a rovat írásai

Hazakerült Berény Róbert egyik elveszettnek hitt főműve

Mintegy kilenc évtized után visszakerült Magyarországra Berény Róbert festőművész egyik elveszettnek hitt főműve, az Alvó nő fekete vázával című festmény, amelyet a Virág Judit Galéria bocsát aukcióra december 13-án.

Két kézzel festett öt pengőért, tál ételért, sörért

Scheiber Hugó nem volt válogatós, szeretett enni és inni, ugyanakkor mindig kifogástalanul öltözött. Szájában az elmaradhatatlan szivarral járta a buja pesti éjszakát, nem volt jó otthon a lánytestvéreivel és anyjával megosztott szobakonyhában. A Kieselbach Galéria jóvoltából nézhetjük meg száz jól megválogatott munkáját.

Isten, a hit és a hagyomány ereje a jól végzett munka örömével

Mi lenne velünk Somogyi Győző nélkül?! Furcsa lehet első látásra ez a megállapítás, de ha végignézzük a 72 éves művész életét és munkásságát, bizony hamar kiderül, hogy közel járunk az igazsághoz. És óhatatlanul megfogalmazódik bennünk a következő kérdés: miért kellett egy hatvanas évektől alkotó művésznek fél évszázadot várnia, hogy a közönséggel együtt egy helyen láthassa művészetének, életművének legszebb darabjait.

Kortárs képalkotó technológiák a Capa Központban

A Google Glass, az Oculus Rift, a Layar, az Xbox Kinect és számos egyéb, a kiterjesztett, illetve a virtuális valóságot alkalmazó eszköz és program próbálható ki a Kép és képtelenség című interaktív kiállításon hétfőtől a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

​Tíz megváltatlan Goya Arnulf Rainertől

No persze, nem gyerekes bosszúkról, unaloműzésképpen elkövetett irkafirkákról van itt szó, a pusztítás, pusztulás után a művész szándékai szerint új életre kelnek ezek a művek.
A 85 éves Arnulf Rainer előtt tiszteleg kamarakiállításával a Magyar Nemzeti Galéria. Rainer, aki első alkotásait még Ausztria szövetséges megszállása (1945-55) alatt hozta létre, töretlen életerővel firkálja össze a saját és mások portréit, régi nagy mesterek alkotásait.

Turning Points – A huszadik század fordulópontjai a Nemzeti Galériában

Tizenhat ország huszonhat alkotója vagy művészcsoportja elemzi a 20. század történelmét a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) és az Európai Uniós Nemzetek Kulturális Intézeteinek Egyesülete (EUNIC) péntektől látogatható, Fordulópontok/Turning Points című kiállításán.

Extrateatralitás precíz fotókon

Erwin Olaf talán már Magyarországon is híres: Vermeer-díjas fotós, aki hatalmas stúdiójában divatfotókat, beállított gigantikus képeket készít, nemrégiben a holland eurós pénzérméket tervezte meg. A debreceni MODEM-ben október 25-én nyílt a fotóiból kiállítás, a megnyitóra pedig holland nagykövet és a fotóművész is eljött.

Rembrandt és protestáns polgár arany évszázada a Szépművészetiben

A protestáns etika, a szorgalom és hozzáértés, a puritán életvitel van ott a holland arany évszázad mögött, amikor lakosságát 60 százalékban városokban, kikötőkben tudó állam a tengerek és a kereskedelem ura volt.

​Munkácsy, Paál László és Rippl-Rónai Kínában

November 4-től nagyszabású kiállításon ismerheti meg a kínai közönség a magyar művészet 19-20. századi klasszikusait a Munkácsy és kora. Magyar művészet a 19–20. század fordulóján című kiállításon, a sanghaji China Art Múzeumban.

​Művészteremtő vakbélgyulladás

Cézanne, Matisse, Picasso. Ez elkezdte, az továbbvitte, amaz beteljesítette. Mármint a képzőművészet modernizálását – egyesek szerint. Cézanne sokat kínlódott a festéssel, Matisse a végén botra szerelt krétával rajzolt a falra, Picasso zseni volt. Cézanne magányosan dolgozott, Matisse pedig végig rivalizált Picassóval. 1906-ban Gertrude Stein révén ismerkedtek meg, aki ügyesen mindkettőtől vásárolt, és Matisse 60 évvel ezelőtti haláláig tartott a verseny.

Lechner Ödön-konferencia

Lechner Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából nemzetközi konferenciát szerveznek az Iparművészeti Múzeumban.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló