a rovat írásai

A kegyelemből agyonlőtt aradi ezredes

Igen, a 200 éve született örmény származású Lázár Vilmos nem is volt tábornok, csak az ezredesi rendfokozatot érte el, mégis halálra ítélték és kivégezték. Mivel éppen osztrák tábornoknak, Wallmoden altábornagynak adta meg magát, kegyelemből por és golyó általi halálra ítéltetett, nem akasztották, mint egy köztörvényest.

Milyen is volt ’56 egy vasi, vagy zalai faluban?

Mindenki ismeri 1956 októberének fővárosi eseményeit, arról viszont kevesebb szó esik, hogyan zajlott a forradalom és a hatalomátvétel mondjuk egy kis vasi, vagy zalai faluban. Ahol leginkább a rádiót hallgatva tudtak tájékozódni az emberek. A kérdést egy az adatbázisunkban fellelhető dokumentum segítségével próbáljuk megválaszolni.

Prágáé a Szláv eposz

Prága a jogos tulajdonosa Alfons Mucha Szláv eposz című  festményciklusának, nem a Mucha család, döntött a prágai városi bíróság. A Szláv eposz tulajdonjogát John Mucha, Alfons Muchának, a szecesszió világhírű cseh mesterének unokája 2016-ban vitte bíróság elé.

Zárásig ingyenes a Nemzeti Ige-Idők című tárlata

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretének terhére a november 5-i zárásig ingyenesen tekintheti meg minden látogató a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők című kiállítását, jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Utazás a 19. századba: teljes pompájában tündököl a zugligeti indóház

A Hűvösvölgybe tartó 56-os villamos vonalán még meglévő 19. századi, fából készített megállókhoz hasonló épületet tettek rendbe a Zugligetben. Az 1868-ban átadott zugligeti lóvasútvonal végállomásán 1885-re készült el a ma is látható indóház, amiben még tíz évvel ezelőtt is bérlakások voltak, állapota pedig folyamatosan romlott. Egészen mostanáig.

Seuso kincsei Fehérvárra utaznak

Vidéken először Székesfehérváron lesz látható a teljes Seuso-kincs, a Szent István Király Múzeum lesz ugyanis az október 29-én induló magyarországi vándorkiállítás első állomása.

Újra üvölt a palmürai oroszlán

Helyreállították és vasárnap Damaszkuszban kiállították a híres palmürai oroszlánszobrot, amelyet az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei súlyosan megrongáltak a szíriai romváros első, 2015-ös megszállása alatt.

Érosz a Nagy Háborúban – kiállítás 16-os karikával

Nem kis feladatra vállalkozott a kecskeméti Katona József Múzeum szakembergárdája, amikor eldöntötték, hogy a Nagy Háború centenáriumára összehoznak egy tábori bordélyokat bemutató utazó kiállítást. A háború pillangói főcímmel futó kamaratárlat aztán nem véletlenül nagy népszerűségnek örvendezett eddigi állomáshelyein.

A kastély újra a régi fényében tündököl majd

Mintegy 19 millió lejjel (1,29 milliárd forinttal) támogatja az Európai Regionális Fejlesztési Alap a Kolozs megyei önkormányzat tulajdonában levő válaszúti (Rascruci) Bánffy-kastély felújítását, közölte csütörtökön a romániai Regionális Fejlesztés, Közigazgatás és Európai Források Minisztériuma.

Sissi és Magyarország Kínában

A Magyar Nemzeti Múzeum 2017 júniusában nagyszabású kiállítást nyitott a Sanghaj Múzeumban „Sissi és Magyarország – a magyar arisztokrácia fényűző élete a 17-19. században” címmel, amelyet csaknem 700 000 látogató tekintett meg. A kiállítás most tovább vándorolt: szeptember 27-én Pekingben, a Tiltott városban nyitják meg, ahol a közönség január 3-ig látogathatja – közölte a Nemzeti Múzeum.

Itt a Spintharus davidbowiei!

Hírességekről, többek között Barack Obamáról és feleségéről, Michelle-ről, David Bowie-ról és David Attenborough-ról neveztek el 15 újonnan felfedezett pókfajt, amelyeket a Vermonti Egyetem tudósai és hallgatói azonosítottak.

Művelődés összes cikke »

​Egy fess huszártiszt az Admiralitásban

churchill140 évvel ezelőtt született Sir Winston Leonard Spencer Churchill, az oxfordshire-i Blenheim kastélyban, híres arisztokrata család sarjaként.

A Spencer nevet 1817-ben változtatta egyik őse Spencer-Churchillre annak érdekében, hogy hangsúlyozza John Churchilltől, a spanyol örökösödési háború híres hadvezérétől való származását. Maga Sir Winston amellett, hogy pályafutását katonatisztként kezdte, később pedig kiemelkedő képességű államférfinek, szónoknak és stratégának bizonyult, rendkívül termékeny író is volt, 1953-ban az irodalmi Nobel-díjat is megkapta. Politikusi pályafutása, kitartása a második világháború alatt, a jaltai és potsdami egyezmények megkötésében játszott szerepe, híres beszédei ma is közismertek; feledésbe merült ifjúkora és sokoldalú tehetsége azonban érdemes arra, hogy újra felelevenítsük.

churchill
1895-ben

Oly sok szabálytalan tehetséghez hasonlóan, az iskolában kifejezetten rossz tanuló volt. Édesapjával alig, édesanyjával is ritkán találkoztak, bensőséges kapcsolat szinte csak dajkájához fűzte. Katonai karrierje a szigoráról ismert Harrow iskolában kezdődött, ahová büntetésül került a tanulási lazaságok miatt. Itt azonban hamarosan csatlakozott a Harrow Lövészhadtesthez, illetve az iskola vívóbajnoka lett. 1895-ben alhadnagyi rangban a Királynő 4-es Huszárezredéhez vezényelték, ő azonban háborús övezetekbe kérte magát, részben, hogy szerény alhadnagyi keresetét haditudósítóként egészítse ki, részben mert – a rossz nyelvek szerint – nehezen viselte a kaszárnyabeli absztinenciát.

