a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

Kiosztották a CineFest díjait

jameson cinefest lead

A 11. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Ünnepélyes Díjátadó gáláján átadták a fesztivál díjait és a világhírű, Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos is átvette a CineFest életműdíjat.

A záróünnepélyt a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója, Bíró Tibor nyitotta meg és elmondta, idén ismét rekordokat döntöttek a  nézőszám és a programok tekintetében is, hiszen több, mint 200 filmet tekinthettek meg a fesztivál látogatói. Miután a zsűritagoknak és a támogatóknak is köszönetet mondott, Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere méltatta a fesztivált. Mint mondta, az elmúlt évek alatt a magból fává nőtte ki magát a CineFest, többek között olyan vendégekkel, mint Sára Sándor és Zsigmond Vilmos, akik jelenlétükkel nemcsak a fesztivál, de Miskolc rangját is emelik.

zsigmond vilmos cinefest
Zsigmond Vilmos, az életműdíjas

Az idei CineFest Életműdíjat Zsigmond Vilmos személyesen vette át Bíró Tibor fesztiváligazgatótól és Dr. Kriza Ákos polgármestertől. Az Oscar-díjas operatőrt a közönség vastapssal köszöntötte, aki meghatódottan vette át az elismerést. Elmondta, nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy Miskolcon vehetett át díjat és hozzátette, nagyon jól érezte magát a városban, ahova mindenképpen szeretne még visszatérni. Ezek után kerültek kiosztásra a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjai, amelyek közül a két nagyjátékfilm, a dokumentumfilm, a kisjátékfilm fődíjakat és a közönségdíjat a rendezők személyesen vették át.

Pressburger Imre–díjat az Osztályellenség (Class Enemy) című filmjéért Rok Bicek nyerte. Az Osztályellenség – az első film, ami lenyűgöző egységet mutat abban, hogy kvalitásos tud lenni mind forgatókönyv, mind rendezés mind pedig a színészi játék tekintetében. Olyan fontos kortársproblémára irányítja rá a figyelmünket, amely a szülő-gyermek-tanár hármasság hétköznapi viszonyában jelentkezik. A film rámutat arra, hogy bár egy világban élünk és a nyelvünk is azonos, sokszor mégis nehezen értjük meg egymást.

rokbicek
Rok Bicek rendező

Zukor Adolf–díjat a Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan (For some inexplicable reason) című filmjéért Reisz Gábor kapta. A zsűri olyan filmnek adta ezt a díjat, ami a filmközlésben valami nagyon eredetit és frisset tudott mutatni. És azért is ez a film kapja a díjat, hogy ezzel is bíztassuk a fiatal rendezőket arra, hogy használják a mozi varázserejét és változtassák a fiatalok életében tapasztalható nehézségeket komédiává, anélkül, hogy bárkiből is gúnyt űznének. A Tehén a tejesbögrémben (MyMilkCupCow) című filmjéért Yantong ZHU kapta a meg a Dargay Attila díjat. A film költői módon meséli el egy apa és lánya megható történetét. A film alkotója kiváló érzékkel választotta meg a filmes technikát. A néző könnyedén azonosul a filmben szereplő kislány fantáziáival és emlékeivel, ahogyan az visszagondol édesapjával töltött gyermekkorára. A rendező nem tud jelen lenni, ezért a díjat eljutatják számára a szervezők. A zsűri a Legjobb Dokumentumfilm díját Halász Glória Dr. Lala című filmjének adta. A film letisztult filmes eszközökkel mutatja be egy bohócdoktor munkáját, aki azon igyekszik, hogy a gyermekek egy időre megfeledkezzenek betegségükről és arra bíztatja őket, hogy próbálják azt legyőzni. A film arra tanít meg minket, hogy még a legnehezebb körülmények között is viszonyuljunk pozitívan az élethez.

cinfest lichtenstein
Guy Lichtenstein

A Legjobb Kisjáték- és Kísérleti Film díját a zsűri Guy Lichtenstein Születésnapi ajándék (BirthdayPresent) című filmjének ítélte. Egy izraeli férfi és egy osztrák nő futó viszonyán keresztül a rendező igen érzékenyen ábrázolja a két szereplő életfelfogása közötti különbséget és a kulturális másságot, amelyen nehéz felülemelkedni. A film ezen túl még arra is képes, hogy nagy részletességgel ábrázolja Jeruzsálem városának különböző arcait. A közönségdíjat a Parador Húngaro című film kapta, amelyet Patrick Alexander és Aseneth Suarez Ruiz rendezett. A SIGNIS és az Interfilm tagjaiból álló ökumenikus zsűri a díját Csajkor (Girlhood) című filmjéért Céline Sciamma kapta. A film egy olyan erős, fiatal női karaktert mutat meg a nézőknek, aki még egy egyébként reménytelen helyzetben is képes remélni. Bár körülményei, például a szegénység és az őt körülvevő erőszak, arra kényszerítik, hogy rossz döntéseket hozzon, a lány hű marad önmagához és sosem veszíti el a képességét, hogy különbséget tegyen jó és rossz között. Végül győzedelmesen kerül ki személyes küzdelmeiből és megtalálja a helyét az életben. A filmben látottak számos, a világban élő kisebbségi csoportra igazak, így az itt alkalmazott feloldás is kiutat mutathat számukra.

cinfest kozos dijazas
A díjazottak egy közös fotón

A FIPRESCI zsűritagjai (Molnár Judit Anna, Magyarország; Andrzej Fogler, Lengyelország és Pierre Yves Roger, Franciaország) egyhangúan úgy döntöttek, hogy a legjobb nagyjátékfilm díját Mommy című filmjéért Xavier Dolan kapja ávollétében. A film lenyűgöző erejű üzenete az, hogy mindenki készüljön fel az élete során felmerülő problémákra és igyekezzen megbirkózni azokkal. Ez az üzenet pedig azért tud ilyen erővel hatni, mert a filmet magát is tökéletesség jellemzi, beleértve ebbe a csodálatos színészi játékot is. A FICC – Nemzetközi Filmklub Szövetség zsűrije a Don Quijote díjat az Osztályellenség (Class Enemy) című filmnek ítélte, mely két generáció konfliktusának hatásos ábrázolásáért, a didaktikus hangértés kiváló operatőri munkáért érdemelte ki a zsűri döntését, valamint azért, mert felhívja a figyelmünket arra, hogy a bevett intézményrendszer győzelemre törekszik, bármi áron.

Forrás: CineFest sajtóközlemény

• Publikálva: 2014.09.21. 14:43 • Címke: fesztivál, játékfilm, hír