a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

Kultúrával közelebb a Dunához

dunaleadA Nemzetközi Duna Nap eseményei.

A Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság 2004-es kezdeményezésére ünnepelték meg először a nemzetközi Duna-napot arra emlékezve, hogy 1994. június 29-én Szófiában írták alá a Duna Védelmi Nemzetközi Egyezményt. A Duna menti országok kormányai és az EU képviselői a Duna és vízgyűjtő területe védelmének érdekében fogtak össze. Egyebek között ez a dokumentum szabályozza a vízszennyezések határokon túli hatásainak megelőzésével, ellenőrzésével és mérséklésével kapcsolatos kérdéseket, intézkedéseket irányoz elő a vízkészletek megóvására, a víz minőségének és mennyiségének a meghatározására és az információcserére. Az EU külügyminiszterei 2011. április 13-án, a magyar elnökség idején elfogadták az EU Duna-stratégiáját. Ez a program egyszerre terjed ki a gazdasági, infrastrukturális, környezetvédelmi, energiaügyi, kulturális és oktatási együttműködésre is.

duna fortepan
1907-es fotó: a Dunakorzó és a Petőfi tér az Erzsébet hídról nézve (forrás: Fortepan)

A fővárosi önkormányzat Városépítési Főosztályán is több mint egy éve működik a Duna menti területek fejlesztésével foglalkozó csoport. Tevékenységük fő célja, amely talán minden budapesti lakos álma, hogy a folyóhoz való hozzáférést javítsák, a Duna menti területeket könnyebben megközelíthetővé és zöldebbé tegyék, hogy azok közösségi tevékenységekre és pihenésre is alkalmasakká váljanak.

De nem csak az önkormányzat foglalkozik a Dunával és partjával, hanem számos kulturális szervezet is. Például a Valyo.Város és folyó. A Valyo egy lakossági kezdeményezés, szervezetük neve a város és a folyó nevének összeolvadásából származik. Céljuk, hogy Budapest belvárosát fizikailag szorosabban összekapcsolják a folyóval, ezért különböző kulturális eseményeket szerveznek. 2011 óta minden évben kialakítják a Duna Tanösvényt, egy informatív sétatúra hálózatot, kortárs művészeti alkotásokkal, köztéri installációkkal. Tavaly augusztusban annyira kinőtte magát az esemény, hogy egy háromhetes fesztivállal is ünnepeltek. Idén tél végén pedig egy panorámás mobil szanuát helyeztek üzembe négy hétvégén keresztül: a szanuázni vágyók melegből nézhették a tél végi Budapestet. Július 2-tól focimeccseket lehet nézni (állítólag szöveg nélkül), a focimeccsen részt vevő nációkhoz illeszkedő DJ-zenei aláfestésével, és rengeteg házikoszttal.

szaunabusz valyo
A szaunabusz belülről (Forrás: VaLyo Facebook-oldala)

Június 29-én pedig egy másik kulturális program keretében is közelebb kerülhetünk a Dunához. A Budapest Aszfaltprojekt szervezésében Dunajcsik Mátyás író, költő vezet egy sétát. Számára a Duna nemcsak a budapestiek mindennapi életének a része, hiszen vízgyűjtő területéhez 19 ország tartozik, így közel 81 millió ember életének meghatározó része ez a folyó. 

dunajcsik duna seta
Dunajcsik Mátyás a Ritz  helyén mesél a szálloda történetéről (forrás: Belvárosi Szabadegyetem Facebook-oldal)

A költő irodalmi alkotások segítségével idézi meg vízi világot, hiszen sokan már elfelejtették, hogy Budapest valaha virágzó kikötőváros is volt. Sokan nem tudják azt sem, hogy hol voltak az egykori hajóhidak a Dunán, és hogyan keltek át a folyón, ha semmilyen híd nem állt rendelkezésre. Arra is választ kaphatunk, hogy hol és mikor volt Budapestnek saját világítótornya és, hogy miképpen vált valaha színpaddá, vagy éppen hadszíntérré a folyó a fővárosban. Utána pedig szemünket pihentethetjük a városba érkező hajósok pihenőhelyén és egy pillanat erejéig megemlékezhetünk az idegen vizeken meghalt magyar tengerészekre is.

A Nemzetközi Duna Napi Dunapest séta vasárnap 11 órakor kezdődik. Jegyfoglalás itt lehetséges.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.06.27. 13:52 • Címke: város, program