​A herceg, a lova és a fekete kutya

efg1914 logo

A világháború elején, a Szerb Királyság ellen indított offenzívák kapcsán nem tudunk nyilvános mozgóképes anyagokról, így kénytelenek vagyunk az ellenfél haderejét korábbi felvételek segítségével tanulmányozni. A belgrádi Jugoslovenska Kinoteka többek között egy a Balkán háborúkban készített összeállítást is közzétett az EFG honlapján, amin láthatjuk a szerb lovasság és tüzérség felszerelést és fegyverzetét.

Míg az első Balkán-háborúban a korhadó török birodalom ellen fogtak össze a balkáni államok, addig a második, 1913-as összecsapás a koncon való marakodásról szólt, Szerbia és Románia területeket akart szerezni a korábbi szövetséges Bulgáriától. Amit együttes erővel le is győztek és jelentősen megcsonkítottak 1913 nyarán, egy évvel az első világháború kirobbanása előtt. Így nem is lehetett kétséges, hogy Bulgária kinek az oldalán fog belépni a világháborúba, ami az amerikai polgárháború után a következő modern fegyverekkel megvívott háború volt. Az ismétlőpuskákat és revolvereket már a 19. század végén rendszeresítették a hadseregeknél, ahogy a tábori tüzérségek is lecserélték erre az időre már a Gábor Áron által is gyártott, hátrasiklás nélküli elöltöltős ágyúkat. A Balkán-háborúkban készített képsorokon felvonuló szerb lovasság fő fegyvere a lovassági kard mellett a karabély volt, a tisztek revolverrel is fel voltak szerelve. A filmben már a harmadik perctől megjelenő tüzérség láthatóan olyan szerkezetű 80 milliméteres ágyúkat használ, amilyeneket az Osztrák Magyar Monarchia is rendszeresített az 1905-ös esztendőben. Három ember kényelmesen ki tudta szolgálni a löveget. A két töltő-kezelő mellett volt egy irányzó is, aki menet közben folyamatosan korrigálta az ágyú esetleges elmozdulását, kezelte az optikai célzóberendezést. 9:50-nél az ágyú töltésének egy olyan módját láthatjuk, ami még a második világháború után is használatos volt a nagy csatahajók lövegeinél. A csőbe először betolt lövedék mögé külön töltetet helyeznek, hogy az még nagyobb távolságra röpítse a lövedéket.

szerb_hadsereg
A képre kattintva nézheti meg a filmet

A képsorokon látható, hogy fogatolt tüzérségről van szó, a 4-5 ló által vonatott ágyú előtt ott van a kétkerekű muníciós kocsi, avagy ágyúmozdony, a rekeszekben tárolt a lövedékekkel. A kilőtt gránátok általában a becsapódás erejétől robbantak fel, de használtak időzítővel ellátott lövedékeket is. Ezek végén a konyhai időmérőhöz hasonló gyűrűs szerkezettel másodpercre be lehetett állítani a robbanást. A tüzérség hosszas filmezése mellett 6:10-nél egy málhás lovakkal mozgatott, darabokra szerelt géppuska felállítását is végignézhetjük. A vízhűtéses, nehéznek tűnő fegyvert meglehetősen gyorsan össze is rakták a szerb katonák, de a raj parancsnoka rátett egy lapáttal és a már a töltényheveder befűzése előtt felemelt karjával jelezte a tűzkészséget. Az összeállítás végén bő négy percig a szerb lovasság monstre felvonulását láthatjuk az első Balkán-háborúban, amint századonként elvágtatnak a főparancsnok, Arsen Karagyorgyevics (1859–1938) herceg előtt. Az orosz Samson Csernov által készített felvételeken látszik, ahogy a Temesváron született herceg gyönyörű, csupa ideg lova megriad egy ott szaladgáló nagy fekete kutyától, de Arsen herceg, a Jugoszláviát később a Háromhatalmi Szövetséghez kormányzó és ezért megbuktatott Pál régensherceg apja, úrrá tud lenni a helyzeten.

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.10.20. 09:26 • Címke: digitalizálás, történelem, efg1914, Jugoslovenska Kinoteka