a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

75 éves a rocknagyi

tina_turnerKi az az énekesnő, akinek élete során kétszer is sikerült befutnia, aki erőszakos férjét elhagyva bebizonyította, hogy egyedül és pénz nélkül is képes újra eljutni a slágerlisták élére, aki már nagymama volt, amikor karriere csúcsára ért?

Anna Mae Bullock Tennessee államban, Nutbushban született 1939. november 26-án. Szülei különválása után a nagymamája nevelte egészen haláláig. Az ötvenes évek elején St. Louis-ba költözött az anyjához, és sok időt töltött a Club Manhattanben, az R&B helyi „bölcsőjében”. Ott találkozott Ike Turnerrel 1956-ban. Hamarosan ő lett az együttes attrakciója, miután a vezető énekes helyére be kellett ugrania egy lemezfelvételen, és a dal (A Fool in Love, 1960) nagy siker lett. Ekkor Ike megváltoztatta Anna nevét Tina Turnerre és az együttest elnevezték Ike&Tina Turner Revue-nek. 1962-ben összeházasodtak és egy ideig fürödtek a boldogságban és a jólétben, az olyan slágereknek köszönhetően, mint például az azóta is méltán népszerű River Deep Mountain High (1966).



A hetvenes években kapcsolatuk megromlott, annak ellenére, hogy karrierjük töretlenül ívelt felfelé és olyan örökbecsű nóták születtek, mint a Proud Mary és a Nutbush City. Ike alkohol- és drogfüggősége egyre jobban elhatalmasodott, és ez már népszerűségükre is rányomta bélyegét. A felkérések ritkultak, a lemezeladások csökkentek, Ike egyre gyakrabban bántalmazta Tinát. Mikor végül úgy döntött, elhagyja a férjét, szinte a nulláról kellett új életet kezdenie. Bujkálnia kellett, házaknál takarított kisebb fellépései között.

Szólókarriere csak 1983-ban indult be igazán, amikor menedzsere teljes stílusváltást javasolt neki, így áttért a rock ’n’ roll hangzásra. Több zenész barátja is próbálta egyengetni az útját ezekben a nehéz időkben, például Rod Stewart és Mick Jagger. 1982-ben David Bowie segítette hozzá egy lemezszerződéshez a Capitol Records-szal. 1983-ban a Let’s Stay Together bekerült a top 10-be az Európai slágerlistákon és ezután az USA-t is meghódította. A nagy visszatérést a Private Dancer album jelentette 1984-ben.



A nyolcvanas és kilencvenes években számos zenei díjat elnyert, és filmszerepet is vállalt, melynek híres betétdalát is ő énekelte: az 1985-ös Mad Max 3.-ban Csereváros úrnőjét, Entity nénit alakította. 1986-ban megírta önéletrajzát Én, Tina címmel, melyből később filmadaptáció is készült Angela Bassett-tel a főszerepben (What’s Love Got to Do with It?, 1993) A film zenei anyagát természetesen az énekesnő készítette, eredeti változatukban újra felénekelte korai dalait is.  A nyolcvanas évek végén a Simply the Best válogatásalbum még a Private Dancer eladási rekordját is túlszárnyalta.



Tina Turner emblematikus stílusa utánozhatatlan és egyedi. Feltűnően dús parókáinak, mély bársonyos hangjának és energikus színpadi megjelenésének köszönhetően szinte megtestesíti az ősanya (ősnagyanya) archetípust. Emellett kifinomultan elegáns, és korát meghazudtolóan szexi lába mára a védjegyévé vált. Talán nem véletlen, hogy nagyon sok zenész szívesen énekelt vele duettet, többek között David Bowie, Mick Jagger, Bryan Adams, Eros Ramazotti, Paul McCartney, Eric Clapton, Rod Stewart, Barry White és Tom Jones. Igazi zenei csemege a Cherrel énekelt Proud Mary duett Elton John zongorakíséretével.



1995-ben felkérték a Goldeneye című James Bond film betétdalának előadására, 1996-ban megjelent újabb lemeze, a Wildest Dreams, melyből a címadó dalt Barry White-tal énekelték. Újra világkörüli turnéra indult, lankadatlanul és teljes erőbedobással dolgozott, és amihez nyúlt, az arannyá vált. A Guinness Rekordok Könyve szerint Tina Turner adta el a legtöbb koncertjegyet a zenetörténelemben.

Tavaly nyáron (73 évesen) házasságot kötött Erwin Bach német származású zenei producerrel, aki már 25 éve a kedvese. Fekete-zöld esküvői ruháját, melyben úgy néz ki, mintha Hamupipőke tündér keresztanyját abszintba mártották volna, Armani tervezte és a fotók tanulsága szerint Tina az elmúlt húsz évben nem öregedett egy napot sem.

Vajon mi lehet a titka? Talán a nála jóval fiatalabb férje vagy a rendszeres edzés tartja karban? Lehetséges. Ám inkább hajlok arra a feltevésre, hogy az ember akkor tudja így megőrizni életvidámságát és jó formáját, ha azt művelheti, ami a szenvedélye és ezzel sokakat boldoggá is tesz. A boldoggá tett emberek szeretete pedig visszasugárzik rá és elégedettséggel tölti el. Ez a titka Tina Turner harmóniájának. Vegyünk példát róla!

Aknai Zita

• Publikálva: 2014.11.26. 12:56 • Címke: zene, évforduló