a rovat írásai

Europeana: Magyarország a régió élén áll a feltöltésben

Egészen előkelő helyen van Magyarország a régióban az unió digitális könyvtárába való feltöltések számát tekintve. A 2008-ban induló Europeana Közép-Kelet európai feltöltői között Ausztria mögött a második helyen állunk az egymilliót jócskán meghaladó anyaggal.

Digitalizálták az Örök Várost

Csaknem 4000, Rómáról készült 16-20. századi történelmi ábrázolást, köztük festményeket, nyomtatványokat és rajzokat digitalizált és tett közzé a világhálón kutatók egy csoportja.

Közgyűjteményi digitalizálási stratégia: előny a fogyasztónál

Elkészült a közgyűjteményi digitalizálási stratégia, amelynek célja biztosítani a közgyűjteményi tartalmak minél szélesebb körű, akadálytalan hozzáférését a kultúrafogyasztók számára.

Norvégia egyszerűen digitalizálja Nigéria irodalmát

A Norvég Nemzeti Könyvtár digitalizálja a nigériai irodalmat egy olyan példa nélkül álló konstrukció keretében, amely a felek reményei szerint mintaként szolgál más országok számára is, és segít létrehozni egy önálló afrikai digitális könyvtárat.

Itt van szinte minden, ami '56-ról fennmaradt

Magyar Október címmel készített az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) szabadon elérhető online adatbázist, amelyen keresztül az 1956-os forradalomról fennmaradt fotókat és mozgóképes anyagokat az események helyszíneihez rendelve térképen böngészhetik az érdeklődők, valamint elérhetik a Szabad Európa Rádió magyar osztályának archív hanganyagait is.

Rembrandt rajzára leltek a digitalizálás során

Alapos vizsgálatok után Rembrandtnak tulajdonított egy tulajdonában lévő állatrajzot a braunschweigi Herzog Anton Ulrich Múzeum.

375 ezer műalkotás fotója ingyen

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek – jelentette be az intézmény.

57 útvonalon sétálgathatunk a Vatikánban

A Vatikán legféltettebb kincsei is megcsodálhatók a Vatikáni Múzeumok teljesen megújult és modernizálódott honlapján, amelyet most mutattak be a sajtónak.

Moldvai cigány családi hagyatékok digitalizálása

A British Library Endangered Archives programja legújabb támogatásának köszönhetően egy moldvai cigány közösség családi hagyatékanyagát böngészhetjük online.

A független Burma a helyi lakosok fotóin

Az Endangered Archive projektjeiről már korábban is  tudósítottunk. Egyik legutóbbi vállalkozásuk keretében régi burmai negatívokat digitalizáltak és tettek nagy felbontásban elérhetővé. A szocialista Burma életébe bepillantást nyújtó fotók ritka kuriózumnak számítanak.

Itt az új Lánchíd-adatbázis

Most már nem csak magyar forrásokat, hanem az angol nyelvű dokumentumokat és forrásanyagokat is tanulmányozhatjuk online.

Digitalizálás összes cikke »

​Archívum felhő alapon, avagy értékeink digitálisan

digitalis_okoszisztemaNegyedszer is összeült az Információs Társadalom parlamentje az Országgyűlés Felsőházi Termében. A Magyar Digitális Ökoszisztéma alcímet viselő esemény előadásait követő kerekasztal-beszélgetéseken többek között szóba került a kultúra, a könyvkiadás és az újságírás helyzete is a kibertérben. A MaNDA főigazgatója az intézmény eredményeit ismertetve a Gutenberg-galaxis végéről és egy digitális mozicsatorna beindításáról is beszélt.

Az infokommunikációs ágazatban az összes foglalkoztatott száma jelenleg meghaladja a 150 ezret, ami az összes magyar foglalkoztatott 6,7 százalékának felel meg. A délelőtti ülés előadói közül többen is kitértek a fenntartható növekedés és Európa problémáira. Felhívták a figyelmet arra, hogy Európai Unióban a világ népességének csak két százaléka él, az összes GDP 25 százalékát állítja elő, viszont a jóléti kiadások 53 százalékát fizetik ki a lakosságának. A jövőt az előadók a szektor további bővülésében, az egészségiparban, a 3D-s nyomtatásban, vagy éppen az 5.0-ás, üzleti környezetben is biztonságosan működő mobiltelefóniában látják. Ugyanakkor a digitális adatfeldolgozás sebességének fejlődése lehetőséget ad a rákbetegségeknél a személyes gyógymód gyors kialakítására, így nagyobb eséllyel lehet felvenni a küzdelmet a kórral. A problémák közül kiemelték, hogy Magyarországon az infokommunikációs ágazatban 10-15 ezer informatikusi és mérnöki betöltetlen álláshely van és emiatt 150 milliárd forintnyi GDP-t veszít az ország. Gond az is, hogy az előadók által pozitívan értékelt strukturális reformok mellett a kutatás és a fejlesztés nincs a helyén a magyar gazdaságban, ez az elmúlt időszak legnagyobb hiányossága, amit gyorsan meg kell oldani. A digitális írástudatlanság kapcsán elhangzott, hogy a 15 év feletti lakosság 41 százaléka digitálisan írástudatlan, és ennek oka elsősorban a képzettség hiánya.

informaciosnap_mti
Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke (fotó: Soós Lajos/MTI)


A digitális írástudatlanság a délutáni, Kultúra, könyvkiadás és újságírás a kibertérben című szekcióbeszélgetésen is téma volt, ahol elhangzott az a nem is annyira megdöbbentő adat, hogy a digitálisan írástudatlanok 77 százaléka egyáltalán nem olvas könyveket. A beszélgetés visszatérő témája a Gutenberg-galaxis végéről szóló jóslat volt. Felmerült az, hogy ezt a szomorúnak tartott jövőt csak az újságírók vizionálják. Ugyanakkor elhangzott az a tény is, hogy az éves könyvkiadás negyede már nem papíralapú, igaz viszont, hogy az eladott könyvek két százalékát teszik csak ki a digitális alapon létező művek. Ami természetesen felveti a jogdíjfizetési hajlandóság kapcsán jelentkező problémákat is. Szó esett a print alapú napilapok megállíthatatlannak tűnő példányszám-csökkenéséről, példának hozták fel a Népszabadságot, amit a rendszerváltás után még 830 ezer példányban nyomtattak, most pedig alig éri el a 40 ezret. Volt, aki az igényes kiállítású és tartalmú lapok jövőjét látta biztosítottnak, többen az egymás mellett élést és az egymásból táplálkozást említették megoldásnak.

Kulturális értékeink digitális és hosszú távú megőrzése kapcsán Lovas Lajos, a MaNDA főigazgatója röviden vázolta az intézmény elért eredményeit. A felhő alapú adatbázisban már 150 hazai közintézmény van jelen 400 ezer adatolt és kereshető dokumentumával, de ez a szám naponta bővül. Kitért arra is, hogy az intézmény a közeljövőben egy fizetős online mozicsatornát is indít, ahol 300 forint körüli összegért lehet nézni filmalkotásokat.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.06.30. 14:14 • Címke: manda, digitalizálás, konferencia