a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Non-stop színház

szinhazakejszakajaleadÚjból megrendezik a Színházak Éjszakáját. Szemezgettünk és bemutatjuk a 6+1 legkihagyhatatlanabb programot. Mert választani bizony nagyon nehéz.

1. Kedvencünkkel az Átrium Film-Színházban

„Hogy sikerült idecsalogatnia egy ilyen ideges kutyát? Kedvességgel. Az egyedüli módszer, amely megengedhető egy élőlénnyel való bánásmódban. Terrorral semmit sem lehet elérni egy élőlénynél, bármilyen fokán álljon is az a fejlődésnek.” – Ez talán a legcukibb délutáni program, ahova elugorhat az összes Lipótvárosi és nem csak kutyatartó: a Vauhaus Vauhaus blokkba szervezett előadások kutyabarát hang- és fényhatásokkal dolgoznak. Kutyás nézőknek kötelező a kutyája nevét is regisztrálnia a szervezes@atriumfilmszinhaz.hu e-mail címen. A szervezők arra is külön felhívták a figyelmet, hogy csak olyan kutyával érdemes a színházat meglátogatni, amelyik a többi kutyával is jól kijön. Délután lesz felolvasószínház a Proton Színház jóvoltából, Nagy Zsolt, Székely B. Miklós, Székely Rozi adja elő a Mihail Bulgakov Kutyaszív című regényének színházi változatának egy részletét. Délután 4 és 5 óra között kutyaterápia, kényeztető masszázs, kutyatrénerektől szaktanácsadás a kedvencekhez, aktív torna, rehabilitációs eszközök kipróbálása, ingyenes mikrochip leolvasás, szükség esetén ingyenes chip regisztráció, valamint az okostelefonos Kutyakereső alkalmazás bemutatása a Vigyél Haza Alapítvány közreműködésével.

atrium

Ha a kedvencünkkel készített fotót az Instagramra (#atriumVauhaus), vagy a facebookon a Vauhaus eseményre feltöltjük, részt vehetünk a szavazáson, amelyen a legtöbb lájkot kapott fotó készítőjét meglepetés várja!

2. Kulisszák mögött az Örkény Színházba
18.30 - 19.3018.30 - 19.30 között a kulisszák mögött kalandozhatunk és olyan, az előadások létrejöttében kulcsszerepet játszó szakemberekkel beszélgethetünk, mint Sós Eszter ügyelő, Szalai Dávid fővilágosító-helyettes és Csire Zoltán színpadmester-helyettes, akik szívesen mesélnek szakmájukról.

3. Díjátadó és éjjeli Hamlet az Ódry színpadon
Az Ódry Színpad idén először vesz részt az eseményen. Délután Grimm A brémai muzsikusok című darabját próbálják a harmadéves színészhallgatók. Máté Gábor és Dömötör András osztályának ez az első nyilvános bemutatkozása. A darab dramaturgja Radnai Annamária, rendezője Kocsis Gergely. A Hevesi-teremben Shakespeare bábokkal címmel az SZFE bábművész hallgatói – Meczner János, Tengely Gábor, Csizmadia Tibor és Csató Kata osztályának hallgatói  Shakespeare vígjátékaiból adnak elő újraértelmezett jeleneteket. Este a Nincstelenek látható a negyedéves színművészosztály előadásában. A mű szabálytalan adaptáció Borbély Szilárd könyvéből: egy elzárt szatmári falu helyszíneit és figuráit, emlékeit és hiedelmeit mutatja be egy gyerek szemén keresztül. Az előadás a Bagossy László, Rába Roland és Pelsőczy Réka vezette osztály tavalyi beszédvizsgájából készült Máté Gábor rendezésében. Éjszaka a Zsótér Sándor rendezte Hamlet látható az ötödéves színművészosztály előadásában. A bemutató óta eltelt két évben a darab számos fesztivált megjárt, mindenütt pozitív fogadtatásra talált. Az Ódry Színpadon adja át este a Színházi Dramaturgok Céhe a magyar dráma napja alkalmából Az évad legjobb drámája díjat. A díjazott darabot az évadban megjelent vagy bemutatott darabok közül a dramaturgok választják ki, a díjat a tagok szavazatai alapján ítélik oda. A dramaturgok díjával egy estén adják át a Szép Ernő-jutalmat is.

zsoter hamlet
Hamlet, Zsótér Sándor rendezésében (fotó: Nagy Marcell)


4. Virtuális repülős élmény a Trafóban
A Trafó leszállópályává alakított parkolójába és mini filmstúdióiba három akcióval érkeznek az ősszel rendezendő budapesti holland fesztivál keretein belül, így ne csodálkozzunk, ha egy repülőgép fedélzetén, egy autópályán, vagy éppen egy leves közepén találjuk majd magunkat... Valódi filmes díszletek között, élőben instruált jelenetek és képvágások közepette, valós időben tapasztalhatjuk meg és leshetjük el a mozivászonra vetülő, élő zenével kísért kameramunka és forgatás titkait. Vincent de Rooij színész, tárgy-és videóművész, aki multimédiás játékaiban hétköznapi használati tárgyak átalakításával teremt sajátosan abszurd színpadi világot. Alkotótársaival, Lakatos Csilla táncossal és Daan Mathot zenésszel több éven keresztül dolgozott a holland vizuális színházi szcéna meghatározó társulatában, a DOGTROEP csapatában. Közös előadásaikban az élő kamerahasználat, az emberi jelenlét, a vizuális és térmanipuláció eszközeivel különös utazásokra hívják a közönséget.

