a rovat írásai

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

Művészet összes cikke »

Prekoncepcióval a World Pressre

worldpressphotoleadBevallom, hogy az előzmények miatt némi prekoncepcióval érkeztem az idei World Press kiállításra, a Néprajzi Múzeumba. Biztos voltam benne, hogy halálhörgés és vértenger fogad, és ismét szembesülhetek az emberi szenvedés megannyi formájával. Ezért is bíztam a kísérőkiállításként, mintegy feloldásul idehozott párizsi fotókban. És nem igazam lett?!

Mert hiába lett az Év sajtófotója egy békés, különleges hangulatú kép, amin a tengeren tükröződő holdfényben férfiakat látunk, amint világító mobiljaikat nyújtják az ég felé. John Stanmeyer fotóján Dzsibutiban az olcsó szomáliai mobilhálózat jelét keresik a munkáért kivándorló férfiak, hogy beszélhessenek otthonhagyott szeretteikkel. A szépség és a valóság itt még találkozik, de ezután már a véres, halálos valóság következik. Több döbbenetes sorozata van most is a halálnak, kezdve mondjuk a bangladesi Rana Plaza 800 áldozatával. Taslima Akhter képe az egymást a halál pillanatában átölelő, törmelékkel borított párról valóban nagyon megrázó, ugyanakkor legalább annyira bajban is van a kegyeleti jogokkal. A következő vérszivattyú Szíria, ahol a politikai korrektség jegyében a Szabad Szíriai Hadsereg harcosait kell hősként látnunk. Igaz, azóta már kicsit árnyalódott ez a kép, de nem is ez a lényeg.

dzsibuti jelkereses world press photo

Goran Tomasevic valami hihetetlen szerencsével beleexponált egy harckocsiágyú lövedékének becsapódásába, meg is nyerte vele a Vezető hír kategóriát. Látunk aztán vértócsákat a bostoni maraton befutójánál történt merénylet kapcsán, és persze kivégzéseket Iránból és Mexikóból. Végül Fred Ramos Salvadorban olyan ruhadarabokat fényképezett le, amelyeket ismeretlen személyazonosságú, már bomlásnak indult holttestekről húztak le. Meg is nyerte vele a Hétköznapok sorozat kategóriát. A békésebb vizeken is jobbára furcsa dolgokat találunk. Jana Asenbrennerova a demokratikus Kongóba utazott, hogy elnyomott homoszexuális férfiakat fényképezzen, de láthatunk arról is képeket, hogy Nigériában kikötözéssel, Szomáliában pedig a Korán megafonos olvasásával gyógyítják az elmebetegeket.

bostoni maraton kep
John Tlumacki fotója a bostoni maratonról

Mint ahogy minden évben, most is van összeégett arcú ember, aki most egy amerikai katona. Peter van Agtmael egy Irakban felrobbantott 42 éves tengerészgyalogost fényképezett, akinek rettenetesen megégett az arca, a karjai és a felső teste is. Megtudhatjuk azt is, hogy most humorista, ami onnan jön, hogy lábadozása alatt ő tartotta a többiekben a lelket. Ezek után nem is csoda, hogy a természet és a sport-részleg felé kanyarodtam, ahol valóban megnyugvásra lelhetett háborgó lelkem a norvégiai lummák és a kongói bonobók között. Elnézegettem Danila Thachenko társadalomból kivonult embereit is és elgondolkodtam azon, hogy miért éppen az azeri Rena Effendi ment el a máramarosi Brébbe, hogy a petrencéket rakó, a réten ebédelő és kukoricát morzsoló Borca családot fényképezze.

rena effendi
Rena Effendi fotója

De ez már a végén volt, mikor Peter Turnley párizsi képei felé tartottam. Az amerikai Turnley 1975-óta Párizs szerelmese, és ez meg is látszik fotóin. Jó volt sétálni újra a szerelmesek között Szent Lajos szigetén, a Trocaderón, vagy éppen Maillol szobrai mellett a Tuileriák kertjében.  

Pálffy Lajos

World Press Photo 2014
Néprajzi Múzeum
2014. szeptember 26. - 2014. október 26.

• Publikálva: 2014.10.22. 12:00 • Címke: kiállítás, fotó