​Már az unokáik sem tudtak hová leborulni

filmhiradok_online_leadMindenszentek estéje, a gyertyagyújtás, avagy ahogy Erdélyben szokták mondani, a világítás nem igazán érte el a Magyar Filmiroda szerkesztőinek ingerküszöbét. Igaz, nem is sokat változott Szent Odiló óta a századok folyamán az ünnep, amikor elhunyt szeretteinkre emlékezünk. Háborús helyzetben minden esetre aktuálissá válnak mindig a temetők, lehet példálózni a hősi halottakkal, tetteikkel.

1943 novemberében, a Magyar Világhíradó a rákoskeresztúri új köztemetőben még 1914-ben, az első világháború kezdetén kialakított, végül 19 parcellára bővülő Hősi temetőben rendezett megemlékezésről tudósított.  Amin Haász István tábori püspök imája után Horthy Miklós is koszorúzott a hősi emlékmű talapzatánál (számára, mint az első világháborút végigharcoló tengerésztisztnek, nem csak protokolláris kötelesség lehetett ez az aktus). Közben az új háború is kitermelte a maga hőseit és szerencsétlen áldozatait. És itt nem csak a Don kanyarban az ünnepi megemlékezés évében elesett, halálra fagyott vagy fogságban elpusztult tízezrekről van szó. 1943 őszére már épp elég áldozatot szedett a háború, ahhoz, hogy hivatalosan is megemlékezzenek róluk.



A 19 parcellában egy az ötvenes évek közepén készített összesítés szerint 10141 első világháborús magyar katona és több mint 4000 egyéb nemzetiségű 1914 és 1918 között elesett hősi halott nyugodott. A második világháború alatt 1650 magyar, több mint 4000 különböző nemzetiségű hősi halottat és 1530 polgári áldozatot temettek el itt.  A főváros ostroma után 2196 magyar és 3505 német katona, valamint a harcok 7015 polgári áldozata került itt tömegsírokba. A híradós felvételeken látható sisakos „egyensíremlékek” mellett az egész komplexum az ötvenes évek „végképp eltörölni” politikájának áldozata lett. A parcellákat az első világháborús olasz és török sírok, valamint a 16-os parcella első, repülősök nyughelyéül szolgáló sora és néhány tábornoksír (pl.: Kratochvil Károly, a Székely Hadosztály parancsnoka) kivételével újra hasznosították, tehát eladták. A légierő hősi halottai közül a kamera egy pillanatra megmutatja Wassel Sándor repülő őrmester eltört szárnyú zuhanó repülőt ábrázoló síremlékét is. Wassel egy Weiss Manfréd csepeli gyárában 1938-tól készülő Sólyom vadászgép pilótája volt és Ungvárnál zuhant le valószínűleg kiképzés közben, 1940 szeptember 6-án.

PL

• Publikálva: 2014.11.01. 09:21 • Címke: filmhíradók