a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Három magyar premier Karlovy Varyban

karlovyleadPálfi György Szabadesés, Zomborácz Virág Utóélet és Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című játékfilmjei mutatkoznak be a pénteken kezdődő 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, Közép-Európa legfontosabb filmes eseményén.

Pénteken kezdődik Közép-Európa legkedveltebb és egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválja Karlovy Varyban. Tavaly a csehországi fesztiválon volt először látható Szász János A nagy füzet című filmje, mely első magyar filmként elnyerte a fesztivál fődíját, majd bekerült a legjobb idegennyelvű film Oscar-díjáért versengő művek szűkített listájára. Az idén 49. alkalommal megrendezendő rangos seregszemle programját három magyar játékfilm és egy rövidfilm premierje is gazdagítja. A díszbemutatókra a Filmalap támogatásával az alkotók jelenlétében kerül sor.

Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut – Hölgyeim és Uraim!) legújabb rendezése a 12 filmet felvonultató versenyprogramban indul a fesztivál fődíjáért a Kristály Glóbuszért. A Szabadesés című film a KMH Film és a Popfilm gyártásában, a dél-koreai Jeonjou International Film Festival, a francia Sciapode, a magyar Vision Team és az Origo Film Group koprodukciójában készült. A nemzetközi premierre július 10-én kerül sor. A Szabadesés-ben egymás alatti hét emeleten elhelyezkedő lakások és lakóik nem mindennapi történeteit ismerhetjük meg. A film főszereplője Molnár Piroska, a további szerepekben Tenki Réka, Trill Zsolt, Nagy Zsolt, Bordán Irén, Jordán Tamás, Hegedűs D. Géza és Benedek Miklós látható.

palfiszabadeses
A Szabadesés forgatásán (fotó: Vertigo Média)

Zomborácz Virág Utóélet című első játékfilmje az East of the West versenyprogram nyitófilmjeként debütál július 5-én. A filmterv 2011-ben elnyerte az Európai Unió MEDIA Programjának díját, a MEDIA European Talent Prize-t. A KMH Film gyártásában és a Magyar Nemzeti Filmalap 190 millió forintos gyártási támogatásával készült Utóélet főszereplője, a mindentől szorongó Mózes képtelen megfelelni lelkész apja elvárásainak. A lelkész váratlanul szívrohamot kap és meghal, ám szellemként továbbra sem tágít Mózes mellől. Zomborácz több sikeres és díjnyertes rövidfilm (A macska szerepe a francia irodalomban, Nyomtávváltás, Valami kék) után készítette el első játékfilmjét Kristóf Márton, Gálffi László, Csákányi Eszter és Anger Zsolt főszereplésével.

utoelet
Az Utóélet előzetesét itt lehet megnézni (fotó: a film Facebook-oldala)

Mindkét film magyar moziforgalmazója a Vertigo Média, a Szabadesés szeptember 25-től, az Utóélet október 30-tól lesz látható országszerte a hazai mozikban.

Szintén az East of the West versenyprogramban lesz a világpremierje Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című diplomafilmjének, mely a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában, a Filmalap támogatásával készült. A mai Budapesten játszódó vígjátéki elemekkel tarkított gyakran szürreális „így jöttem-film” díszbemutatója július 10-én lesz. A film főszerepében Ferenczik Áron színész-rendező látható, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán valamint számos amatőrszereplő is játszik a filmben. A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél állandó alkotótársa. A VAN… főszereplője, Ferenczik Áron Miért vannak olyan messze a székek a HÉV-megállóban? című rövidfilmjét is műsorra tűzi a Karlovy Vary filmfesztivál Friss Válogatás elnevezésű programjában.

Sajtóközlemény, Magyar Filmunió / Magyar Nemzeti Filmalap – Vertigo Média

• Publikálva: 2014.07.03. 11:09 • Címke: fesztivál, hír, film