a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

​Nagy mester kis egóval

abraham_leadAz a szerencse, hogy az anyai tiltás ellenére az 1929-es születésű Ábrahám Rafael az ELTE magyar-angol szaka mellett a sötét ötvenes években rajzolni járt esténkén a Dési Huber Körbe.

Így az egyetem után, 1957-ben fel is vették a főiskola sokszorosító grafika szakára, azóta pedig halkan, pontosan és szépen dolgozik. Ezért is gyönyörködhetünk ma egyik legjobb grafikusunk remek sorozataiban a Vigadó Galériában.

abraham_rafael
A hajózás

A megújult intézmény az 1996-ban alapított és idén neki ítélt Koller-díj kapcsán rendezett kiállítást a mesternek, akinek olyan tanárai voltak, mint Barcsay Jenő, Kádár György és Hincz Gyula. És aki saját bevallása szerint gyermekkorától kezdve más sem csinált, csak rajzolt, bár azoknak a bölcsészeti tanulmányoknak azért nagy hasznát vette. A fiatal Ábrahám Barcsay-tanítványhoz méltóan rajztudásával emelkedett ki a mezőnyből, de eme tudás mellé remek kompozíciós készség is társult. Munkássága javarészt a litográfia és a rézkarc-technika felhasználásával készült montázsokból, kollázsokból áll össze. Az első időkben a geometrikus és az amorf formák együttes megjelenítésével kísérletezik, később mikroszkóp használatával az élő anyagot és a szervetlent, ezek egymásra hatását vizsgálja és karcolja rézlemezre, rajzolja kőre.

abraham_rafael
A repülés

Legendás sorozatával, a Mesterségek dicséretének nyolc nagyméretű lapjával már 1968-ban olyan értéket tett le az asztalra, amely a szakma élvonalába emelte. Ő maga viszont a csendet, az elmélyült alkotást helyezi előtérbe, a főváros helyett szívesen tartózkodik a kecskeméti művésztelepen. Mert az elmélyült munkához csend kell, nyugalom, belső béke. Nem a hírnév, a bulik, a nyomulás és a világ megváltása. Így lehet csak olyan remek kis konstruktivista litográfiákat és linómetszeteket rajzolgatni, farigcsálni, mint az életművet felölelő kiállítás első, 1966-ban készült nyomatai. A már emlegetett sorozatából most a nyomdászatot, a hajózást, a gyógyászatot, a repülést, a színjátszást és a csillagászatot bemutató lapokat állították ki. A precíz rajztudás Virág poézis sorozatán is megjelenik, ahol pajzán metszeteket és hihetetlen gondossággal megrajzolt virágokat társít egymással. Zenei és irodalmi asszociációkat ábrázoló nyomatain Bach, Dante, és James Joyce is megjelenik. Az Ulysseshez 1996-ban készített illusztrációiból öt lapot láthatunk, de a nagy elődnek, Albrecht Dürernek is megadja a tiszteletet egy remek 1983-as ofszet sorozattal.

abraham_rafael
Hommage à Shakespeare

Újabb munkáin is fontos szerepet kapott a zene és az irodalom, Händel mellett Shakespeare alakja tűnik fel a kollázsokon. És végül ott van még a fontos állásfoglalás, az 1974-es Eszmék és emberek sorozat, ahol sok-sok Lenin-fej lesz a klasszikus Mózes-ábrázolásból, a hatalmon lévők nem kis megrökönyödésére. Mert Ábrahám Rafael bevallottan nem csak gyönyörködtetni akar, hanem gondolkodásra is késztetne bennünket. Nagy feladat, nemes küldetés, erőt, egészséget hozzá, Ábrahám Rafael!

Pálffy Lajos

Ábrahám Rafael kiállítása
Vigadó Galéria
2014. 07.11. – 09.17.

• Publikálva: 2014.09.16. 09:45 • Címke: kiállítás