Bethlen, a jégkorongozó miniszterelnök

bethlen_lead140 éve született a modern kori Magyarország egyik legnagyobb formátumú politikusa és miniszterelnöke, gróf Bethlen István.

Államférfiúi érdemei, pályafutása mellett hajlamosak vagyunk megfelejtkezni Bethlenről, az emberről. Aki a főúri, politikusi körökre jellemző hobbi, a vadászat mellett egy akkoriban még ritkaságszámba menő sport, a jégkorong jeles művelője, majd pedig nagy rajongója volt. Erről a Magyar Híradó 1927 és 1928 januári összeállításából is megbizonyosodhatunk.



Bizony, amellett, hogy a trianoni tragédia után 10 éves miniszterelnöksége alatt újjáépítette és stabilizálta a maradék Magyarországot (csak címszavakban: trónfosztás, Pécs és Sopron megtartása, Bethlen-Peyer-paktum, a fajvédők perifériára kényszerítése, Nemzeti Bank és pengő, kötelező beteg és nyugdíjbiztosítás, közegészségügyi reform, népiskolák építése stb.), Bethlen még neves jégkorongozó is volt. Erre a bevezetőben említett két híradásból is következtethetünk, de a jégkorong iránti elkötelezettségét bizonyítja az is, hogy miniszterelnöksége idején alakul meg a sportág magyar szövetsége, amit 1927-ben vettek fel a Nemzetközi Jégkorong Szövetségbe, 1929-ben pedig az említett híradásokban is szereplő városligeti műjégpályán rendezték meg az aktuális jégkorong Európa-bajnokságot. Az első komolyabb sikert is ezidőtájt érte el a fiatal magyar jégkorongsport, 1933-ban Olaszországban főiskolai világbajnok lett Magyarország.



A világbajnok csapatnak pedig tagja volt gróf Bethlen István is, no nem az 59 éves politikus, hanem István nevű középső fia jeleskedett ekkor a jégen. Apja minden bizonnyal a bécsi Teheresianumban eltöltött tíz év (1883-1893) alatt találkozott először a sportággal, amiben az osztrákok már akkoriban is jobbak voltak, mint mi. Nem véletlen hát, hogy a Budapesti Korcsolyázó Egyletet 1927 januárjában 5:1-re verte a Weiner Eislauf Verein és valószínűleg a másik bécsi, pontosabban döblingi csapat, a Plötzleinsdofer SC is nyert egy év múlva a Városligetben.

Végül nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Bethlen miniszterelnök felesége, Bethlen Margit is kiválóan korcsolyázott, íme erről is egy 1914 decemberi felvétel:



PL

• Publikálva: 2014.10.08. 14:12 • Címke: történelem, filmhíradók