a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Milyen előadást nézzünk utoljára 2014-ben?

Egy kis színházi válogatás

Német Színház lead

Vígjátékokkal, zenés előadásokkal, különleges szilveszteri programokkal várják a közönséget szerdán, az év utolsó napján a budapesti színházak. A Vígszínházban A revizor, a Madách Színházban a Mary Poppins, a Budapesti Operettszínházban a Csókos asszony, a Centrál Színházban pedig a Függöny fel! című előadás szerepel a műsoron.

Ezeket a darabokat szilveszterkor két alkalommal játsszák: a legtöbb színházban délutáni előadással is várják a nézőket. A Vígszínházban A revizor című vígjátékot Bodó Viktor rendezésében 17 óra 30 perckor és 21 órakor láthatja a közönség. Az előadások végén tombolasorsolást rendeznek, a nézők színházjegyeket és bérleteket nyerhetnek, a fődíj pedig egy exkluzív vacsora a színház igazgatójával, Eszenyi Enikővel. A Pesti Színházban 16 és 20 órakor a Sógornők című komédiát tűzik műsorra, Michel Tremblay kortárs kanadai drámaíró művét Parti Nagy Lajos átiratában játsszák. A Madách Színházban varázslatokkal teli előadást láthat a közönség szilveszterkor: a Mary Poppins című musicalt adják elő délután 15 és este 19 órakor.

marypoppins

A Centrál Színházban szilveszterkor ugyancsak két alkalommal látható a Függöny fel! című komédia, Michael Frayn színházban játszódó darabja. A Játékszín Ken Ludwig bohózatával, a december közepén Szirtes Tamás rendezésében bemutatott Primadonnák című produkcióval várja a nézőket délután és este. A Katona József Színházban az év utolsó napján este A nyaralás című, Mohácsi János rendezte Goldoni-darabot játsszák, a Kamrában pedig délután 16 órától az Operabeavató sorozat szilveszteri különkiadására, A denevér elemzésére várják a közönséget. A Katonában A nyaralás szünetében, a Kamrában pedig az Operabeavató különkiadása után készülhetünk koccintással az estére.

onodi eszter nyaralas
Ónodi Eszter a Nyaralásban (forrás: Katona József Színház honlapja)

A Radnóti Színházban este az Anatol és a nők című Arthur Schnitzler-darab látható, az előadás előtt pedig Ráhangoló címmel közönségtalálkozót tartanak Bálint András rendezővel. Az Örkény Színház műsorán délután és este Feydeau A hülyéje című darabja, Mácsai Pál rendezése szerepel. A Belvárosi Színházban az Orlai Produkció Amadeus című előadását láthatja a közönség, az Átrium Film-Színházban pedig 23 óra 45 perckor kezdődik az Alföldi Róbert rendezte Az Őrült Nők Ketrece című musical különleges szilveszteri előadása. A Thália Színház nagyszínpadán délután és este A férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás? című produkciót játssza Csányi Sándor. Az Arizona Stúdióban a Mr. és Mrs. című darab, az Új Stúdióban délután Bernard Slade Jövőre, veled, ugyanitt című vígjátéka, este pedig a darab folytatása, a Jövőre, veled, ugyanitt II. látható.

atrium orult nok ketrece
Koccintsunk a Madárkákkal az Őrült nők ketrecéből! (forrás: Átrium FilmSzínház, fotó: Mészáros Csaba)


A Karinthy Színházban Nóti Károly, Fényes Szabolcs és Szenes Iván Nyitott ablak című műve, míg a Rózsavölgyi Szalonban Bernard Slade Válótársak című darabja várja szilveszter délután és este a tartalmas kikapcsolódásra vágyókat. A Vámpírok bálja című musicalt láthatja a közönség a Magyar Színházban, az Újszínházban A toll című, nemrég bemutatott kortárs darab, a RaM Colosseumban pedig az ExperiDance szilveszteri gálaműsora várja a közönséget délután és este. Szilveszterkor a Magyar Állami Operaházban a hagyományokhoz híven A denevér látható két alkalommal. A január 1-jei újévi koncerten új magyar művekkel és Beethoven IX. szimfóniájával várják a közönséget, a karmester az Opera főzeneigazgatója, Halász Péter lesz.

denevér
A denevér (forrás: Magyar Állami Operaház)

Zerkovitz Béla és Szilágyi László Csókos asszony című operettje látható az év utolsó napján 15 és 19 órakor a Budapesti Operettszínházban, ahol az esti előadást követően ünnepi vacsorára invitálják a nézőket, és meglepetés produkciókkal, hajnalig tartó zenével, műsorral várják a közönséget. Január 1-jén, csütörtökön este rendhagyó Nemzeti újévi gálával indul a 2015-ös év a színház sztárjaival és a nemzeti társintézmények művészeivel és produkcióival. Fellépnek a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett művészei, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso kamarazenekara. Operettslágerek, Lehár Ferenc, Kálmán Imre és Johann Strauss művei mellett klasszikus-, pop- és népzene, opera-, operett- és musicalrészletek, valamint táncprodukciók láthatók. A szilveszteri különleges programok mellett egyes színházakban vacsorával, a legtöbb előadáson pedig pezsgővel, üdítővel, aprósüteménnyel várják azokat, akik színházban töltik a szilveszter estét.

MTI

• Publikálva: 2014.12.30. 18:43