a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

A Főnök nem megy nyugdíjba – Springsteen 65

springsteen_leadA rockzene egyik legnagyobb ikonja – The Boss – ma lett 65 éves. Bruce Frederick Joseph Springsteen énekes, gitáros, zeneszerző, dalszövegíró New Jersey-ben, Long Branch-ben született 1949. szeptember 23-án.

A különc, komoly kisfiú, aki a katolikus iskolában magányosan küszködött az elszigeteltséggel, felnőtt korára szinte éhezett a közönség szeretetére. Akárcsak példaképe, Elvis, ő is egy gitárral kezdte pályafutását. Egyszerű munkás szülők gyermekeként nevelkedett, és az apjával nem volt felhőtlen a kapcsolata. Az „amerikai álom” sötét oldalát látta először, és ezt akkor sem felejtette el, amikor sikeressé vált. A fiatal Springsteen a hétköznapi munkásemberekhez szólt, azokhoz, akik a megélhetésért küzdöttek poros kisvárosokban. Később bevallotta, hálás az apjának azért, hogy megihlette dalait, melyekben így valóságos érzelmekről írhatott.

Még nem volt húsz éves, amikor az USA már közvetlenül is beavatkozott a vietnámi háborúba, és Springsteen is megkapta a behívóját (1968). Szerencsére egy korábbi motorbalesetből származó sérülése és excentrikus viselkedése miatt katonai szolgálatra alkalmatlannak nyilvánították, és ezután már minden idejét a zenének szentelhette.

springsteen
1988-ban

A New Jersey partvidékén töltött évei alatt ismerkedett meg azokkal a zenészekkel, akikkel később megalakították az E Street Band-et (1972). Egyedi zenei stílusára és kissé karcos baritonjára is ekkor „talált rá”. A Főnök becenevet zenésztársai ragasztották rá, mert a fellépésekkel keresett pénzt ő vette magához és osztotta szét egyenlően a bandatagok között. 1975-ig kellett várniuk az áttörésre, amit a Born to Run című album hozott meg nekik.

Munkásosztálybeli fiatalok ezreinek adott reményt ez a dal, ami nem csak az igaz szerelemről szól, hanem arról is, hogy szökjünk el, keressük meg az igazi „amerikai álmot”. Az élet egzisztencialista megközelítése érződik benne: tapasztaljuk meg, milyen a létezés, éljük át, nézzünk szembe vele, hogy megértsük, miért vagyunk itt. Olyan egyetemes kérdéseket vet fel, amelyek mindenkiben felmerülnek, akik fiatalként bekerülnek a kilátástalan taposómalomba és megrekednek egy Isten háta mögötti kisváros posványában. A szabadság a legnagyobb értéke a létezésnek, ahogy Sartre is megfogalmazta, „az ember szabadságra ítéltetett”. Az USA-ban különösen nagy jelentőséggel bír a szabadság eszméje. Sokan élnek vándoréletet, egyik államból a másikba kóborolnak, általában chopperen, és alkalmi munkákból tartják fenn magukat. Nem véletlenül a Harley Davidson motor lett a jelképe ennek az életstílusnak.

Someday girl I don’t know when
We’re going to get to that place
Where we really want to go
And we’ll walk in the sun
But until then tramps like us,
Baby we were born to run

(Born to Run)

Maratoni, 3-4 órás fellépéseiket a maximalizmus jellemezte. Springsteen óriási energiákat adott bele a koncertjeibe és szinte generátorként töltötte fel a közönségét országszerte. Igazi szupersztárrá akkor vált, amikor a Born in the U.S.A. című dala a slágerlisták élére került 1984-ben és világkörüli turnéra indultak. A lemez minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott albuma lett.

Got in a little hometown jam
So they put a rifle in my hand
Sent me off to a foreign land
To go and kill the yellow man
Born in the U.S.A., I was born in the U.S.A.
Born in the U.S.A., born in the U.S.A.

A szöveg magáért beszél: „Kis zűrbe keveredtem a szülővárosomban, így aztán géppuskát nyomtak a kezembe, elküldtek egy idegen országba, hogy gyilkoljam a sárgákat. Az USA-ban születtem…” Ebben a dalban is azokhoz szól, akiket meggyötört az élet, akik nem tartoznak sehová, kirekesztettek és próbálnak új életet kezdeni, vagy legalább visszailleszkedni a társadalomba. Ugyanakkor szex-szimbólumként emlegették az olyan slágereinek köszönhetően, mint a Dancing in the Dark (1984). Emlékeznek a videoklipre? Melyik nő ne szeretett volna a fiatal Courteney Cox helyében lenni, mikor a közönség soraiból felhívta őt táncolni a színpadra?



