a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Palimo Story: Both Miklós roma zenésztehetségeket kutatott fel

lead

Ismeretlen tehetséges roma zenészeket kutatott fel több hetes tavaly őszi útja során Both Miklós, a Naprából ismert kiváló gitáros, énekes. A projektből Palimo Story néven zenekar, dokumentumfilm-sorozat, valamint CD lett, amely a Fonó Budai Zeneház gondozásában kedden jelent meg.

„Adta magát, hogy roma fiatalokra találjunk rá, hiszen vidéken a roma családokban évszázados hagyomány a zenélés. Négy héten át jártuk az országot Pécstől a Mátráig, megtettünk több mint tízezer kilométert és rengeteg tehetséggel találkoztunk, a végén ki tudtunk volna állítani négy jó zenekart. Fájdalmas döntéseket is hoznunk kellett, amíg kiválasztottuk ezt az együttest” – mondta Both Miklós az MTI-nek.
   
A zenész Csoóri Sándor Sündi brácsással, a Buda Folk Band vezetőjével kelt útra tavaly szeptemberben országjáró tehetségkutató útjára. Első útjuk Salgótarjánba vezetett, „ez volt a terv, gondoltuk, a többi majd kialakul”. A gitáros a keddi budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, az egész olyan volt, mint az oknyomozó újságírás, hiszen egy teljesen más világba és kultúrába csöppentek. "Bementünk a falvakba és megkérdeztük a lelkésztől, kinek van szép hangja. Aztán rátaláltunk olyan fiatalokra, akik helyi bulikon, esküvőkön zenélnek" - tette hozzá Both Miklós. Az ország legelmaradottabb részeire is elmentek és találtak a létbizonytalanság határán kallódó, tehetséges, ösztönös muzsikusokat, énekeseket.

A kiválasztottak közé végül Rácz Richárd salgótarjáni billentyűs, Balog Tamás Cérna mohácsi tamburás, Báder Dzsoni János kápolnai cimbalmos, Milák Richárd pécsi gitáros, Bíró Márti dávodi énekes és Oláh Dániel Kobra jászapáti énekes került. Őket egészíti ki Both Miklós és Csoóri Sándor Sündi mellett Gárgyán Zoltán és Sára Csobán szaxofonos, Horváth Péter dobos, valamint Kállai Géza basszusgitáros.
   
A közös produkcióra egy egyhónapos workshop keretében tanulták meg a számokat, a zenéket az autentikus részek kivételével Both Miklós írta, a szövegeket is, Babiczky Tiborral közösen. „Hallgattam, ahogyan ők együtt zenéltek, jammeltek, és abból kiindulva írtam meg a dalokat. Próbáltam beleívódni a közegbe, miközben olyan zenei megoldásokat kerestem, ami túlmutat ezen” – magyarázta Both Miklós az MTI-nek. Kitért arra, hogy szeretnék együtt tartani a csapatot, de a tervezett projekt a dokumentumfilm-sorozat és a CD elkészítésével valójában befejeződött. Both Miklós és a Palimo Story nyáron turnéra indul, „hogy utána mi lesz, az sokban múlik az emberek fogadtatásától”.
  


A tehetségkutató folyamatról készült dokumentumfilm-sorozat (rendező: Petőcz Tamás) A Zenekar címmel a Duna Televízióban látható, legközelebb szombaton 12 óra 30 perckor. A témával foglalkozik az Életkerék roma kulturális magazin is május 30-án az M1-en, szintén 12 óra 30 perckor. A program egésze a Ragyogó Évtized Produkció szervezésében valósult meg, a támogatók között szerepelt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt.

A 33 éves Both Miklós a világzenei és etnorock színtér egyik legtehetségesebb gitárosa. A Fonogram-díjas gitáros, énekes, dalszerző játszott a VHK-ban, a Barbaróban, 2007-ben alapította első saját zenekarát, a Naprát, 2010-ben csatlakozott a Rendhagyó Prímástalálkozó produkcióhoz, 2011-ben többedmagával képviselte Magyarországot a World Music Expo nyitógáláján Koppenhágában. 2012-ben alapította a Both Miklós Folkside-ot. Volt zenei vezetője nemzetközi roma integrációs projektnek.

MTI

• Publikálva: 2014.05.20. 15:01 • Címke: hír, zene