​Gyümölcsmúmiák a máglyán

gyumolcsMűveljük meg kertjeinket, tartja a mondás, és ezt ilyenkor tavasszal illik is komolyan venni, mert bajok lehetnek abból, ha tovább folytatjuk édes téli álmunkat és nem teszünk semmit megörökölt gyümölcsfáinkkal.

Mert vannak, akik csak erre várnak, és átveszik a hatalmat felettük. A kertjeinkre leselkedő veszélyekről és azok elhárításáról szinte tökéletes összeállítást készített 1933 tavaszára a Magyar Film Iroda.

A tavasz első jelei közé tartozik az is, hogy a vidéki ember – hiába metsző még a szél és vannak hófoltok az árnyékosabb helyeken – kisétál a kertjébe és felméri a tél okozta károkat. Amik közül az utóbbi évek felmelegedési hullámát figyelembe véve leginkább a hirtelen, nagy tömegben lezúduló vizes havat lehet megemlíteni. No és a mögöttünk hagyott, rendkívül enyhe tél másik hozadékát, azt, hogy bizonyos kártevők a fagy hiánya miatt egyszerűen nem pusztultak el, hanem tavasszal majd újult erővel vetik rá magukat a növényekre. Ellenük a híradások szerint nem lehet már mit bevetni, csak a jól bevált permetező szereket. Amik viszont mindenféle, többek között az emberi szervezetre sem jótékony hatású összetevőket tartalmaznak. Hja, hol vannak már azok a boldog békeidők, amikor a fákra a meszet, a szőlőre meg a rézgálicot, avagy a bordói levet permetezték.



Aztán ilyenkor kora tavasszal nem feltétlenül a permetezőt és a kemikáliákat kell először elszedni a sufniból, padlásról, vagy ki tudja honnan. Elég egy létra és egy jó éles kézifűrész is a gyümölcsfákhoz, ha csak nem történt a tél folyamán valami nagyobb tragédia – mondjuk egy-egy részleges pusztulás – a gyümölcsösben. Utóbbi sajnálatos esetben valóban jól jöhet már egy kisebb teljesítményű motoros fűrész is. A gyümölcsfák „metszésének” az alapja a száraz ágak eltávolítása. Ezek kérge alatt valóban károkozók bújhatnak meg, amik a későbbiekben az egészséges részeket is megtámadhatják. A tavaszi metszés másik, legalább annyira fontos része a lombkorona szabályozásából, ritkításából áll. El kell távolítani a „vadhajtásokat”, az egymáshoz érő, felesleges ágakat is. Majd pedig a száraz ágakból mutatós máglyát rakhatunk, amire egy idő után bátran rádobálhatjuk a többi, frissen levágott ágat is. Persze, akinek kazánja, kályhája van, az vehet egy darálót is. Így nem kell állandóan lesnie a tűzgyújtási tilalmakat, no és rettegnie a hirtelen feltámadó szelektől, amelyek hátán messzire juthatnak a lángok.

A Magyarok Világhíradójában bejátszott anyag a fővárosban, egy valóban elhanyagolt gyümölcsösben készülhetett. Jól mutatnak a zakóban, fehér ingben a fákon munkálkodó szakemberek, és a narrátor által elmondott szöveg pedig igazi szakmunkának tűnik. A gyümölcsmúmiák pedig komoly írói vénát is feltételeznek.

PL

• Publikálva: 2014.04.23. 14:20 • Címke: filmhíradók