a rovat írásai

Bánsági Ildikó 70

Október 19-én hetvenéves Bánsági Ildikó Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Nemzet Művésze.

Megáldották a musicalt

Megáldotta a Vatikán a Sixtus-kápolnáról és Michelangelóról szóló, Sting zenéjére épülő musicalt, amelynek premierjét március 15-én tartják Rómában.A zenét Michelangelo Buonarroti (1475-1564) freskói inspirálták.

Ötven éves lett a Hair

Ötven éve, 1967. október 17-én mutatták be a New York-i off-Broadway egyik kis színházában a Hair című musicalt, a hippikorszak kultuszművét, amelynek filmváltozatát 1979-ben Milos Forman készítette el. A Hair a hippikultúra és a vietnami háború elleni tiltakozás talán legismertebb alkotása, egy korszak lenyomata, amelynek dalait milliók fújják kívülről.

Hangemberek az Újszínházban

A magyar szinkron indulásáról, a szinkronszakma, a színpadi és a filmvilág nagyságairól is megemlékezik az Újszínház Hangemberek című új darabja, mondta Csernák János színművész az M1 aktuális csatornán.

Bormámor Hamvas művei alapján Szentendrén

Bormámor címmel borkóstolóval egybekötött modern zenés játékot mutatnak be Szentendrén Hamvas Béla művei alapján.

Szilágyi Tibor 75

Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, rendező, kiváló művész augusztus 28-án töli be a hetvenötödik életévét.

Elhunyt Lórán Lenke

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő, a hírt a család közölte az MTI-vel.

Új Bánk bán a Nemzetiben

Megkezdődött az évad a budapesti Nemzeti Színházban, amely az idén ünnepli fennállásának 180. és jelenlegi épülete megnyitásának 15. évfordulóját.

Básti Juli kerek szülinapja

Augusztus 10-én ünnepli 60. születésnapját Básti Juli Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő. A színészlegenda Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa Jászai-díjas színésznő leánya Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Nagybátyja Zolnay Pál filmrendező volt.

Színház 10 éve a viszáki pajtában

Tízéves a Kaszás Attila Pajta Színház, amely az őrségi Viszákon hétfőtől egy héten át várja az érdeklődőket. Különleges hangulatú, kulturális élményekben gazdag lesz az idei, tizedik, jubileumi évad a Szarvas József színművész által életre hívott Kaszás Attila Pajta Színházban (KAPSZ), olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Meghalt Schubert Éva

Nyolcvanhat éves korában elhunyt Schubert Éva Kossuth-díjas színész, érdemes művész, közölte a Főpolgármesteri Hivatal az MTI-vel. Családja tájékoztatása szerint a színésznőt hosszú szenvedés után kedden érte a halál.

Színház összes cikke »

Robert Wilson világhírű rendező előadást tart a Vígszínházban

lead1914

Robert Wilson világhírű amerikai művész előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról április 25-én a Vígszínházban, ahol 1914 című produkcióját is újra láthatja a közönség.

A neves színházi rendező, képzőművész, aki világszerte lenyűgözi rendezéseivel a közönséget, először tart előadást Magyarországon – hangsúlyozzák a Vígszínház MTI-hez eljuttatott közleményében. A magyar közönség októberben láthatta a Vígszínházban Robert Wilson rendezésében az 1914 című történelmi revüt, amely három színház a prágai Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház  koprodukciójában készült. Az előadást tavaly tavasszal mutatták be Prágában, és azóta is sikerrel játsszák Európa színpadain. Prága, Budapest, Linz, Pozsony és Belgrád után további meghívásokat kapott a produkció, így februárban Franciaországban, a reims-i nemzetközi színházi fesztiválon, majd Németországban, Karlsruhéban mutatják be.


Az előadás trailere

Az 1914 című előadást április 23-24-25-én láthatja újra a közönség a Vígszínházban. A cseh irodalom ikonikus regénye, a Svejk - Egy derék katona kalandjai a világháborúban és Karl Kraus Az emberiség végnapjai című háborúellenes műve alapján született produkcióban a szlovák és cseh színészek mellett Eszenyi Enikő, a Vígszínház művésze az egyetlen magyar szereplő. „A Robert Wilson rendezővel való közös munka közelebb hozott minket egymáshoz, és egymás színházi filozófiájára, kultúrájára is nyitottabbak lettünk. Ennek a kapcsolatnak a legszebb bizonyítéka, hogy Robert Wilson, Balog Zoltán miniszter úr és jómagam meghívására április 25-én ellátogat a Vígbe, és délután 14 óra 30 perckor előadást tart rendezői világáról, művészi pályájáról”  idézi a közlemény Eszenyi Enikőt.

1914 robert wilson
Forrás: vigszinhaz.hu

Mint írják, a világhírű rendező és alkotóművész egy közel három órás előadásban vezeti be a hallgatóságot különleges esztétikai univerzumába: szakmai karrierjének több száz emlékét mutatja majd be, és ezzel egy intim, bizalmas önarcképet is ad alkotómunkájáról”. Az előadásban Robert Wilson legfontosabb rendezései is szóba kerülnek, köztük A süket pillantása (Deafman Glance), az A Letter for Queen Victoria, az Einstein a parton (Einstein on the Beach)  amelyet a zeneszerző Philip Glass-szal készített , továbbá a The CIVIL warS és a The Black Rider. Robert Wilson vígszínházi előadását szinkrontolmácsolással követhetik a nézők, akik a végén kérdéseket is feltehetnek, így dialógus alakulhat ki az érdeklődők és a művész között. Az előadásra a diákok, diákigazolvány felmutatásával kedvezményes – 1000 forintos  áron vásárolhatnak jegyet. Robert Wilson színházi pályafutását gyerekszínészként kezdte, majd építészeti, belsőépítészeti és festészeti tanulmányok mellett szellemileg visszamaradott gyerekekkel, gyerekszínházzal, gesztuskutatással foglalkozott. Ismereteit és tapasztalatait rendezéseiben is kamatoztatja, amelyekben a mozgás, a díszlet, a jelmez, a zene, a hang és a fény egységére törekszik. Rendszeresen együtt dolgozik a világ élvonalbeli képzőművészeivel, zeneszerzőivel, színházi alkotóival, több előadása is színháztörténeti jelentőségűvé vált. A múlt évben például a The Old Women című zenés előadásban Mihail Barisnyikovval és Willem Dafoe-val dolgozott együtt, továbbá Lady Gagával, akiről videó portrékat készített és állított ki Londonban, valamint a párizsi a Louvre-ban - áll a közleményben.

További részletek az előadásról itt.

MTI

• Publikálva: 2015.01.12. 11:18 • Címke: hír