a rovat írásai

Elment Nepp József is

Elhunyt Nepp József Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, forgatókönyvíró, tudatta családja hétfőn az MTI-vel.

​Rekordszámú filmmel jön az idei Verzió!

Idén 14. alkalommal rendezik meg a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivált. November 14. és 19. között 43 országból több mint 100 filmet vetítenek Budapesten, november 23. és 25. között pedig Pécsett és Szegeden láthatnak válogatást az érdeklődők.

Ezüst Ibolyát kapott A martfűi rém

A legjobb filmnek járó Ezüst Ibolya-díjat nyerte el Sopsits Árpád A martfűi rém című filmje az olaszországi Parma Music Film Festivalon, melynek szakmai zsűrije Szabó Gábort a legjobb operatőr díjával tüntette ki.

Halálos séta a Károly-híd korlátján

Meghalt Jan Tríska neves cseh színész, aki számos amerikai filmben is szerepelt. A nyolcvanéves művész hétfőn kórházban halt meg, miután új filmje forgatása előtt a Károly-hídról beesett a Moldvába és súlyos sérüléseket szenvedett, közölték hétfőn Prágában.

Magaskultúra az Urániában

Metropolitan operák, Bolsoj balett-előadások, vezető angol és orosz színházak darabjai, valamint a világ vezető múzeumainak tárlatait is megtekintheti a közönség az Uránia Nemzeti Filmszínház mozivásznán a 2017/18-as évadban.

Filmrendező, aki Wittgensteinről írta a diplomamunkáját

Hatvanadik születésnapját ünnepli szeptember 21-én Ethan Coen amerikai filmrendező, forgatókönyvíró, producer. Neve és pályája elválaszthatatlan szintén rendező bátyjától, Joel Coentől, akivel több mint harminc éve dolgoznak együtt, s olyan filmeket jegyeznek, mint a Fargo vagy a Nem vénnek való vidék.

Meglesz a szobor Piedone szülinapjára

A tervek szerint Bud Spencer születésnapjára, október végére kerülhet ki a színészt ábrázoló egész alakos bronzszobor a budapesti Corvin sétányra, közölte a Józsefvárosi Önkormányzat az MTI-vel.

Világkörüli útra indul a Trónok harca

Barcelonában debütál a Trónok harca televíziós sorozatról szóló világkörüli vándorkiállítás október végén.

A 7. évadot egymilliárdszor töltötték le

Több befejezést fognak forgatni a Trónok harca utolsó epizódjához, így akarják elejét venni annak, hogy kiszivárogjon, miként végződik a népszerű sorozat. A 7. évadot amúgy egymilliárdszor töltötték le illegálisan.

Moszkva helyett Vlagyivosztokba vitték a premier előtti vetítést

Megtartották Vlagyivosztokban Alekszej Ucsityel Matilda című filmjének premier előtti vetítését nem sokkal az után, hogy Moszkvában órákkal a tervezett bemutatója előtt hétfőn lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma vetítését biztonsági okokra hivatkozva.

Mégsem vetítették a Miklós cárról szóló filmet

Órákkal tervezett vetítése előtt lemondták a Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda premier előtt moszkvai bemutatóját.

Film összes cikke »

​Éhezők viadala 3: Unalmas rókabőr

ehezok_leadAzzal a gyanúperrel ültem be az Éhezők viadala harmadik részére, hogy itt valószínűleg rókabőrlehúzásról van szó, és nem is csalódtam. Mert már a Terminátor és a Mátrix lendülete is alaposan megfogyott a harmadik részre, tehát így járnak a legnagyobbak is, hát akkor miért ne lenne nagyobb a veszély olyan feltörekvő rendezők esetén, mint Francis Lawrence.

Aki korábban komoly munkát tett le az asztalra a Legenda vagyokkal, és a szokásos fanyalgás(som) ellenére a Futótűz is egészen nézhető mozi volt. Mondom ezt a Kiválasztott (Éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész) megnézése után, aminek már a tizenötödik percében önkénytelenül is az órámra pillantottam, és aztán tovább nézegettem még a karomon lévő időmérő szerkezetet majdnem egy óra hosszat, míg történt valami értékelhető a filmben. Igaz, a korábbi részek során sem voltak elkényeztetve a nézők izgalmas kezdésekkel, de ami itt van, az már túlzás. Aki emlékszik még, a tavaly bemutatott Futótűz arról szólt, hogy a lázadás 75. évfordulóján, a nagy mészárláson volt bajnokok ölik le egymást, hogy aztán a kavarodásban Snow elnök örömére Katniss – magyarul nyílfű – is meghaljon. Végül aztán a lázadás szimbólumává váló, sebesült nyilazó hölgyet a föld alatti 13. körzetbe menekítik, ahol az eljövendő forradalom központja található. Itt Coin (ellen)elnök (a nagyszerű Julianne Moore) és a titokban mindig is forradalmár Plutarch Heavensbee (az idén elhunyt Philip Seymour Hoffman) nagy nehezen meggyőzik arról, hogy most forgasson forradalmi klipeket. Ebben a hosszúra nyúló előjátékban arra is jut bőven idő, hogy tovább taglalják még azt az alapból elfuserált Katniss–Peeta–Gale szerelmi háromszöget is. Katniss idegesítően sokat és modorosan aggódik a Capitolium fogságában maradt Peetáért, aki kényszerből békítő videóüzenetekben próbál gátat vetni a terjedő lázadásnak.

ehezok_viadala

Ha már nyomor meg lázadás, akkor nekem az elejétől furcsa a 19. századi bányászati és fémmegmunkálási technológia mellett jelen lévő sugárhajtóműves repülő és az arénáknál, vagy a tévés közvetítések kapcsán bevetett hipertechnika. Ha ilyeneket tudnak Panemben, nem lenne egyszerűbb gépesíteni a bányákat és megetetni az állampolgárokat? No de ne kanyarodjunk el ilyen messze. Azzal, hogy a történetet levitték a 13. körzet kaptárába, a föld alá, olyan látványos elemeket szorítottak háttérbe, mint a Futótűzben ragyogóan felépített és bemutatott capitoliumi világ Trish Summerwill 1800 elképesztően kinéző jelmezével. Szegény Effie Trinketet (Elizabeth Banks) is megfosztották extravagáns parókáitól és toalettjeitől, így pont ugyanolyan szürke lett, mint ez a fölösleges harmadik rész. Ami csak néhány pillanatra, percre élénkül fel, olyanokra, mint amikor Katniss lenyilaz egy vesszővel két bazi nagy bombázót, vagy amikor az elsötétült Capitoliumba szabadítási akciót indítanak Peetáért. A többi jórészt üresjárat, fölösleges szövegelés lett. Valahogy úgy fordulhatott elő mindez, hogy a rendező, de forgatókönyv készítője és a vágó is tudta, hogy elő kellene venni az ollót (sőt, talán azt is, hogy nincs is értelme ennek a végkifejlet elé iktatott harmadik résznek), de döntött a pénz, és a Kiválasztott 123 percben mégis megszületett. És még valamiféle kasszasiker is lesz belőle, mert az emberek már csak olyanok, hogy ha az első kettőt látták, és valamennyire be is jött nekik, akkor jegyet vesznek a harmadik részre.

ehezok_kivalasztott

No meg aztán majd jövőre a negyedik, befejező opuszra is. Ami talán már le is van forgatva, mint ahogy a Kiválasztott 1. is jórészt kész volt már idén februárban, Philip Seymour Hoffman halálának időpontja legalábbis erre enged következtetni. És ne lepődjünk meg nagyon akkor sem, ha majd a végkifejletnél, ahol Katniss lenyilazza majd a rothadó szájú (hoppá, a Futótűzben a pohárba visszaköpött véres pezsgőt most meg is magyarázzák!) Snow elnököt, jelen lesz majd Philip Seymour Hoffman, azaz Plutarch Heavensbee is. Nem, nem támad fel a színész, csak a jelenetek vannak már rég leforgatva.

Ajánljuk annak,
• akinek van kellő türelme a hosszúra nyúló üresjáratokhoz
• akit érdekelnek Katniss–Peeta–Gale szerelmi háromszögének fejleményei
• aki rosszul aludna, ha a befejezés előtt nem látná a harmadik részt

Nem ajánljuk annak,
• aki a film pársoros összefoglalása után bátran be tud ülni majd a befejező részre
• aki fél óra eseménytelenség után rettenetesen elkezd unatkozni
• aki odáig volt a második rész fantasztikus jelmezeitől, a Capitolium látványvilágától


Az éhezők viadala: A kiválasztott – 1. rész
The Hunger Games: Mockingjay – Part 1
színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm, 123 perc, 2014, rendező: Francis Lawrence, író: Suzanne Collins, forgatókönyvíró: Danny Strong, zeneszerző: James Newton Howard, operatőr: Jo Willems, szereplők: Jennifer Lawrence (Katniss Everdeen), Josh Hutcherson (Peeta Mellark), Liam Hemsworth (Gale Hawthorne), Woody Harrelson (Haymitch Abernathy), Elizabeth Banks (Effie Trinket), Donald Sutherland (Snow elnök), Philip Seymour Hoffman (Plutarch Heavensbee)

Bemutató: 2014.11.20.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.11.20. 08:41 • Címke: moziajánló