a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Fiaként kezelte, aztán lelövette

kirov_leadA Gazda már egy ideje nem nézte jó szemmel a fiatal párttitkár népszerűségének növekedést. Amikor pedig az 1934-es pártkongresszuson legalább akkora tapsot kapott, mint ő, valószínűleg el is döntötte, hogy Kirovnak meg kell halnia. 80 évvel ezelőtt lőtték le Szergej Mironovics Kirovot, aki talán képes lett volna legyőzni Sztálint. Ezért is kellett meghalnia.

Persze, Kirovot sem Kirovnak hívták, hanem más bolsevikokhoz hasonlóan (Dzsugasvili=Sztálin, Trockij=Bronstejn stb.) felvette ezt a nevet. Kosztrikovnak anyakönyvezték 1886-ban az udmurtföldi Urzhumban. Szüleit korán elveszítette, az árvaházból pedig jó emberek adományaiból elvégzi a kazanyi ipari iskolát, mérnök lesz, és a szibériai Tomszkban kap munkát. Itt lép be az Oroszországi Szociáldemokrata Pártba 1904-ben, egy év múlva pedig már Szentpéterváron harcol az 1905-ös forradalomban. Ami miatt börtönbe kerül az ekkor már a párt bolsevik frakcióját erősítő fiatalember. 1906-ban illegális könyvnyomtatásért kap három évet, de alighogy kiengedik, újra lebukik a forradalmi irodalom nyomtatása közben. A Kaukázusba menekül, ahol könnyű felszívódni, itt is éri az 1917 októberi bolsevik puccs. Kirov az asztraháni kerület teljhatalmú ura lesz, majd a Kaukázusban küzd a fehérek seregei ellen. A polgárháború után kapja meg az azerbajdzsáni párttitkárságot, egy egész országrészt irányíthat már és bekerül a legfelsőbb vezetést tömörítő Politikai Bizottságba is.

szergej_kirov
forrás: Wikimedia Commons

Kirov, mint Sztálin feltétlen híve, nem sokat foglalkozik a Gazda egyeduralmi törekvéseivel. Barátjával, a később szintén Sztálin áldozatává váló Ordzsonikidzével együtt hozzák létre tűzzel és vassal Grúziából, Örményországból és Azerbajdzsánból a Kaukázusontúli Szovjet Szövetségi Szocialista Köztársaságot. A jutalom sem marad el, Sztálin fiaként kezeli és egyengeti pályáját: a leningrádi pártszervezet élére helyezi, ahol Kirov meglehetősen nagy népszerűségre tesz szert. Az ellátási zavarokat a Vörös Hadsereg készleteinek szétosztásával mérsékeli, és Sztálinnal ellentétben nem szakad el az emberektől sem, szeret élni, balerina szerelmeiről beszélnek a városban. (Halála után a városi balett megkapja és máig viseli is a Kirov nevet.) Az örökké figyelő Gazda mindezt már nem nézi jó szemmel, maga mellé venné, hogy szemmel tarthassa, de Kirov jelzi, hogy Leningrádban marad. 1934 nyarán még együtt mennek szabadságra, de a XVII. kongresszus, ahol a tapsokból és a szavazatokból is kiderült Kirov népszerűsége (a tisztújításon Kirov 3, Sztálin 292 elutasító szavazatot kapott), megpecsételte a jóképű párttitkár sorsát. Sztálin vélhetően Jagodát, az NKVD akkori irányítóját utasította a merénylet megszervezésére, aki egy Ványa Zaporozsec nevű hadnagynak adhatta tovább a munkát. Ványa pedig Leonyid Nyikolajevben találta meg az alkalmas embert a feladatra. A neurotikus Nyikolajev vöröskatona volt és párttag, de fegyelmi vétségért kizárták a pártból, és ezért annak egyik magas rangú vezetőjén akart bosszút állni. Mondjuk a leningrádi párttitkáron. Fegyvert is kapott Zaporozsectől, de elkapták, még mielőtt Kirov közelébe jutott volna. Aztán Ványa valahogy kihozta a börtönből és Nyikolajev másodszor már nem hibázott. A szmolniji irodájába tartó párttitkár testőrei az első emeleten lemaradtak, Nyikolajev pedig a másodikon egy WC-ből kilépve hátulról nyakon lőtte Kirovot.

szergej_kirov
Emlékműve Szentpéterváron (forrás: Wikimedia Commons)

Természetesen rögtön elkapták és kivertek belőle egy vallomást a nem létező, Zinovjev és Kamenyev által irányított összeesküvésről. December 29-én, miután minden papírt aláírt, agyon is lőtték. Vallomása alapján indult be 1936-ban az első nagy tisztogatás, Zinovjev és Kameneyev mellett 14 régi bolsevik vezetőt lőttek agyon, de családtagjaikon és híveiken, munkatársaikon keresztül  tízezrek estek áldozatul (1935−40 között szovjetellenes tevékenység vádjával a Szovjetunióban összesen 1 980 635 embert tartóztattak le, közülük 688 503 főt kivégeztek.) Kirov ravatalánál természetesen maga Sztálin is őrködött, majd a Kreml falába temették hamvait. Nevét akkoriban városok, gyárak és természetesen utcák ezrei is viselték, a dicsőségből mára a balett mellett egy megye és egy hadihajó-osztály maradt.


Pálffy Lajos

• Publikálva: 2014.12.01. 13:38 • Címke: évforduló, történelem