elővezetett csinos bujáki kislány kapott a fejére. Mert nem valószínű, hogy a híradósok egy hét múlva, Húsvét hétfőn még egyszer elautóztak volna a fővárosból Bujákra csak ezekért a befejező képsorokért.


Buják

A húsvéti locsolás egészen eredeti formáját művelték az 1944 márciusában még Magyarországhoz tartozó Kalotaszegen. A Magyar Film Iroda munkatársai Kalotaszentkirályon forgattak, ahol a szokottnál is jobbkedvű legények a falut két részre osztó Kalota patakhoz szaladtak a kiválasztott lánnyal, aztán a sekély, tiszta vízbe beleállva a kezükkel locsolták le fejét és színpompás ruházatát. Az összeállítás itt is a templomba igyekvő fiatal lányokkal kezdődik, akiken a templomkert bejáratánál várakozó legények legeltetik a szemüket. A felvevőgép rögzítette a tojásfestés részleteit is, amit itt egyszerűen ecsettel és színes festékekkel végeztek. A tojások átadásáról is készült néhány kocka, amiknek gyönyörű szép cifraszűrökbe öltözött legények lettek a boldog tulajdonosai.


Kalotaszeg

PL

• Publikálva: 2014.04.15. 16:16 • Címke: történelem, filmhíradók