a rovat írásai

Új Picasso-festmények már létező Picasso-festmények alatt

Picasso több korai festménye is újabb képeket rejt - állapították meg a barcelonai egyetem kutatói, akik röntgen- és infrasugaras vizsgálatoknak vetették alá a helyi Picasso-múzeum gyűjteményének hat alkotását.

Gendzsi herceg nyomában

A középkori Japán legfőbb krónikája egy különleges regény a „fénylő hercegről”, amely folyamatosan jelen van a japán kultúrában, sőt, mint a kiállításon kiderül, a magyarban is fel-felbukkan.

Volt Picassónk, Van Goghunk és Cézanne-unk is rendesen

Három Picasso, három Van Gogh, hat Cézanne, hat Manet, hét Renoir, két Gauguin és 11 Courbet – 1913-ban ebből a páratlan gyűjteményből ajánlott fel megvételre Nemes Marcell az államnak, de a vásárlás elmaradt, a képek padig szétszóródtak a nagyvilágban.

Kiállítás a Saul fia szereplőinek portréiból

Nemes Jeles László Saul fia című filmű, Oscar-díjra nevezett filmjének szereplőiről készített portrékat a forgatás szüneteiben Hermann Ildi, ebből az anyagból látható kiállítás HátraArc címmel vasárnaptól a Kortárs Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

​Magyar, akire még odafigyelt a világ

Nyolcvan éves lenne Makovecz Imre, az utolsó magyar, aki révén építészetben is felkerültünk a térképre. S miközben még állami szinten is megemlékezünk róla, legalább 50 kész terve, köztük életművének koronája, a krisztinavárosi Szent Mihály templom van még bedobozolva, portól, nedvességtől hosszú távon megóvva.

​Jelentések és feljelentések az év kiállításán

Egy kiállítás erejéig visszatérni látszik a korábbi Ernst Múzeum: a fotográfia mellett most olyan műfajok, határterületek is megjelennek tereiben, amire mostanában nem volt példa. Mozgókép, szöveg, hang, szobor és installáció: három művész, Esterházy Marcell, Forgács Péter és Gerhes Gábor friss munkáit láthatjuk az év kiállításának beharangozott eseményen.

Ahogy a Nap járt, úgy lépett egyik vásznától a másikhoz

Persze, hogy Claude Monet-ról lesz szó, aki soha nem látott fanatizmussal képes volt csaknem száz képet festeni a Westminsterről, vagy 250-et a saját kezűleg épített kert tavirózsáiról. Mindettől függetlenül azért lett híres, mert a tárgyak térbeli viszonylatai helyett azok színei, az azok keltette benyomások, impressziók érdekelték.

Színes falak a városban

Összesen tizenhárom budapesti falfelületre kerültek Magyarországot bemutató művészi festmények az idei Színes város Budapest fesztivál keretében  hangzott el a programot záró csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatón.

​Nádler Istvánnal ünnepel a negyedszázados galéria

Negyedszázados lett Budapest egyik első magángalériája, a Várfok. Az évfordulót kísérő egész éves programsorozat kiemelkedő eseménye Nádler István kiállítása.

Újranyit a párizsi Rodin Múzeum

Három évig tartó teljes körű felújítás után csütörtökön újra megnyitja kapuit a párizsi Rodin Múzeum. A 16 millió euróba (öt milliárd forintba) kerülő munkálatok költségének felét a múzeum önerőből teremtette elő.

A kurátor esszéje és El Kazovszkij utazásai

A maga nemében páratlan kiállítást rakott össze a nyolc éve elhunyt El Kazovszkij műveiből a Magyar Nemzeti Galéria. Egy valóságos labirintust, amiből igazán nincs kiút, mint ahogyan El Kazovszkij sem tudott megszabadulni a neki rendelt testtől. Pedig erősen próbált, és eme próbálkozások gyűjteménye (is) művészete.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló