a rovat írásai

​Restaurálják a Feszty-körképet

Restaurálják Feszty Árpád A magyarok bejövetele című körképét az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, a látogatók előtt zajló munkálatok előreláthatólag augusztusig tartanak.

Nem csak a Martinász, hanem Bartók és a hollóházi korpusz is

A száz éve született Somogyi Józseffel úgy voltam, látván Martinász című szobrát valamelyik tankönyvemben, hogy nem érdekel, mint ahogyan a szocialista realizmus megannyi, egykor agyondicsért alkotása sem. Aztán találkoztam Somogyi József más köztéri alkotásaival is, és módosult a véleményem. A kerek évforduló kapcsán most a Vigadóban nyílt kiállítása Kisfaludi-Strobl tanítványának.

Kezdődik a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét

Szerdán kezdődik és vasárnapig tart a komáromi Monostori Erődben a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlét, melyen 140 filmet mutatnak be és számos neves underground, etno- és jazzegyüttes lép fel.

​Picasso-nyár Budapesten

Húsz év után valóban impozáns Picasso-kiállítással csábítják a művészettörténet egyik legtermékenyebb alkotójának rajongóit a Nemzeti Galériába. Picasso vagy 200 ezer aláírt munkát hagyott maga után, ezekből most legalább 100 vár ránk a Várban, köztük ötven olyan nagyméretű festmény, ami díszére válna bármilyen gyűjteménynek. Ez lesz tehát az idei nyár nagy turistacsalogató attrakciója, nézzük hát meg gyorsan még a szezon előtt!

​II. Budapesti Fotóutca Fesztivál a Nagymező utcában

Április 22-24. között ismét változatos és ingyenes programokkal várja a fotográfia iránt érdeklődőket a Fotóutca Fesztivál: tárlatvezetések, workshopok, vetítések, jelmezes fotografálás, fényfestés, koncertek reggeltől estig.

​Czencz János: Aktfestő egy régi világból

Egy letűnt kor neves festőjének életművéből kapunk ízelítőt a Duna Palotában. A lassan hat évtizede elhunyt Czencz János gyermekkora a boldog békeévekben, ifjúsága a Nagy Háború és a forradalmak zűrzavarában pergett le, érett férfiként, befutott festőként és családapaként menekült a másik háború poklából, hogy aztán a Duna partján, Bátán leljen otthonra. Itt kiteljesedő festészetének legszebb alkotásait április végéig nézhetjük meg a Zrínyi utcában.

Picasso portéi a National Portrait Gallery-ben

Pablo Picasso és a régi mesterek portréinak kapcsolatára, valamint a spanyol művész karikatúrák iránti rajongására helyezi egyebek között a hangsúlyt a National Portrait Gallery ősszel nyíló nagyszabású tárlata, amelyet a barcelonai Museu Picasso szakembereinek együttműködésével állított össze a londoni arcképcsarnok.

​Dinamikus mikrokozmosz

Megérkezett Pécsről Gyarmathy Tihamér centenáriumi tárlata a Vigadóba. A „legkövetkezetesebb absztrakt” festő Pécsről indult, de élete a pesti Damjanich utca 44-hez kötődik. Itt készült alkotásainak legjava. A nyolcvanas évek közepéig készített művekből való válogatás mellett a legendás műteremről is képet kaphatunk.

​Steve McCurry és a távoli tekintetek

Még néhány nap, és leszedik Steve McCurry fotóit a Műcsarnokban, még elmehet az, aki több tízezer kilométerre élő emberek tekintetére kíváncsi. Mert Steve McCurryt, bárki bármit is mond, a tekintetek érdeklik. És persze a történetek, amik tetten érhetően, vagy éppen elrejtve ott vannak a távoli tekintetekben.

Paul Klee-kiállítás a párizsi Pompidou Központban

Az irónia és a szatíra a meghatározó eleme a Paul Klee (1879-1940) munkáiból szerdán a párizsi Pompidou Központban nyílt kiállításnak.

Herr Kollázs, Frottázs és Csurgatás

Százhuszonöt éve, 1891. április 2-án született Max Ernst német festő és grafikus, a szürrealizmus egyik legnagyobb hatású alakja.

Művészet összes cikke »

Abramović családja

Marina Abramović videoinstallációjáról

abramovicleadMarina Abramović a performanszművészet szupersztárja. Már ha ilyen címkéket használhatunk az élő művészet nagyjaira.

A szerb származású Abramović performanszaival az erőszakra, a történelem és a politika kegyetlenségeire hívta fel a figyelmet úgy, hogy közben nézőinek – a performanszok résztvevőinek – komfortzónáját feszegette, és több akciójában saját testi épségét is kockáztatta.

Az április 22-ig a Műcsarnokban látható videóinstalláció laoszi tartozkodása idején készült. Az üresség nyolc leckéje happy enddel című ötcsatornás videóinstalláció a laoszi kisgyermekek katonásdi játékát mutatja be. Az ismertető szerint a performanszművész azt vette észre a környezetében játszó gyermekeken, hogy mennyire élethűen játsszák el a harci helyzeteket, mennyire betartják azok játékszabályait és dramaturgiáját. Van tárgyalási rész, kivégzés, harc, túszul ejtés. Az első részben az öt képernyő békés vízesést, fát és egy csendes faházat mutat. Majd a második részen már feltűnnek a katonának öltözött gyerekek. Később, a kvázi-kegyetlensége miatt szinte nézhetetlen részben, egymást végzik ki. Itt a kegyetlenség érzetét nem a kivégzés utánzása, hanem a gyermekek játékának komolysága kelti. Hasonlóan megrázó rész, amelyben egy kislány székre állva egy népdalt énekel, miközben a többi képernyőn szimultán látható, amint alvó gyermekfejeket piros fény pásztáz.

Abramovic
Marina Abramović Az üresség nyolc leckéje happy enddel (Forrás: mucsarnok.hu)

Abramović alkotása a kontraszton alapul. Ez a kontraszt a megrázó kegyetlenség érzetével játszik. A végén a happy endet a gyermekek fegyverégetési rítusa jelenti, amelyet a vízesés békés képe kísér a szimultán képernyőkön. A nyolc kép sajátos dramaturgiát követ: a legmegrázóbb képek a cselekmény felénél láthatóak, viszont az izgalmas és feszültségnövelő pillanatok a második felében. A kiállítás különlegessége, hogy rajzokat, a háborús helyszín makettjét, valamint nagyméretű fotókat is lehet látni. Utóbbiak sorozatcíme a Család, amelyet a gyerekek Abramović-csal együtt alkotnak. Mindnyájan egyenruhában, vidám arccal néznek a kamerába. Nem lehet eldönteni, hogy játékos harcuk vidámsága csak a játék öröme, vagy a kegyetlenség lehetőségéből származó adrenalin hatása.

Bakk Ágnes

• Publikálva: 2012.04.16. 13:55 • Címke: kiállítás, ajánló