A frontvonalban az alkohol mellett életre szóló katonai, hadászati, morális, sőt kulturális élményekhez is jutott. Ezekben az években meghatározó volt az Indiában töltött időszak. Nemcsak azért, mert itt vált elsőrangú lovaspóló-játékossá; de ebben az időszakban találkozott számára meghatározó olvasmányélményekkel is. Winwood Reade Az ember vértanúsága című művének hatására végleg kiteljesedett ateizmusa, Charles Darwin A fajok eredete és Edward Gibbon A Római Birodalom hanyatlása és bukása olvasása után pedig megerősödött benne az a nézet, hogy az emberi élet küzdelem a létezésért, amelyben a legalkalmasabbak maradnak életben.

chorchill1912
1912-ben

1897-ben, amikor az afgán-pakisztáni határvidéken zajló konfliktusokba beavatkozott a brit hadsereg, Churchill maga kérte idevezénylését. Malakandban egy alkalommal járőrszolgálat során tűzharcba keveredtek; egy tiszttársát pedig szeme láttára koncolták fel. Ez az eset maradandó tapasztalatokra tanította az emberi kegyetlenségről és bosszúállásról. A malakandi hadjáratról szóló tudósítása és visszaemlékezése haditudósítói sikert hozott számára: a The Daily Telegraph hasábonként öt fonttal honorálta írását. Részt vett még 1898-ban a szudáni hadjáratban; 1899-ben a második búr háborúban, a hadszínterekről írott tudósításai meghozták számára azt az ismertséget és népszerűséget, amelynek révén politikai karrierje elindulhatott. Politikusként kezdetben a konzervatív párt képviselője volt, de 1904-ben már a liberálisok soraiban ült, ahol a szabad kereskedelem mellett harcolhatott, valamint jelentős szerepe volt a minimálbért bevezető törvény elfogadtatásában. További politikai karrierje, szerepe a szövetségesek győzelmében többé-kevésbé közismert…

churchill
A Führerbunker romjain

churchill
A győzelem napján (1945. május 8.)

Az azonban a nyilvánosság előtt jórészt rejtve maradt, hogy tehetséges festő is volt, aki – igaz ugyan, hogy álnéven – mintegy 750 festményt alkotott. Első kiállítását Charles Morin néven 1921-ben rendezték a tekintélyes Galerie Druet-ben. Hugh Casson, a Királyi Művészeti Akadémia elnökének szavai szerint Churchill „jelentős tehetséggel megáldott amatőr, aki, ha ideje engedte volna, a legtöbb hivatásossal is felvehette volna a versenyt… különösen, ami a színek használatát illeti.” Tevékenysége elismeréséül 1948-ban a Rendkívüli Tiszteletbeli Akadémikus címet kapott.

Kapcsolata az alkohollal annál ismertebb. Indiai és dél-afrikai szolgálata idején vált szokásává, hogy a fertőző betegségek megelőzésére ivóvizéhez egy kevés whiskyt adott. Mégsem volt alkoholista: állítólag egy alkalommal, 1936-ban fogadást kötött, hogy egy évig nem iszik töményet, amit meg is nyert.



Az irodalmi Nobel-díjat személyes hangú történelmi-politikai memoárjáért kapta, de még fiatalon egy regényt is írt Savrola címmel, amely magyarul is megjelent. Bár fikcióról van szó, a regény bizonyos részleteiben kötődik valós eseményekhez, személyekhez, családjának történetéhez is.

1953-ban, 78 évesen súlyos agyvérzést szenvedett. Ezt eltitkolták a sajtó és a parlament elől, úgy tájékoztatva őket, hogy a miniszterelnök kimerültség miatt kényszerült pihenésre. Vidéki házába vonult vissza a lábadozás idejére. Az agyvérzés károsította beszélőképességét, egy ideig járni sem tudott. Kiváló fizikai kondícióját és állóképességét mutatja, hogy felépülése a korához és a betegség súlyosságához képest nagyon gyorsan megtörtént és gyakorlatilag teljes volt, amit bizonyított, amikor októberben a konzervatív párt konferenciáján mondott beszéddel visszatért a közéletbe. Elhatározta, amennyiben a beszédet nem tudja megtartani, lemond a miniszterelnökségről, azonban minden nehézség nélkül teljesítette a feladatot.

1955-ben környezete nyomásának engedve maga is elismerte, hogy fizikai és szellemi állapota már nem teszi lehetővé számára a miniszterelnöki tisztség betöltését. Később több kisebb agyvérzésen esett át, s egyre súlyosabbá vált depressziója. Az utolsó időkben több csapás is érte: Sarah lánya alkoholista lett, Diana öngyilkos. 1965. január 12-én egy minden addiginál súlyosabb agyvérzés érte, mely után 12 nappal hunyt el.

Vass Johanna

• Publikálva: 2014.12.01. 16:30 • Címke: évforduló, irodalom, történelem