a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

Járókelő mobilon

jarokelolead

A járókelő.hu oldal 2012 októberében indult és azóta több mint 1000 köztéri probléma megoldásában működött közre.

A 2012-ben a szlovák odkazprestarostu.sk (‘Levél a polgármesternek’) nevű oldal mintájára Le Marietta projektgazda itthon is meghonosította ezt a köztéri problémák bejelentésére szakosodott honlapot. A Visegrádi Alap támogatásával a Slovak Governance Institute által fejlesztett oldalt átültette magyarra és Magyarországon is elindulhatott a köztéri problémák közösségi bejelentésének fóruma.

jarokeloprtscreenúű

A Járókelő.hu oldalra bárki feltölthet különböző problémákat, hibákat ábrázoló fotókat, amelyeket az oldalon található térkép segítségével lokalizálhat is. Innentől elkezdve nem kell semmi mást tenni, csak figyelni, hogyan halad a probléma a megoldás felé. Persze a háttérben nem ilyen egyszerű a Járókelő működése. Önkéntesek segítségével működtetett diszpécserszolgálat továbbítja a bejelentéseket a megfelelő kerület megfelelő osztályának kapcsolattartójához. A problémák sokrétűek: beküldhetünk kátyúról, rossz útfelfestésről, nem működő jelzőlámpáról, el nem tűnő szemétkupacról, túl magas fekvőrendőrről is képet. Mivel Budapesten a különböző problémákat különböző szervek felügyelik, gyakorta ott akad el egy-egy állampolgári bejelentés, hogy a bejelentő nem tudja, kinek küldheti el panaszát. A Járókelő diszpécserei azonban már ismerik, hogy melyik problémát hova kell továbbítani, valamint azt is felügyelik, hogy a feltöltött problémák koordinátái helyesen vannak-e megadva, így az ügyintézés sokkal gördülékenyebbé válik. Miután a probléma felkerül, bárki figyelemmel követheti, hogy az önkormányzat vagy az illetékes szerv tett-e valamit a megoldásért, vagy hogy mit válaszolt a 30 napos válaszadási határidőn belül.


Hatalmas pocsolyákról is beszámolhatunk (forrás: jarokelok.blog.hu)

A Járókelő.hu június 10-i Szimpla Háztáji büféjében megrendezett sajtótájékoztatón indította útjának azt a mobilapplikációt, amely segítségével azonnal jelenthető a probléma. Szinte egy kattintással már láthatja is az illetékes szerv a problémát. A szlovák applikációk elkészítése után immár magyarul is elérhető Androidon és iPhone-on, hamarosan pedig Windows Phone-ra is érkezik az alkalmazás, amellyel bárhol és bármikor fel lehet tölteni a panaszokat.

jarokelo.hu
(fotó: járókelő.hu)

Mivel a kezdeményezéshez több település is csatlakozni szeretne, a projektmenedzser keresi az utat a terjeszkedés elindítására. Elsőként Nyíregyházáról jelentkezett két önkéntes, akik felügyelik a település aloldalát

jarokelo
Fodor Dorka és Dávid Zoltán, a két nyíregyházi önkéntes (fotó: járókelő.hu)

A Járókelő oldala eredetileg a Kreater Társadalmi Innovációs Ügynökség három hónapos iGen innovátorképző programjának keretében fejlődött ki. Az iGen a Kreater 2013-ban indult, három hónapos, egyedülálló innovátorképző programja: képzés, mentorprogram és inkubáció egyben. A képzés különböző, a fenntarthatóságot elősegítő modulból áll, melynek köszönhetően a képzés végére a jó projektek el tudnak startolni a befektetők keresése vagy a közösségi finanszírozás (crowdfunding) irányába. Ötletfejlesztés, üzleti tervezés, kommunikáció, projektmenedzsment és sok más, start-up indításhoz szükséges gyakorlati tudást szerezhet a jelentkező a három hónap folyamán, nem utolsósorban pedig akár egy kiváló csapat is összeállhat, akiknek a segítségével tovább fejlesztheti az ötletét. Ágoston László, a Kreater ügynökség egyik vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy rendkívül büszke a Járókelő.hu oldalra, hiszen az elején ez egy keret volt, amely tartalomra várt, és a tartalom pedig (a problémák bejelentése) napról napra bővül.

A szervezőcsapat további települések bevonására törekszik, ehhez pedig egy stratégiai tervet készítetettek, amely segítségével a napokban további önkormányzatokat is megkeresnek. Már csak azért is érdemes figyelni a köztéri problémákat, mert  a tizedik nyíregyházi bejelentő a Fabulous Budapest jóvoltából egy családi budapesti sétát nyer.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.06.10. 12:07 • Címke: digitalizálás, város