a rovat írásai

East az Arénában

Több mint négy évtizeddel ezelőtt indult életművét átívelő, története legnagyobb szabású koncertjére készül az East együttes. A hazai progresszív rockszíntér kiemelkedő formációja október 23-án, a nemzeti ünnepen lép fel a Budapest Sportarénában számos vendéggel.

Michael Nyman az Erkelben

Michael Nyman zenéi szólalnak meg a budapesti Erkel Színházban november 6-án a Michael Nyman Band közreműködésével.

Meghalt Aradszky László

Elhunyt Aradszky László táncdalénekes. A hatvanas évek egyik legnagyobb sztárelőadója vasárnap este halt meg, életének 83. évében, közölte a család hétfőn.

Karmesterverseny Kobajasi Kenicsiróval

Az Erkel Színházban kezdődik a Solti György világhírű karmesterről elnevezett Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny kedden a Filharmónia Magyarország szervezésében, a vendégkarmester az 1974-es karmesterverseny győztese, Kobajasi Kenicsiró lesz.

Pisztolyok dőltek Marilyn Mansonra

Rádőlt a díszlet egy része Marilyn Manson amerikai sztárra szombati New York-i koncertjén, a 48 éves zenészt kórházba szállították, a koncertet félbehagyták.

Új lemez és koncert: 55 éves az Omega!

Volt egyszer egy Vadkelet címmel új lemezzel és december 28-án a Papp László Budapest Sportarénában koncerttel ünnepli 55. születésnapját az Omega együttes. A csapat szombaton első koncertjük helyszínén, az egykori Várklubban idézte fel a múltat és beszélt a jelenről.

A fél Pink Floyd újra Pompejiben

A világpremierrel egy időben, csütörtöktől látható a magyarországi mozikban a Live At Pompeii, David Gilmour, a Pink Floyd egykori legendás gitáros-énekese koncertfilmje. A zenész tavaly csaknem fél évszázad után lépett fel újra a pompeji amfiteátrumban.

Parádés évadnyitót tart az Opera

Az Andrássy úti évadnyitánnyal, szabadtéri előadásokkal és divatbemutatóval, az Erkel Színházban pedig hangversennyel kezdődik szombaton a Magyar Állami Operaház 2017/18-as budapesti évada.

Új U2 album a láthatáron!

Ízelítőül bemutatta új albuma egyik számát, a The Blackout című dalt a U2.

Brünnhilde megsérült, egy férfi bújt a jelmezébe

Megsérült a Bayreuthi Ünnepi Játékok záróelőadásán Catherine Foster. Az operaénekesnő a második felvonásra már nem tudott visszatérni, a színpad széléről énekelte tovább Brünnhildét. Szerepét a rendezőasszisztens, ráadásul egy férfi vette át Az istenek alkonyában.

Lord 45

A jubileumi Aréna-koncertje után új, 45 című lemezét mutatja be csütörtökön a Lord zenekar a Budapest Parkban.

Zene összes cikke »

​A Glenn Miller-rejtély

miller_leadGlenn Miller dzsesszzenész, zenekarvezető repülője 1944. december 15-én eltűnt a csillagok végtelenjében.

Felsőbb parancsra, az általános repülési tilalmat megszegve, a gép a magasba emelkedett. A La Manche csatornát átszelve indult a brit partoktól Párizsba. Hideg volt, párás, borult idő. A gyakorlott pilóta rövid rutinrepülésre készült. A repülő útra kelt, a légi irányító még egy darabig figyelte, ahogy rendben távolodik, és a fejét csóválta: van, akinek mindent szabad. Sztárok! De nem szólt egy szót sem, katona volt, parancsot teljesített. A fedélzeten, többek között, az utóbbi hónapokban feltűnően lefogyott, rosszkedvű, feszült Glenn Miller ült. Párizsi koncertjére utazott, hogy a kontinensen harcoló szövetséges katonákba lelket öntsön, buzdítsa őket. A gép felszállt és sosem szállt le. Glenn Miller, az amerikai sztár eltűnt a ködben.

glen_miller
Egyenruhában...

Mindez 1944. december 15-én történt. A keresés és a találgatás azonnal megindult: lelőtték a gépet a németek? Egy bombázó keltette légörvénybe kerültek és a tengerbe zuhantak? A németek elfogták őket, hogy rombolják az amerikaiak harci morálját? Hogy mi az igazság? Azóta sem derült ki. A roncsok nem kerültek elő, harci cselekményre vagy balesetre utaló nyomok nem voltak.

Glenn Miller 14 éves korában kezdett zenélni az iskolai tánczenekarban. Első hangszerét, egy harsonát, akkori munkaadójától, a helyi hentestől kapta. Nem sokkal később annyira magával ragadta a zene és a zenélés, hogy megszökve otthonról, iskoláit félbehagyva zenélni kezdett egy wyoming-i kisváros zenekarában. Később a colorado-i egyetem folytatta tanulmányait és az egyetem zenekarában játszott. Aztán az egyetemet is otthagyta, és Los Angeles-be utazott, hogy zenészként vállaljon munkát.

glenn_miller
...és hangszerével

A következő években, 1920-1930 között, többek között olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Max Fisher, Ben Pollack, Red Nicholson, Benny Goodman. Végül megalapítja az önálló, az 1930-as évek második felének legnépszerűbb zenekarát, a Glenn Miller Orchestrát, amivel először lépi át lemezeladásban az egymilliós álomhatárt. Legnépszerűbb és legismertebb dalai az In The Mood, a String of Pearls, Moonlight Serenade és a Chattanooga Choo Choo.

A második világháború idején, pályája csúcsán, önként belép az amerikai hadseregbe, mert úgy érzi, ezzel szolgálhatja hazáját. Több önkéntes zenésztársával együtt megalapítják az Egyesült Államok Légierejének Zenekarát és eleinte az USA-ban, később Európában is szórakoztatják a harcokban megfáradt katonákat.



A Glenn Miller-rejtély elválaszthatatlan a zenész mítoszától. Tehetsége, tudása a legnagyobbak közé emelte, de igazi legendát eltűnése csinált belőle. 1983-ban tovább mélyült a titok! Testvére, Herb újabb lehetséges magyarázattal állt elő. Szerinte Glenn gépe rendben leszállt Párizsban, ahová valójában a folyamatos cigarettázástól súlyos tüdőrákban szenvedő férfi magát gyógyíttatni, sietősen érkezett. Néhány nappal később azonban a kórházban meghalt. A katonai propaganda pedig úgy vélte, a rejtélyes körülmények között, nyomtalanul eltűnt sztár ikonikus alakja kevésbé árt a harcoló alakulatok, de a hátországban élők hangulatának is, mint a profán, kórházi ágyon érkező halál.

Sok a találgatás és kevés a valós tény. Glenn Miller váratlan és nyom nélküli eltűnését még avval is összefüggésbe hozták, hogy állítólag szabadkőműves volt.

Akár így, akár úgy, Glenn Miller, korának egyik legnépszerűbb zenésze 1944. december 15-én felszállt, és elnyelte a világhír – hiszen akit sem földön, sem égen, sem a vízben nem találnak, ám zenéje máig köztünk vibrál, bizonyára csatlakozott azokhoz a halhatatlanokhoz, akiknek távozása számtalan kérdést vet fel, mert a közönség számára elfogadhatatlan, felfoghatatlan.

Jenei Gabriella

• Publikálva: 2014.12.16. 10:12 • Címke: évforduló