a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

A divatot, a látványt, a színházat és a táncot ötvöző előadás érkezik a Trafóba

trafo lead

Divat, látvány, színház és tánc ötvöződik a Természetes Vészek Kollektíva és a Góbi Rita Társulat aUTONÓM zÓNA című új előadásában: a Szűcs Edit és a MOME textiltervező szakos hallgatóinak ruhakreációit felvonultató testmaszk show-t november 21-én és 22-én nézhetik meg az érdeklődők a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

Az előadásban minden szereplő menyasszony lesz, egy egészen bizarr menyegző résztvevője. „Burokká formálódnak a ruhák, bezárulnak, összeolvadnak a bennük megbújó testtel. Átalakulnak a karakterek, erre reagál a látvány és a zene is, miközben csupán egyetlen dolog állandó: a nagyvárosi magány atmoszférája” – olvasható a Trafó által az MTI-hez eljuttatott műsorismertetőben. A táncosok egyedi ruhadarabokban mozognak a színpadon és a montázs-szerkezetű előadást olykor azok a katonaként a kifutóra masírozó modellek bontják meg, akik a MOME végzős hallgatóinak kreációit mutatják be, és azt, hogyan burkoljuk be, zárjuk el a testünket a 21. században.

autonomzona

Korai Zsolt videó-munkáit Esteban De La Torre vetíti; Kopasz Tamás, Philipp György és a Természetes Vészek Kollektíva  alapítója, Árvai György gitárral, elektronikával és énekkel reagál a színpadi eseményekre. A ruhakölteményeket a Góbi Rita Társulat tagjai viselik. Az ismertető szerint a ruhaburkokkal és a táncosokkal a produkció egyszerre hozza közel a nézőkhöz a testet és a testiséget, keresi az elveszett naivitást, kétségbeesetten kiált fel a szerepjátszás és a stigmatizáció ellen. Radikális és költői produkció, amelyben a szereplők teste köré egyre nagyobb burokként épülnek a ruhák, majd ketrecbe zárják őket.

Szűcs Edit Kozma Lajos Kézműves Iparművészeti Ösztöndíjas ruhatervező iparművész. A Trafóban több divatszínházi produkcióját is bemutatták már. A Természetes Vészek Kollektíva oszlopos tagja. Jelmeztervezőként számos színházi előadásban működik közre, ő készítette többek közt a Madách Színházban jelenleg is futó Mamma Mia című előadás kosztümjeit is.  2007 óta a MOME textil tanszékének adjunktusa. Csoportos kiállításokon részt vett Németországban (Stuttgart), Ausztriában (Bécs), Csehországban (Prága) és Budapesten (Iparművészeti Múzeum, Ernst Múzeum). Többször is elnyerte már az év legjobb jelmeztervezői díját.

MTI

• Publikálva: 2014.11.16. 12:41 • Címke: tánc