a rovat írásai

Ismét indul a Héttorony Fesztivál

Száz művész, kilenc kiállítás, 16 koncert, táncház, filmvetítések és irodalmi programok is várják a Héttorony Fesztivál közönségét november 9. és 20. között Budapesten, Csíkszeredán, Kolozsváron, Szigetváron, Bécsben, Makón, Zalaegerszegen, Pakson és Siófokon.

Kós Károly Ankarában

Kós Károly-kiállítás nyílt csütörtökön a török fővárosban található Ankara Egyetemen az ankarai magyar nagykövetségnek az 1956-os forradalom és szabadságharc közeledő emléknapja alkalmából rendezett háromnapos eseménysorozata keretében.

Böcklin és a Halottak szigete

Arnold Böcklin festményét, a Halottak szigetét hosszú éveken, évtizedeken át használták illusztrációként a gimnáziumi irodalom tankönyvekben. És még ama szerény méretben, csapnivaló kivitelben is hatott a kép, hangulata alá kerülhetett a könyvet csak felületesen átlapozó, az irodalomra és a képzőművészetekre immunis fiatal is. A 190 éve született Böcklin képének hatása alól nem vonhatja ki csak úgy magát az ember.

Lesz Art Capital és Vajda Lajos-kiállítás is

Jövőre már júniusban elindul Szentendrén az Art Capital kortárs képzőművészeti fesztivál; a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) által szervezett programsorozat több mint harminc helyszínen kínál majd kiállításokat.

Születésnapi kiállítás a grafika nagyasszonyának

Még senki nem járta be a magyar grafikában azt a pályaívet, amit Maurer Dóra, méltatta a Munkácsy- és Kossuth-díjas képzőművészt Révész Emese kurátor a Nyomhagyás – Nyomtatás című  kiállítás sajtóbemutatóján csütörtökön, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen. A péntektől látogatható tárlat csaknem száz művet vonultat fel a 80. születésnapját ünneplő képzőművész 1955-1980 közötti grafikai életművéből.

Aj Vej-vej elárasztja New Yorkot

A bevándorlás, a határok és a menekültválság témájára reflektálnak Aj Vej-vej kínai konceptuális művész New York mintegy 300 helyszínén kihelyezett installációi és egyéb munkái, amelyeket csütörtöktől február 11-ig kereshetnek fel az érdeklődők.

Boldogasszonyok Kassán

Csütörtökön nyílik meg az első tárlat a kassai Rovás művészeti csoport új székházában, amely a Kárpát-haza Galéria Boldogasszony-vándorkiállításával debütál, tájékoztatta az MTI-t Kovács Ágnes, a Rovás Akadémia igazgatója.

Egy Leonardo kalapács alatt!

Árverésre kerül Leonardo da Vinci utolsó, magántulajdonban lévő festménye, a Salvator Mundi (Világmegváltó) című kép 100 millió dollár körüli áron cserélhet gazdát, jelentette be kedden New Yorkban a Christie's aukciósház.

Pokoli aranykor vagy mocskos idők

Pokoli aranykor címmel nyílik kiállítás pénteken a fővárosi Kieselbach Galériában a nyolcvanas évek magyar underground koncertplakátjaiból. A tárlatot egy vaskos kötet kíséri, amely a plakátok mellett hiánypótló módon bemutatja a kor és a színtér fontos szereplőit.

Mert a szépség pihenteti az ember szívét

Klisza János kárpátaljai grafikusművész, építész alkotásaiból nyílik kiállítás kedden a budapesti Forrás Galériában, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-haza Galéria sorozatának keretében.

A magyar fotográfia élő klasszikusa a Nemzeti Galériában

Korniss Péter öt évtizedes fotográfusi munkásságát tekinti át Folyamatos emlékezet címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) péntektől látható kiállítása.

Művészet összes cikke »

Alan Sonfist és a land art kezdetei a Szépművészeti kamarakiállításán

szepmuveszeti_logo

Alan Sonfist Időtájkép címmel a land art (környezeti művészet) legismertebb alkotóját és az irányzat kezdeteit mutatja be a Szépművészeti Múzeum csütörtökön megnyílt kamarakiállítása.

Sonfist mára emblematikussá vált, Time Landscape (Időtájkép) című munkájával New York szívébe álmodta újra a terület gyarmatosítás előtti élővilágát egy apró őspark formájában. A land art egyik legismertebb alkotásának 2015-ben ünneplik ötvenedik születésnapját, ennek a jubileumnak a Szépművészeti Múzeum kamaratárlata állít először emléket a művész első közép-európai bemutatkozásával. Ebből az alkalomból Alan Sonfist előadást is tartott – mondta el a csütörtöki megnyitón Orosz Márton kurátor. Sonfist munkái mellett a kiállítás rendezői távoli előképként Camille Corot Fészeklesők című festményét helyezték el utalva arra, hogy a barbizoni realista munkája, csakúgy, mint a kortárs amerikai művész alkotásai a természethez kötődő emlékekből táplálkoznak.

feszeklesok corot
Camille Corot Fészeklesők (forrás: europeana.eu)

Alan Sonfist művészete a land art költőibb vonulatába illeszkedik, társaival ellentétben nem buldózerrel hoz létre tájidegen formációkat, ehelyett ökológiai alapú társadalomkritikát megfogalmazó alkotásaival új totalitás elérésére törekszik  emlékeztetett a kurátor. Orosz Márton elmondása szerint az első környezeti művek az 1960-as években a művészet piaci termékké válása ellenében születtek, az alkotások múzeumok és galériák helyett nehezen megközelíthető helyszíneken nyerték el formájukat.

alansonfist
Sonfist egyik munkája (forrás: szepmuveszeti.hu)

Alan Sonfist New York északkeleti részén, Bronxban született, egy ősi tölgyfaerdő szomszédságában, az erről készített fotósorozata, a helyi növényvilág spóráit tartalmazó üvegtartályokkal együtt a Szépművészetiben is látható. A művész célja, hogy a következő nemzedék ne csak megismerje az őseit körülvevő egykori környezetet, de képes is legyen élettere természetes mikroklímájának visszaállítására  hangsúlyozta Orosz Márton. A kiállítást megnyitó Kepes András újságíró a Nazca-vonalak és egyéb ősi természeti alkotások, valamint a mai land art művek közötti hasonlóságokra hívta fel a figyelmet, emlékeztetve azonban arra is, hogy az archaikus munkák valószínűleg spirituális céllal, a mai alkotások azonban művészi és morális elgondolásból születtek.

sonfist
Sonfist fotói az ősi tölgyfaerdőből. További fotók itt.

A 21. század művésze a természetet ipari eszközökkel pusztító világban már magát a természetet állítja a középpontba, Sonfistre pedig erősen hatott a korszak ipari fejlődése, de optimizmusa is, miszerint a művész képes átalakítani korának gondolkodását  hangsúlyozta Kepes András, hozzátéve: a környezeti tragédiák egyre inkább sürgetnek, hogy megértsük ezeknek a műveknek az aktualitását. Az Alan Sonfist több ikonikus munkáját is bemutató kamarakiállítás 2015. február 15-ig látható a múzeum 1800 utáni gyűjteményében.

MTI

• Publikálva: 2014.12.18. 14:36 • Címke: szépművészeti múzeum, kiállítás