5. Testedzés a BME-n (és a Jurányiban meg a Radnóti Színházban is)
A Szkéné Színház, amely a BME épületében van, mindig nagyon izgalmas előadások helyszíne. Most nem csak a nézői fantáziát mozgatják meg, hanem a nézőik fizikumát is. Lesz például 16 órától 17 óráig Slim fit tárlatvezetés Scherer Péterrel, azaz Pepével a Műegyetem rejtett zugaiban, 15 órától 16.30-ig pedig jóga Blaskó Borival, akit oly jól ismerhetünk Horváth Csaba rendezéseiből. A Jurányiban is lesz tornaóra, ráadásul Szabó Rékával, a Tünet Együttes vezetőjével, este fél 10-től pedig a Radnóti Színházban Schneider Zoltán fog egy félórás gyorstalpaló mozgásórát tartani. Hiába, a színészek nagyon sportosak.

6. Természetesen az afterparty. Idén is a Jurányi Inkubátorházban
A Színházak Éjszakája hivatalos záró programja, akár a tavaly, az idén is a Jurányiban lesz. Nemhiába, hiszen érdemes megnézni a nemrég nyílt Jurányi Suteren kávézót, amely új zenei profillal és látvánnyal várja a megjelenteket, s minden izgalmat túlélő nézőket ringatja jó kis alvásközeli állapotba. Hajnali 3-ig lehet majd ropni.

juranyi
Az afterpartyt nem lehet kihagyni

+ 1 esemény: Márai Sándor és Tolnay Klári kalandos kapcsolatára emlékeznek

Tolnay és Márai vallomásai címmel irodalmi beszélgetést tartanak szombaton délután a Múzeum Kávéházban a Tolnay Klári-emlékév keretében, a Színházak éjszakája programsorozat keretében. A beszélgetésen Góg Laura jogász-színháztörténész, Kaiser László költő-dramaturg és Kovács Attila Zoltán irodalomtörténész vesz részt, az esemény házigazdája Góg János költő. Góg Laura, az emlékév megszervezésére létrehozott alapítvány elnöke elmondta: a beszélgetésen a két alkotó szellemiségét és a színésznő Márai Sándorral való kapcsolatát idézik fel. Kiemelte: a beszélgetésen két humanista, felvilágosult gondolkodású, európai szellemű alkotóról lesz szó és Márai Sándor versei, novellái hangzanak el színművészek előadásában. A rendezvényen Hűvösvölgyi Ildikó, Bács Ferenc és Lőte Attila színművész, valamint Győri Zoltán gitárművész lép fel. Mint Góg Laura elmondta, mindhárom színész játszott együtt Tolnay Klárival, a beszélgetésen a közös munka emlékeit is felidézik. Az esemény szervezője elmondta: Tolnay Klári és Márai Sándor találkozásainak helyszíne 1945-ben a Múzeum Kávéház volt, ezért rendezik meg itt a beszélgetést, amelynek izgalmas hátteret ad kettejük kapcsolata. Tolnay Klárihoz Márai Sándor versciklust és színdarabot is írt. A színésznőt romantikus barátság fűzte Márai Sándorhoz, az író 1945-ben hozzá írt Tíz vers (alcíme szerint Ismeretlen kínai költőtől Kr. u. a XX. századból) című szerelmes versgyűjteményét Tolnay Klári csak Márai Sándor halála után hozta nyilvánosságra. A Tolnay-emlékévet szervező alapítvány, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Csongrád Megyei Szépírói Tagozata elnöksége és a Múzeum Kávéház szervezésében megvalósuló eseményre szombat délután 15 órára várják a közönséget. A kétszeres Kossuth-díjas színművész születésének 100. évfordulója alkalmából szervezett emlékév keretében az Uránia Nemzeti Filmszínházban filmvetítéseket tartanak. Minden hónap utolsó csütörtökjén a színésznő filmjeit láthatja a közönség. Szeptember 25-én az Egy asszony elindul című alkotást vetítik, majd beszélgetésre várják a nézőket, a szintén 100 éve született Hegyi Barnabás operatőr lányának, Hegyi Barbara színésznőnek a részvételével. A Báron György filmesztéta vezette beszélgetésen Tóth János operatőr is részt vesz. A Tolnay-centenárium programjaként a Madách Színházban október 28-án, a Vígszínházban október 30-án nyílik kiállítás, emellett a Vígszínházban 30-án és 31-én színháztörténeti konferenciát is tartanak. Az emlékév részletes programja a www.tolnayklari.hu linken érhető el.

Teljes program itt olvasható.

mandarchiv.hu

• Publikálva: 2014.09.19. 16:13 • Címke: Tolnay100, színház, hír