a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

Sax mint szaxofon

saxlead

Kétszáz éve született a jazz egyik alaphangszerét, a szaxofont feltaláló Adolphe Sax.

Az Antoine Joseph névre keresztelt fiú a belga Dinant városában született egy 11 gyermekes családba. Édesapja, Charles Sax eredetileg építészetet tanult, már 13 évesen nagyon tehetségesen rajzolt épületeket. Közben több helyi kis zenei együttesben is játszott, főként a szerpent nevű kürtféle hangszeren. Amit általában kölcsönöznie kellett, mert túl drága lett volna megvenni. Idővel Charles rájött, hogy akár maga is készíthetne egy ilyen hangszert, neki is látott, de nem igazán járt sikerrel. Bár később egy gyárban helyezkedett el mérnökként, hangszerkészítői hobbija megmaradt, sőt legidősebb fiát is bevonta a munkálataiba. Több hegedű mellett 1824-ben elkészítette az omnitonikus kürtjét is. A fiatal Adolphe mint kézügyességben, mint zenei teheségével kitűnt. Hamarosan különböző klarinét-változatokat készített, főképp a basszusklarinéttel foglalkozott. Azon kísérletezett, hogy miképpen tudna egyrészt olyan hangszínbeállításokat késziteni a klarinéton, amelyek tudományosan kellő hangtávolságban vannak egymástól, úgy hogy közben a hangszerjátékos is el tudja érni az ujjaival a különböző billentyűket. Saxra sikerei miatt sokan irigykedtek. Fennmaradt egy történet, hogy amikor a Grande Harmonie zenei együttes vezetősége is úgy döntött, hogy elkezdik az általa készített hangszert használni, akkor az együttes klarinétosa, Bachman kijelentette, hogy ő nem fog azon játszani, és inkább kilép a csapatból és átadja a helyét Saxnak. Sax ironikusan csak annyit mondott, hogy nagyon fogja sajnálni, ha a közönség hiányolni fogja a zenész tehetségét, de ő nem érzi azt, hogy a klarinétja ne lenne jobb az előzőnél. Természetesen zenei párbaj lett a vége, amelynek a végén Sax lett az új klarinétos. Sax egyre híresebb lett a zenészek körében, sokat járt Párizsba és minden visszaérkezéskor érezte, hogy Brüsszel egyre kisebb számára. 1840-ben a Belga Ipari Kiállításon már kilenc találmányát mutatták be, közben nyolc testvére meghalt, ami miatt a szüleit nem merte egyedül hagyni.

adolphesax
A fiatal Sax

Végül 1841-ben elhatározta, hogy mégis Párizsba költözik, ahová a legenda szerint harminc frankkal a zsebében indult el. Itt a zeneszerző Halévy - aki már korábban felfigyelt a fiatal tehetségre - bemutatta Berlioznak, akinek a segítségével mondhatni egy éjszaka alatt híressé vált, koncertekre hívták, hangszerét is egyre többen használták. 1842-ben Berlioz már bele is komponálta a bariton szaxofon korábbi változatát a szerzeményeibe. Ekkor kezdődtek a problémái is: Berlioz javaslatai szerint elkezdte fejleszteni a szaxofont, és 1844-ben a párizsi ipari vásáron már be is mutatta a következő változatát. Ekkor azonban a német katonai zenekarokat vezető Wieprecht megvádolta, hogy nem is ő találta fel a a hangszert. Különböző ellenőrzőbizottságok próbáltak ennek utánajárni, ellátogattak Németországba is, ahol Wieprechték megmutatták a szaxonfonjukat. Amelyet állítólag Párizsban szerezték be Saxtól, csak lecsiszolták a nevét a hangszerről. És nagyon esetlenül játszottak is rajta, ami azonnal elárulta a csalást. Sax 1849-ben a Párizsi Iparti Vásáron elnyerte az arany érmet, évente már 20000 hangszert adott el. Ennek ellenére nem volt jó üzletember, háromszor is csődbe ment 1852 és 1877 között, többek között III. Napóleon is segített rajta.

sax
Különböző szaxofonmodellek

Saxnak, aki 1858-tól már a párizsi konzervatóriumban is tanított, öt gyermeke volt szerelmétől Louise-Adèle Maortól, akit gazdasági okokból soha nem vett feleségül. Öt gyermeke közül az egyik, Adolphe-Edouard volt, aki teljesen bekapcsolódott a műhelymunkákba. 1858-ban Saxnál ajakrákot diagnosztizáltak, amit részben sikerült meggyógyítani. A francia-porosz háború után már nem taníthatott, vállalkozását a fia vezette, az ő döntése volt, hogy később beleolvadtak a Selmer cégbe. Adolphe Sax pedig visszavonultan élt egy jótevőjétől származó csekély apanázsból. 1894 február 7-én hunyt el, és nem láthatta, hogy mekkora karriert fut be később a hangszere.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.11.05. 12:27 • Címke: évforduló