a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Varázslók a Nemzeti Múzeumban

megmentett_kincsek_leadAmikor 1956 véres őszén az oroszok az Iparművészeti Múzeumot sem kímélték, megannyi más felbecsülhetetlen érték mellett darabokra tört egy zöld üveg díszkancsó is.

És ha már valami darabokra törik, akkor az ilyen kaotikus állapotok között nagy valószínűséggel veszik is el belőle egy-két darab. A díszkancsóból végül 36 üvegcserepet sikerült összegyűjtenie a kármentőknek, de például a teljes nyak hiányzott. Most pedig az is megvan, mégpedig epoxigyantából megformázva, a kancsó pedig valami varázslat folytán újra egyben látható a Magyar Nemzeti Múzeum időszaki kiállításán, ahol a végzős restaurátorok mutathatják meg, mit tudnak a szakmából.

megmentett_kincsek

Hát, első látásra szinte mindent, ezt minden túlzás nélkül állíthatjuk, hiszen az új anyagok és technológiák, másrészt a hozzáértésük és a kitartásuk révén ilyen, a bevezetőben említett csodákra is képesek. Pedig nem is olyan régi ez a szakma, a múlt század közepéig, ha tönkrement, eltörött egy szobor, akkor leginkább egy szakmabelit, tehát szobrászt kerestek meg azzal, hogy rakja össze a darabokat. Magyarországon 1948-tól van restaurátor szak a Képzőművészeti Főiskolán, először persze festmény-restaurátorokat képeztek, hiszen a képek talán a legsérülékenyebbek. Majd a szobor és a falkép specializáció után 1974-től az iparművészet produktumaira is kiterjedt a képzés. Ma már ezen belül is van külön fa-bútor, fém-ötvös, papír-bőr, textil-bőr és szilikát specializáció. A Nemzeti Múzeum pedig, mint a restaurátorképzésben részt vevő intézmény, 1996 óta állítja ki a vizsgamunkákat, jelen esetben 20 fiatal munkájának eredményét.

megmentett_kincsek

Egy-egy helyreállított darab mellett a falon ott van a teljes dokumentáció, fényképek a munka megkezdése előtti állapotokról. Le van írva a munkamenet mellett a tisztításra, pótlásra és konzerválásra bevetett anyagok fajtái is. A restaurátor olykor szabad kezet kap, így például egy 16. századi, közép-itáliai mester Szent Ferenc-triptichonjánál megfestheti az épségben maradt bal oldaltábla Páduai Szent Antalt ábrázoló képe után Szent Ferenc arcát, ami a jobboldali táblán teljesen megsemmisült az idők folyamán. Nem kérte viszont a munkát megrendelő Szépművészeti Múzeum, hogy az ismeretlen 18. századi osztrák mester által faragott gyermek Jézus szobrot, amit a szú és más farontó bogarak szivacsosra rágtak (ez szaknyelven a rovarkárosítás) kiegészítsen a restaurátora. Azt is megtudhatjuk, hogy eme gaz rovarokat a triklór-etilén párologtatásával lehet jobb belátásra bírni.

megmentett kincsek

Hogy aztán a már emlegetett kancsó mellett egy 23 darabban részlegesen fennmaradt, 1885-ben Zsolnay Júlia által tervezett gyönyörű dísztálat is sikerült újjávarázsolni, az természetesnek tűnik a sok csodálatos reparálást elnézve. Mindez már-már művészet, ahogy például konzerválták és rekonstruálták az 1674-ben elhunyt és a szombathelyi Szent Márton templom vizes kriptájában nyugvó Batthyány Erzsébet halotti öltözetét is. Művészet volt a Pálffy hagyatékból 1912-ben a Szépművészeti Múzeumba került 16. századi, zöld márványlapra festett olajkép helyrehozatala, amiről amellett, hogy eltörött, még a festék is jócskán lepergett az idők folyamán. Vagy a salzburgi Johan Bentele mester hársfa házú órájának újjávarázsolása, esetleg az a sokáig romokban heverő velencei tükör, a 17. századi oltárpárkányzatot díszítő angyalok és még hosszasan sorolhatnánk. Varázslat, vagy csak technika és kitartás? A választ megkaphatják önök is a Nemzetiben a Megmentett műkincsek című kiállításon.

Pálffy Lajos

Megmentett műkincsek
Magyar Nemzeti Múzeum
2014. június 27. – október 12.

• Publikálva: 2014.10.09. 13:16 • Címke: kiállítás