1985-ben feleségül vette Julianne Phillips-et, de házasságuk hamar tönkrement. Háttérénekesnőjénél, Patti Scialfanál keresett vigaszt és 1989-ben el is vált feleségétől. Pattivel 1991-ben házasodtak össze és három gyerekük született. Azóta is együtt zenélnek,  emellett Patti saját dalokat is ír és több szóló albuma is megjelent. Viharos magánélete természetesen megihlette dalait és ebben az időszakban született zenéit a szélsőséges érzelmek jellemzik. Féktelen és férfias vadsága mellett lírai oldalát sem rejtette el. Ahogy magánélete kezdett kiegyensúlyozottá válni, zenéjében az érzelmek végletességét felváltotta a harmónia, a megfontoltság (Human Touch, Lucky Town).

Oh girl that feeling of safety you prize
Well it comes with a hard hard price
You can’t shut off the risk and the pain
Without losin’ the love that remains
We’re all riders on this train

I ain’t looking for prayers or pity
I ain’t coming round searching for a crutch
I just want someone to talk to
And a little of that human touch,
Just a little of that human touch

(Human Touch)



Vagyis ahhoz, hogy egy kapcsolatban biztonságban érezd magad, nagy árat kell fizetned. Nem zárhatod ki a kockázatot és a fájdalmat, anélkül, hogy a szerelmet is el ne veszítsd. Ezért ne mankót keress a másikban, ne várj sajnálatot, csak arra van szükséged, hogy legyen kivel beszélgetned és persze egy kis emberi érintésre. 1993-ban a Philadelphia című film zenéje, The Streets of Philadelphia újra piedesztálra emelte. A dal Oscar-díjat, négy Grammy és egy Golden Globe-díjat is nyert, és Springsteen újra világkörüli turnéra indult az E Street Band-del.

Ain't no angel gonna greet me.
It's just you and I my friend.
And my clothes don't fit me no more,
A thousand miles
Just to slip this skin.

Night has fallen, I'm lyin' awake,
I can feel myself fading away,
So receive me brother with your faithless kiss,
Or will we leave each other alone like this
On the streets of Philadelphia.

(The Streets of Philadelphia)

(Nem fognak angyalok köszönteni, csak te vagy és én barátom, és a ruháim már nem jók rám, ezer mérföld, hogy levessem ezt a bőrömet. Az éj leszállt, éberen fekszem, érzem ahogy elenyészek, fogadj hát hűtlen csókoddal fivérem, vagy így magunkra hagyjuk egymást Philadelphia utcáin?)




Pályája ezután is töretlenül folytatódott, például a The Rising című dalával, melyet a 2001. szeptember 11-i terrortámadás hatására írt mintegy vigaszul, és nagy sikert aratott vele.

Hatvan felett is rendkívül aktív. 2012-ben megjelent a Wrecking Ball című albuma, melyben szociális érzékenysége elérte csúcspontját. A Rolling Stone magazin így írt róla: az egész nemzetet érintő kritikát fogalmaz meg. Kétségbeesett és dühös, vádolja a nyerészkedőket és hiányolja a könyörületességet és az alapvető demokratikus értékeket. Legújabb nagylemeze, a High Hopes idén januárban jelent meg. Ez részben aktuális témákkal foglalkozik, részben visszatekintés az elmúlt évtizedre, miközben „nagy elvárásokkal” néz a jövőbe.

Give me help, give me strength
Give a soul a night of fearless sleep
Give me love, give me peace
Don’t you know these days you pay for everything
Got high hopes, I got high hopes…

(Segíts nekem, adj erőt, adj a léleknek egy félelem nélkül átaludt éjszakát, adj szeretetet, adj nekem békességet, tudod manapság mindenért (meg)fizetünk, sokat remélek)

Mi pedig reméljük, hogy még sokáig élvezhetjük a Főnök kellemes baritonját. Boldog születésnapot, Mr. Springsteen!

Aknai Zita

• Publikálva: 2014.09.23. 08:14 • Címke: évforduló