a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Felnövő széria

Moziajánló: 22 Jump Street – A túlkoros osztag

22jump_street_lead

A 22 Jump Street – A túlkoros osztag alkotói profi filmesek, akik filmtörténeti ismeretekkel bőven fölfegyverkezve kisujjból kirázzák a kortárs nézővonzás eszköztárát. A sorozat első részének sikere után 19-re húztak lapot, úgy tűnik, ezúttal is bejött nekik.

Az Amerikai pite-típusú, méltán rettegett tinivígjáték-brandek, majd a következő etap, a huszonéves kor keserveit romkomosító hollywoodi mozgóképek és a Farrelly-fivérek életművének mélyreható tanulmányozása után Phil Lord és Christopher Miller rendezők elkészítették a 21 Jump Streetet, s két éve be is vált az egyveleg.

22jump_street

A főszereplő duó addigra már több ízben bizonyított. Jonah Hill A bébisintér (2011, r: David Gordon Green) abszolút főszerepével futott be komikus színészként. Channing Tatum a Kedves John (2010, r: Lasse Hallström), illetve a Magic Mike (2012, r: Steven Soderbergh) jóvoltából vált kigyúrt testű, vagány, de mélyérzésű romkom-ikonná. A korosztályuk sztárjait egyesítő Itt a vége (2013, r: Evan Goldberg, Seth Rogen) mindkettejük filmes karrierjét szélesebb alapokra helyezte: az önirónia árnyalatai jól kiemelték, milyen jól ismerik már a filmes mesterséget producerként, ötletelőként és íróként is.

22jump_street

A 21 Jump Street az 1987-től 1991-ig tartó televíziós sorozatra épült, melynek főszereplőjét, Johnny Deppet és több mellékszereplőt is megidéztek a mozifilmben. A 22 Jump Street már saját brandjét idézi a fölvezetésben néhány bevágás erejéig. Az első részben a kétbalkezes duó, az okos, de bénázó, túlsúlyos Jenko (Jonah Hill) és a jól kinéző, de éjsötét Schmidt (Channing Tatum), a rendőriskola elvégzése után egy gimnáziumba épült be, s a titkos főhadiszállás a filmcímben jelzett postacímen, egy koreai keresztény templomban volt. A folytatás változása a házszám növelése eggyel, s most vietnami a templom (a régit a koreaiak visszavették). Ezúttal is Dickson kapitány (a hihetetlenül erős jelenlétű Ice Cube) a főnökük, s most is drogdealerek elfogása a feladat. A két botcsinálta rendőrt az esetenként csaknem tarantinói durvaságú epizódokban a bűvös vígjátéki-mesei „nem eshet komoly fizikai bántódásotok”-patent védi, de azon kívül annyit kapnak a környezettől, amennyi csak belefér. A szülők ebben az epizódban is röhögnivalóan igyekeznek fiatalok maradni, a legfőbb céltábla pedig az amerikai politikai korrektség. Új vonás a visszavétel a nagyarcból, az elbizonytalanodás. A film szinte az összes létező egyetemi szubkultúrát fölvonultatja, azok zenéivel persze, ám minden egyes tanteremben és bulihelyen elhangzik, hogy a két főszereplő kissé túlkoros már a szcénákhoz.

22jump_street

Nem csodálható, hogy a forgatókönyv visszatér a melodráma-sémához, s a film fő vonalát Smidt és Jenko barátságának hullámverései („bromance”) képezik. Ennek azonban már tétje is van: képesek-e valódi felnőtt barátságra? A nagyszájú világbosszantó frivolitást óvatoskodás egészíti ki, de még ez is jól áll a produkciónak. Az igazi meglepetések özönét a vége főcímre tartogatták a szerzők, a sorozat- és alkotói önirónia-zuhatag pedig visszamenőleg is jóváteszi az elvarratlan szálakat, a rosszabb poénokat, a közhelyesebb megoldásokat. A 22 Jump Street olyan, mint egy nagyívű piackutatás. Nem aprózza el, mert témája nem kevesebb, mint hogy mi kell a nézőnek – nem csoda hát, ha a film végén felszabadultan akarnak a készítők is röhögni magukon, a piacon, mindenen.

22jump_street

A 22 Jump Streetnek jó eséllyel nem lesz folytatása, a két főszereplő azonban okosan ül Fortuna szekerén, s a teljes sebességgel üzemelő sztárgyárat képességeik szerint, alaposan belakták. Channing Tatum 2010 óta producere is filmjeinek, s már készül a Magic Mike folytatása. Jonah Hill lefogyott (ellendrukkerei szerint a kilókkal a humora is elhagyta), s egyre több energiát fektet produceri, írói munkájába. Hill a 22 Jump Street forgatókönyvírásában is részt vett, melynek mindketten a producerei is voltak.



Ajánljuk:
• humortörténészeknek
• felnövés-történet kedvelőknek
• sorozatrajongóknak
• ifjú sztár-felfedezőknek (Amber Stevens)

Nem ajánljuk:
• kizárólag intellektuális humort fogyasztóknak
• végleg felnőtteknek
• akiknek fontos, hogy egy film eredeti legyen
• akiknek nincs erre idejük

22 Jump Street – A túlkoros osztag
(22 Jump Street)
színes, magyarul beszélő amerikai akciófilm, 112 perc, 2014
rendező: Phil Lord, Christopher Miller, forgatókönyv: Michael Bacall, Jonah Hill, Rodney Rothman, operatőr: Barry Peterson, szereplők: Channing Tatum (Jenko), Jonah Hill (Schmidt), Ice Cube (Dickson kapitány), Amber Stevens (Maya), Jillian Bell (Mercedes), Wyatt Russell (Zook), Craig Roberts (Spencer), Joe Chrest (David Schmidt), Dax Flame (Zack), Johnny Pemberton (Delroy), Caroline Aaron (Annie Schmidt)

Bemutató: 2014. augusztus 21.
Forgalmazó: InterCom

Boronyák Rita

• Publikálva: 2014.08.21. 13:34 • Címke: film, moziajánló