​A halál csendje a levegőből fotózva

efg1914 logo

Már csak az ünnepélyes gyászzene hiányzik a Bundesarchiv Filmarchiv által az EFG honlapján is elérhetővé tett, 1918 tavaszán Flandriában készített légifelvételei alól.

A Lys folyó környéke az első világháború kezdete óta harctér, a térségben szinte minden háborús évben indul egy-egy nagyobb offenzíva. Itt zajlik a három nagy ypres-i csata és az utolsó nagy német támadás a Kaiserschlacht (Császár csatája) egyik offenzívája is 1918 áprilisától. Itt vetik be először a németek a harci gázt 1915. április 11-én, és itt zajlik le szinte napra pontosan három évvel később az a gáztámadás, melynek megvakult brit áldozatairól készült a világháború egyik legmegrázóbb fotója.

Azonban mindez a német felderítőgép operatőrének felvételein nem látszik, nincs szinte semmi mozgás a vidéken, egy gőzhajó és a szétlőtt kastély mellett vonuló lovasszázad kivételével alig mozdul valami. Úgy látszik, éppen szünetel a harc, mintha elvonultak volna innen a katonák, hátrahagyva a sok ezer bombatölcsért, a találatoktól, a légnyomástól lerepült tetejű házakat, a flamand gótika templomainak csontvázait. De nem mentek el, hiszen még csak az utolsó nagy offenzíva elején vagyunk, láthatóan tavasz van. A német hadvezetés az USA 1917-es belépése után kényszerhelyzetben volt. Tudták, hogy tengeralattjáróikkal nem képesek az amerikai csapatok áthajózásának megakadályozására, ezért még azok megérkezése előtt olyan csapást akartak mérni a nyugaton harcoló brit és francia hadseregekre, hogy az antant hajlandó legyen a béketárgyalások megkezdésére. Ehhez az utolsó nagy támadáshoz az orosz front összeomlása miatt felszabadult erőkkel biztosították a létszámfölényt és egy új harcászati elemet, rohamcsapatokat is alkalmaztak. Ezek a válogatott osztagok könnyű fegyverzettel egy-egy helyen áttörték az első vonalakat, majd a brit és francia parancsnokságokat, raktárbázisokat támadták többnyire sikerrel, de óriási saját veszteségekkel. A Császár csatája öt nagyobb támadásból állt, az Ypres környéki offenzíva április elején indult. A Georgette fedőnevet kapta és a britek utánpótlásához nélkülözhetetlen Calais, Boulogne és Dunkerque kikötők elfoglalása volt a hadvezetés által kitűzött feladat. A Georgette végül nem érte el célját, de a britek által a III. ypres-i csatában bevett város melletti magaslatok (például a Kemmel hegy – 165 méter) iszonyatos véráldozatok árán a németek kezébe kerültek. Az április 25-én a Kemmel ellen induló döntő roham előtt a németek gázlövedékekkel is támadták a briteket felváltó franciák által védett dombot, amire a tüzérség mellett majdnem 100 német repülő 700 bombát is ledobott. Kemmel így a németeké lett, az ellentámadást is visszaverték, de ők sem tudtak tovább nyomulni a kikötők felé. Így aztán szinte háborítatlanul szállhattak partra az amerikai csapatok, 1918 áprilisában 120 ezer, júliusra már egymillió katonájuk volt az öreg kontinensen.

1vh_bundesarchiv
A filmért kattintson


Kemmel hegyét is egy amerikai és egy brit hadosztály foglalta vissza 1918 augusztusának végén, a német erők kiszorultak a térségből. Hogy mit hagytak maguk után, arról a légifelvételekből összevágott majdnem nyolc perces anyag figyelmes tanulmányozása is lehet némi fogalmunk. A Georgette vázlatos térképével induló film (45 másodpercig nézhetjük!) második snittjéből kiderül, hogy egy duplaszárnyú, könnyű gépről filmezett az operatőr váltogatva az oldalakat. Dadizeels/Dadizele felett repülve csak romokat és vízzel telt bombatölcséreket láthatott a kamera, de 2:28-nál a vasútállomáson ott van egy szerelvény füstölgő gőzmozdonnyal. Kortryk/Kortrijk – amit a felirat szerint az ellenséges repülők gyújtottak fel – felett repülve egy fehér füsttel égő gyárépület körül talán embereket is lehet már látni. Wervik/Wervicq szélén egy pilóták számára készített, levegőből látható hatalmas vöröskereszt jelzi a kórházat, ennek ellenére romosak a környező épületek és a mező is tele van gránát- és bombatölcsérekkel. 6:51-nél feltűnik a Lys folyó is, amin éppen egy kisebb gőzhajó halad – az egyetlen mozgó valami a tájban egészen 7:23-ig, amikor egy romos kastély mellett az úton vonuló lovas alakulatot láthatunk egy szemvillanásnyi ideig.

Pálffy Lajos 

• Publikálva: 2015.01.13. 08:55 • Címke: digitalizálás, efg1914, történelem, első világháború 100