a rovat írásai

Goya összes portréja egy helyen

Francisco Goya portréfestészetének szentelt tárlat nyílik a héten a londoni National Galleryben, amely a szigetország elmúlt fél évszázadának legnagyobb Eugene Delacroix-tárlatával és egy Caravaggio-alkotásokat felvonultató kiállítással is várja jövőre a látogatókat.

Újraéledőben a műkereskedelem?

Kádár Béla életművét tekintve rekordáron, 90 millió forintért kelt el a Beszélgetők a szabadban című nagyméretű olajkép a Virág Judit Galéria jubileumi árverésén, amelyen Gordon Zsuzsa színésznő hagyatéka mellett egy régóta lappangó Berény-kép is gazdára talált hétfő este Budapesten.

​Kákonyi Csilla különös, látomásos világa

Kákonyi Csilla képeit nézegetem a körút hangos magányában, különleges látomásos világát, egy sajátos mitológiát, amiben ott van valahol az elbizonytalanodott ember világbéli hányódása. Mint ahogy a síkok és a terek alakulnak a képein, úgy lett útvesztő ez a világ. A Forrás Galériában nézhetjük meg a Marosvásárhelyen alkotó művész válogatott képeit.

A szépség és a nyugalom áradása

Az emberiség történetének messze nagyobbik felében a képzőművészetek és a szakralitás elválaszthatatlanok voltak egymástól. Európa pedig ma sem értelmezhető, ha megfelejtkezünk kezdeti századairól, ugyanakkor az már egy külön történet, ahogy Botticelli Madonnáitól eljutottunk mondjuk Bacon üvöltő pápájáig.

Forrai Ferenc Formavárosa

Izgalmas és összetéveszthetetlen kiállításokkal jelentkezik évről évre Forrai Ferenc a Design Hét keretében. Korábbi kiállításai alapján már kialakult egy látogatói csoport, amely várja az új attrakciót, hiszen megszerette Forrai látásmódját, s a módszerét, amellyel életre hajtogatja a papírt.

Otthon a Design Héten

Az átalakult, felgyorsult, technológiával áthatott világban az újra felfedezett és központi szerepet kapó otthont állítja fókuszba az idei Design Hét Budapest rendezvénysorozat, amely szeptember 25. és október 4. között számos helyszínen és több száz programmal várja a formatervezés, az innováció, a kortárs tárgy- és vizuális kultúra iránt fogékony közönséget Budapesten.

Elhunyt Telek Balázs fotóművész

Telek Balázst, a Balogh Rudolf-díjas alkotót 41 éves korában, szerdán érte a halál – tudatta a Magyar Fotóművészek Szövetsége.

Több mint árverés

Berény Róbert több mint száz évnyi lappangás után előkerült Monacói tengerpart című képe, valamint Gordon Zsuzsa színésznő hagyatéka is szerepel a Virág Judit Galéria jubileumi, 50. árverésén október 5-én a Kongresszusi Központban.

​Elvarázsolt bérházudvar művészek árnyaival

Hogy a József utca nem csak a párosával járó rendőrök és a piti bűnözők terepe, arra a Kulturális Örökség Napjainak vasárnapi etapján is rájöhettünk, amikor megnyitotta kapuit a 37-es számú, szép homlokzatú bérház.

Főszerepben a Medikai Vénusz

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításának emblematikus darabja Vénusz, a 18. századi, életnagyságú anatómiai modell. 2015. október 2-től néhány hétig különleges találkozásnak lehetünk tanúi: több más alkotás mellett a múzeumba érkezik a gyönyörű modell 21. századi rokona, Drozdik Orsolya „Medikai Vénusza” is.

A galériák hétvégéje jön

Tizenhat kortárs kereskedelmi galéria és egy központi helyszín várja az érdeklődőket tárlatvezetésekkel és csoportos túrákkal a hétvégén a Gallery Weekend Budapest elnevezésű rendezvényen.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló