a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

A szekusok és a tinédzser fiú egyszeri esete

trafo lead

Gianina Cărbunariu Románia egyik vagy talán a leghíresebb kortárs rendezője, aki előadásaiban és színműveiben mindig a jelennel vagy a közelmúlttal foglalkozik. November 28-án a Trafóban láthattuk a Nyomtatott Nagybetű (Az archívum színrevitele) című legújabb előadását.

A nyitrai Nemzetközi Színházfesztivál felkérésére és a szervezettel koprodukcióban állította színpadra Mugur Călinescu drámáját. Egy személyes drámát, hiszen Mugur Călinescu nem drámaíró, hanem egy 1965-ben született fiú, aki 1981 szeptemberében, 16 éves korában Románia északi részén elhelyezkedő megyeszékhelyen, Botoșaniban lázítónak tartott krétafeliratokat firkált a legkülönbözőbb helyszíneken. A Securitate hatalmas nyomozást indított a demokráciára biztató, éhezés, sorbanállás ellen buzdító feliratok szerzőjének felderítésére. A 65 000 lakosú városból és környékéről több mint 40 000 kézírást vizsgáltak meg, rengeteg embert kérdeztek ki, akik felháborodva tagadták, hogy bármit is tudnának a feliratok készítőjéről.

tipograficmajuscultrafo

A Trafóban november 18-án bemutatott román előadásban először csak a vélt, rémült tanúk (látszólag) és a két securitátés rendőr (valóságosan) nyomoz. Majd a nézőtérről lemegy egy kapucnis alak, és egy kézi projektorral a színtéren belül ide-oda (akár a nézők háta mögé is) vetíti ezeket a feliratokat: „Szabadság! Követeljük az emberi jogok tiszteletben tartását!” – Feliratfelvillanás, rendőri kikérdezés, szabadkozás. „Többet nem viseljük el az igazságtalanságot ebben az országban!” – Mindez egyre gyorsabban és gyorsabban zajlik. Végül már magukon a vélt tanúkon is láthatóak feliratok. Aztán elkapták a fiatal fiút, próbálták rávenni, hogy vallja azt, hogy valamelyik szakszervezet hatása alatt cselekedte ezeket a szörnyű bűntényeket, próbáltak titkos lengyelországi szálakat keresni, de eredménytelenül. A fiatal fiú, önmagához végig hűen csak annyit mondott el, hogy a Szabad Európa Rádiót hallgatta.

A fiút és (elvált) édesanyját, valamint édesapját, akit időközben a Securitate elkezdett beszervezni, folyamatosan megfigyelik, olyannyira, hogy az apát már egy irányított beszélgetésre küldik el csonka családjához, hogy próbáljon kiszedni valamit a fiából. De hiába erősködik, a fiú nem tud semmi újat mondani. A történet legerősebb karaktere. A két titkosszolgálati rendőr pedig nagyon hitelesen teremti meg a hatalom szolgálatában álló szolgák jellemét. Egyrészről magabiztosak, másrészről pedig csak üldözni akarnak egy, sokszor nem is létező ellenséges elemet, és csak azért nem hagyják abba, mert már hatalmas emberi és anyagi erőforrást áldoztak ebbe az ügyletbe és fel kell mutassák az eredményt. Hogy mi az eredmény? Egy megnyomorított kamaszlélek, akivel a barátai nem állnak szóba, aki az egyetemre nem juthat be és aki ezentúl szinte teljesen elszigetelve él, majd pedig 1985-ben meghal leukémiában. Az előadás bemutatja a 2000-es években készült beszélgetést is, amelyet egy román történész indított az akkori tisztekkel, akik a fiatal fiú ügyében nyomoztak. Bár az anya azzal vádolta Securitate embereit, hogy a sugárzást ők okozták, ezt bizonyítani nem lehetett. A szekusok pedig ugyanolyan hányavetin és joviálisan nyilatkoztak a fiúról, mintha ők igazából jót akartak volna és a szerencsétlenséghez semmi közük nem lenne.

tipograficmajuscul

A rendezőnő a román dokumentarista színjátékműfajnak egyik úttörője, számos nemzetközi díj is elismeri ezt. Célja nem a fikció bemutatása, hanem valós dokumentum (jelen esetben a le- és kihallgatási jegyzőkönyvek) szöveghű bemutatása és kontextusba helyezése. Már előzőleg is foglalkozott a besúgottak életével (előző darabja az X milimetri din Y kilometri című előadás, amely egy román költő életét mutatja be főképp az aktáin keresztül). Az előadásban fő szerepet kapott a kivetítő, amelyen néha látni lehetett az éppen idézett dokumentumok projektált képét. Ehhez ütötték később, kihallgatás közben a fiút és édesanyját, majd ezt megfordítva egy hatalmas felfújható matrac vált belőle, amelyen a fiú ugrálva vívja meg haláltusáját. Halála után viszont ő lesz a tiszteket kihallgató történész, Mihail Bumbeș. Mintha nem csak a szövegek tartoznának a ready-made kategóriába, hanem ezek a szerepösszevonások (ahogy a két tiszt is időnként a fiú barátait alakították). Az alakítások pedig ugyanolyan pontosak, realisták (akár a szó sztanyiszlavszkiji értelmében) mintha ott lettünk volna. A hasunk pedig ugyanúgy görcsbe rándult.

tipograficmajuscultrafo

Gianina Cărbunariu/dramAcum: NYOMTATOTT NAGYBETŰ (Az archívum színrevitele)
2014.november 18., Trafó Kortárs Művészetek Háza

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2014.11.26. 12:36 • Címke: színház