a rovat írásai

Vasarely, a tervezőgrafikus

Victor Vasarely születésének 110. évfordulója alkalmából nyílik grafikai kiállítás csütörtökön a Pécsi Galériában.

A gyönyör visszhangja

Ef Zámbó István legújabb alkotásaiból látható kiállítás A gyönyör visszhangja címmel péntektől a szentendrei Ferenczy Múzeumban.

Vászon a földre és jöhet a festék!

Hatvan éve, 1956. augusztus 11-én halt meg Jackson Pollock amerikai festőművész, az absztrakt expresszionizmus kiemelkedő alakja.

Sztárfotós a Kék Túrán: Burger Barna nagy útja

Keresett magának egy jó bakancsot, és 2013. májusában elindult a nagy útra Burger Barna fotográfus, aki elért szinte mindent, amit ebben a szakmában lehet. Míg tehette, 18 hónap alatt az Országos Kéktúra kitaposott ösvényeit követve bejárta Magyarországot, és persze magával vitte fényképezőgépét is. Most mi is megnézhetjük az eredményt a Budapest Project Galériában, néhány számra a Puskin mozitól.

A földi pokol elől menekülő Hieronymus Bosch

Ötszáz éve halott Hieronymus Bosch, akinek nevét 7 millió találattal már az első négy betű, a „hier” beírása után kidobja a legnagyobb kereső. És azt is minden róla szóló írásban olvashatjuk, hogy életművét nem tudjuk igazán hova helyezni, nem volt különös festészetének nagyon előzménye, de nem voltak igazán neves követői sem, csak néhány hamisítója. Hogy ki volt igazán a Gyönyörök kertjének, vagy az Utolsó ítéletnek a festője, azt ebből az írásból sem fogják megtudni, de talán közelebb jutunk a titokhoz.

Betyárjáték az Őrségben

Különleges zenés produkcióval készül Ferenczi György és a Rackajam a Hétrét „köztiválra”: augusztus 19-én a filmjeleneteket, koncertet, tánc- és árnyjátékot, balladákat ötvöző „élő rock 'n' roll filmet” mutatnak be Őriszentpéteren, a Malom Udvarban.

Fiedler-képekkel bővült a Nemzeti Múzeum kiállítása

Fiedler Ferenc négy képével bővült csütörtökön a Magyar Nemzeti Múzeum Rejt/Jel/Képek '56 – A forradalom titkos művészete című időszaki kiállítása.

Picasso és Modigliani augusztus végéig látható

A Picasso-kiállítás meghosszabbításával a 20. század festészetének két jelentős alkotója, Picasso és Modigliani művészetét átfogóan bemutató két jelentős kiállítás látható egy időben augusztus 28-ig a Magyar Nemzeti Galériában.

Ágak – Hármas kiállítás a Műcsarnokban

A természetművészet magyar és nemzetközi alkotói mellett Szervátiusz Jenő és Tibor, illetve Ázbej Sándor és Kristóf életművét vizsgálja Ágak címmel a Műcsarnok szerdától látogatható kiállítás-együttese.

Szeptemberben újra Zsidó Kulturális Fesztiválon

Ortodox zsinagógák kapui is megnyílnak az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon, amelynek programját szeptember 4. és 11. között a klezmer, a jazz, a szving és a rockzenei koncertek mellett táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások és gasztronómiai programok is színesítik a főváros több helyszínén.

A szabadság szigete a MODEM-ben

A szabadság szigete címmel nyílik nagyszabású tárlat a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) a modern és kortárs magyar képzőművészet legjavából.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló