a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Álmodó magyarok – Történetek Debrecen irodalmából

csokonai_lead

Új, állandó irodalmi kiállítás nyílt csütörtökön a debreceni Déri Múzeum Medgyessy emlékmúzeumában.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a megnyitón emlékeztetett arra, hogy az irodalmi gyűjtemény korábban a debreceni Borsos-villában volt elhelyezve, amelyet később bezártak. Most kormányzati támogatással sikerült az irodalmi hagyaték egy részét korszerű, interaktív módon bemutatni. Hozzátette: reményeik szerint ez csak az első lépés, és az irodalmi gyűjteményből mind több lesz majd látható a jövőben. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy Debrecenben van az ország második legnagyobb irodalmi gyűjteménye. Örömét fejezte ki, hogy ismét látható a gyűjtemény egy része, amely „történeteket idéz Debrecen irodalmi múltjából”. Az új állandó kiállítás ugyanis – mint azt Angi János, a Déri Múzeum igazgatója kifejtette –, nem Debrecen irodalomtörténetét mutatja be, hanem néhány jellegzetes és máig ható csomópontot emel ki. Ezek közül megemlítette Csokonai szobáját, amely a mindennapi élet és a költői világ kettősségére épül. A bútorok lebegnek, a projektorokkal létrehozott virtuális terekben virágok nyílnak, madarak csicseregnek, pillangók repkednek, egy lúdtoll pedig szorgalmasan írja a szövegeket – érzékeltette a tárlat különleges látványvilágát az igazgató.

Egy másik teremben a város irodalmi emlékeit a 20. század elején gyűjtő Csokonai Kör kiállítása látható, de megemlékezik a tárlat Oláh Gáborról, Debrecen egyik legjelentősebb szépírójáról, a könyvek termében történeteket olvashatnak a látogatók, a látványok termében kéziratokat, könyveket, irodalmi relikviákat mutatnak be. Halász János országgyűlési képviselő, volt kulturális államtitkár a kiállítás megnyitóján emlékeztetett arra, hogy 2013. január 1-jétől gyökeresen átalakult Magyarországon a múzeumi rendszer, bekövetkezett a „múzeumi rendszerváltás”, amelynek során 19 megyeszékhelyi múzeum és több mint 140 vidéki, kisvárosi múzeum került az önkormányzatokhoz. Az intézmények működtetéséhez 3,5 milliárd forintot adott a kormány, a debreceni Déri Múzeumnak is 100 milliós nagyságrendben jutott forrás – idézte fel. A város ugyanennyit tett hozzá a működtetéshez, vagyis „Debrecen újra helytállt, példát mutatott” – hangsúlyozta Halász János, megjegyezve, hogy hat megyei jogú város van az országban, amely a mai napig még egyetlen fillérrel sem járult hozzá múzeuma működtetéséhez. Halász János kitért arra is, hogy a működtetési támogatás mellett a múzeumok szakmai munkáját, a kiállítások rendezését, fenntartását 2013-ban 300 millió, az idén 360 millió forinttal segíti az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Erre a forrásra pályázott sikeresen a Déri Múzeum, és nyert 20 millió forintot az irodalmi kiállításra  fűzte hozzá. A megnyitón Kobzos Kiss Tamás Kossuth-díjas előadóművész általa megzenésített verseket adott elő.

MTI

• Publikálva: 2014.09.26. 10:50