a rovat írásai

Ágak – Hármas kiállítás a Műcsarnokban

A természetművészet magyar és nemzetközi alkotói mellett Szervátiusz Jenő és Tibor, illetve Ázbej Sándor és Kristóf életművét vizsgálja Ágak címmel a Műcsarnok szerdától látogatható kiállítás-együttese.

Szeptemberben újra Zsidó Kulturális Fesztiválon

Ortodox zsinagógák kapui is megnyílnak az idei Zsidó Kulturális Fesztiválon, amelynek programját szeptember 4. és 11. között a klezmer, a jazz, a szving és a rockzenei koncertek mellett táncelőadások, felolvasóestek, kiállítások és gasztronómiai programok is színesítik a főváros több helyszínén.

A szabadság szigete a MODEM-ben

A szabadság szigete címmel nyílik nagyszabású tárlat a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) a modern és kortárs magyar képzőművészet legjavából.

Témája és műterme is a természet

Most már bizonyos, ha az ember a hagyományos értelemben vett tájképeket akar látni, akkor azokat rendre a Forrás Galériában keresse, mégpedig annak kárpátaljai festőket bemutató kiállításain. A Forrásba Erfán Ferenc után megérkezett most Soltész István is, aki ugyan építésznek tanult, de a körzőt és a vonalzót nagyon hamar ecsetre cserélte.

Nemzetközi Szimmetria Fesztivált tartanak Bécsben

Nemzetközi Szimmetria Fesztivált tartanak Bécsben, a hétfőn kezdődő programsorozat részeként a bécsi Collegium Hungaricumban kiállítást és koncerteket is szerveznek.

Több mint 680 program az Ördögkatlanon

Több mint 680 programot kínál várhatóan 50 ezer látogatónak a kilencedik Ördögkatlan Fesztivál, amelynek augusztus 2. és 6. között ad otthont a dél-baranyai Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és az idén csatlakozó Villánykövesd.

Augusztusban újra Hétrétország

Hétrétország címmel augusztus 12-én megkezdődik az Őrség legnagyobb kulturális rendezvénye. A tíz napon át tartó, köztiválnak nevezett programsorozaton ötven udvarház várja nyitott kapukkal a vendégeket, Őriszentpéteren, a „bázison” pedig koncerteket, művészeti programokat, színházi előadásokat, filmvetítéseket tartanak.

A jövő meglepően jó zenéje – Best of diploma 2016

A fiatalság frissesség, bátorság, nyers őszinteség, és még sok minden, ami mi, a többség nem vagyunk. És ez hol nyilvánulna meg hatványozottabban, mint a Képzőművészeti Egyetemen, ahol a jövendő művészeti elitet képzik. Ahol az új vezetéssel sok minden változik, nagy reményekkel érkeztünk mi is a végzősök legjobbjainak kiállítására.

Albán és koszovói kortárs művészet a Lumúban

Mások mellett Anri Sala, Adrian Paci és Sislej Xhafa; összesen huszonöt alkotó, illetve csoport munkáin keresztül térképezi fel a kortárs Albánia és Koszovó képzőművészetét A bálna, amely tengeralattjáró volt címmel a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) péntektől látható kiállítása.

Elárverezik Dawid Bowie műgyűjteményét

Elárverezi novemberben a januárban elhunyt David Bowie műgyűjteményét a Sotheby's, a több mint 400 darabos kollekciót először ismerhetik meg a néhai brit zenész rajongói és a műgyűjtők.

​Koszorús költő a képkereskedésben

A Kieselbach Galéria valójában jóval több, mint egy képkereskedés: névadó-tulajdonosa olyan nívós kulturális produktumokat helyez elénk meglehetős rendszerességgel, amire pályatársai ritkán képesek. Egyfajta kultúrmissziót teljesít, hiányt pótol, gondoljunk csak Batthyány Gyula, vagy Scheiber Hugó mára már szinte ismeretlen életművének újrafelfedezésére. Most több száz sárga rózsával és Hantai Simon félszáz munkájával Juhász Ferenctől vesznek „élő búcsút”.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló