a rovat írásai

Újragondolt Czóbel-életmű méltó körülmények között

Halálának negyvenedik évfordulójára megújult Czóbel Béla szentendrei múzeuma. Jó hír az is, hogy a Templom téri intézmény csak első volt a sorban, a város az összes kis múzeumát megújítják majd.

Világhírű fotók és a monarchia stílusa a Műcsarnokban

Steve McCurry-fotókiállítás, Fotóművészeti Nemzeti Szalon, természetművészeti tárlat és a monarchia utolsó évtizedeinek művészetét áttekintő kiállítás is szerepel a Műcsarnok idei programjában.

Wahorn Forever

Első alkalommal rendeznek nagyszabású retrospektív kiállítást Budapesten Wahorn András képzőművész műveiből. A kedden este megnyílt Wahorn Forever című tárlatok az 1960-as évektől 2015-ig tartó időszak munkásságát ölelik fel a B55 Galériában és a MissionArt Galériában Budapesten.

​Filmen a nagy műkincslopás – megtartották a kölcsönképeket

Dokumentumfilm-sorozat készül az 1915-ös San Franciscó-i Világkiállítás után eltűnt magyar műalkotások sorsáról. A Vombat Produkció és Barki Gergely művészettörténész azoknak a képeknek ered a nyomába, amiket az amerikaiak nem adtak vissza a Panama-Pacific International Exposition után. Amelyre 76 magyar festő, 44 grafikus és 12 szobrász ötszáz műalkotását utaztatták el az Egyesült Államokba.

​Festő, akinek két világháború is szétszórta képeit

A 40 éve halott Czóbel Bélának mindkét nagy világégés elől mindenét otthagyva menekülnie kellett, és amikor véget ért az öldöklés, tulajdonának, képeinek hűlt helyét találta. De sosem csüggedt el, talán ezért is élhetett meg olyan szép kort. Életkedve pedig ott van a vásznain, színeiben, mindenütt.

​Orosz avantgárd minden erényével és hibájával

Jekatyerinburgból érkezetek orosz avantgárd festmények a Nemzeti Galériába, abból a városból, ahol a bolsevikok lemészárolták a cári családot. A múlt szisztematikus eltörléséhez a művészet forradalmasítása is nagyban hozzájárult, Lunacsarszkij közoktatási népbiztos különös figyelmet fordított erre a területre. Nem mindig figyeltek viszont a forradalmi művészek arra, hogy mind esztétikailag, mind pedig tárgyi valóságukban maradandó értéket alkossanak.

​A másvilágképen dolgozó magyar szobrász

Régi adósságát fizette meg a szakma Samu Géza Vigadóbeli kiállításával. A 25 éve halott szobrász így is a legnagyobbak között van, de hát rövid az emberi emlékezet, újra és újra elő kell venni különleges fáit, hogy elgondolkodjunk a szépségen, és azon is, hogy mennyi, de mennyi mindent hoztunk magunkkal múltunkból.

Fétis a múzeumban

A fétis témájára épülnek a Magyar Nemzeti Galéria idei első Múzeum+ tematikus estjének programjai: csütörtökön többek között divatbemutatót rendeznek a most futó El Kazovszkij-kiállításban, előadást tart Szegedi Kata divattervező és Lakatos Márk stylist, de lesz talizmánkészítés, táncbemutató, valamint beszélgetés a modern plakátművészetről is.

„A fejed a kés pengéjéhez lesz hasonlatos”

Ötven éve, 1966. január 11-én halt meg Alberto Giacometti svájci szobrász és grafikus, a 20. századi szobrászat egyik kiemelkedő mestere. A mutató ember című életnagyságú alkotása 2015-ben rekordáron, 141 millió dollárért cserélt gazdát, szobor soha ilyen drágán még nem kelt el.

Tér, idő és fénydinamika: Schöffer újra itthon

A műcsarnok őszi-téli kiállításainak központi eleme Nicolas Schöffer retrospektív tárlata, amely bemutatja a kinetikus szobrászat magyar származású atyjának szinte teljes munkásságát. A most együtt látható 80 alkotás jövőre Liége-be kerül, ahol Schöffernek önálló múzeuma lesz.

Picasso, Modigliani és az orosz avantgárd jövőre a Nemzeti Galériában

Többek között orosz avantgárd, Picasso-, Modigliani- és Ország Lili-kiállítások nyílnak jövőre a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), melynek a Szépművészeti Múzeummal újraegyesített anyaga jelentős külföldi múzeumokban is bemutatkozhat – mondta el az intézményt vezető Baán László.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló