a rovat írásai

Ház a földön, a felhők felett

„A Makoveczről” tudni lehetett már korábban is, de első épületét, éppen a nem is annyira megkapó sárospataki művelődési házat én csak a nyolcvanas években láttam. Döbbenetes élmény volt a szocializmus vasbeton-sivataga után. És aztán a kápolna az alma materemben, a két angyallal, nem Berlin, hanem most Győr felett. Kápolna a padláson, művház a reménytelenségben, és most, halála után egy minden eddigieknél teljesebb kiállítás a végre kinyitó Vigadóban. Teljességre törekvő tárlat a teljes egészében bemutathatatlanról. Mert oly hatalmas és annyira nagy magasságokban van.

Gallery Weekend Budapest – Kortárs művészeti hétvége szeptemberben

Tizennégy kortárs művészeti galéria tizenhat helyszínen várja a látogatókat rendhagyó, ingyenes programokkal, tárlatvezetésekkel, előadásokkal, performanszokkal az első Gallery Weekend Budapest fesztiválon (GWB) szeptember 13-án és 14-én.

105 évesen, a halálig ecsettel a kézben

2009 nyárutóján különleges kiállítással rukkolt elő a Magyar Nemzeti Galéria. Egy 100 éves, a magyar képzőművészet meghatározó alkotójának számító festő 2004 és 2009 között készült műveit állították ki. Így tisztelegtek Lossonczy Tamás előtt, aki hosszú pályafutása alatt legalább ezer olajképpel és 15 ezer grafikával gazdagította az országot és a világot.

Graffitifestés és kiállítás a PP Centerben

Magyarország több mint 30 vezető graffitise és képzőművésze vasárnapig festi meg a Szentendrei úti PP Center 130 méter hosszú, 2,5 méter magas betonkerítését Budapesten. A street art akcióban résztvevő alkotók képzőművészeti munkáiból pedig vasárnap nyílik kiállítás ugyanott, a Partizán Műterem és Galéria kiállítócsarnokában.

A flitterek és strasszok királya

Talán ő ismerte legjobban a budapesti, vagy inkább buja pesti éjszakát. Igen, Vogel Ericről van szó, aki hosszú és tartalmas lete folyamán 400 előadás jelmezeit, díszleteit, színpadképét alkotta meg, de a legendás mulatóhelyeknek is dolgozott. Most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglatóipari Múzeum (MVKM) emlékezik alakjára egy kiállítással.

Pénteken kezdődik a Zempléni Fesztivál

Komoly- és népzenei koncertek, színházi előadások, irodalmi és táncestek, kiállítások, gasztronómiai programok színesítik az idei Zempléni Fesztivált, amely pénteken kezdődik Sárospatakon.

Henri Cartier-Bresson 1964-es kiállítása

A fotóművész első magyarországi kiállítása.

Művészet a tavon

Csónakázás közben műalkotásokat nézegetni. 800 négyzetméternyi stégen hűsölni a Városligeti Csónakázó Tó felett arab, közép-európai és magyar képzőművészek munkái között. Esténként irodalmi beszélgetéseket és koncerteket hallgatni a tóparton. Mindez lehetséges augusztus 7. és 20. között a Városligetben, a műjégpálya szomszédságában.

Különleges animációk a Műcsarnok előtti „betontévén”

Megszületett a Műcsarnok lépcsőjén június óta álló pixelbeton épület éjszakai hasznosítására meghirdetett animációs pályázat eredménye; péntektől több mint egy hónapig esténként hét kisfilmet láthat a közönség.

Hazatértek Zórád józsefvárosi elvágyódásai

Pozsony és Eger után a Józsefvárosban kötött ki a 10 éve elment Zórád Ernő műveiből Egy legénylakás ablakából címmel összeállított kiállítás. Aki nem ismerné a világhálón fellelhetetlen grafikát, egy ifjú uracsot ábrázol, amint kitekint szobája ablakán, ahol az előtérben tartózkodó pózban, de kíváncsi tekintettel egy hölgyemény ücsörög. Odakinn pedig a legendás Tabán.

Tudást őrző főpapok vagy korunk szerencsétlenjei

55 éves, fest és a sokszorosított grafika minden műfajában alkot, performer, könyvet illusztrál, díszletet tervez és tévézik, zenél és főiskolai tanszékvezető. Ezt mind el lehet mondani Szurcsik Józsefről, de talán elég csak azokról a szögletes, tömbszerű fejekről, a messzire tekintő furcsán keskeny arcokról beszélni, mindjárt tudja mindenki, hogy kiről van szó. Most az Óbudai Kulturális Központban lehet megnézni néhány, nagyobb méretű festményét.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló